(video) Premieră mondială: Luxosul şi futuristul Mercedes-Benz EQS

Compania Mercedes-Benz a organizat în această seară premiera mondială a modelului EQS, vârful de gamă în noua gamă de electromobile Mercedes-Benz EQ. Noutatea nu este un S-Class electric, ci un automobil făcut de la zero pe o platformă individuală, primul de acest gen în portofoliul germanilor!

Caracteristici cheie:

  • Codul de caroserie/generaţie îi este V297.
  • Mercedes-Benz EQS va deţine deocamdată titlul de cel mai aerodinamic automobil stradal produs în serie! Coeficientul său de rezistenţă este de doar 0,20 Cd. Până acum, deținătorul recordului era Lucid Air (0,21 Cd), deși acesta încă nu se produce.
  • O textură cu stele 3D a panoului ce înlocuieşte grila de radiator este disponibilă doar cu AMG Line Exterior sau Electric Art Exterior.
  • Mercedes-ul are o siluetă frumos sculptată, un dedesubt neted, mânere retractabile la uşi, roți cu jante optimizate aerodinamic (de 19-22 inci în diametru) și alte câteva soluţii pentru a se putea atinge autonomia maximă declarată. O astfel de rezistență aerodinamică record contribuie la reducerea pătrunderii zgomotului vântului în cabină, deoarece acest lucru este deosebit de important pentru o mașină electrică inițial silențioasă.
  • Mercedes-Benz EQS este primul model făcut pe noua platformă modulară MEA (Modular Electric Architecture), creată special pentru electromobile. Carcasa bateriei este inclusă în structura caroseriei, iar subcadrele din față și din spate sunt atașate la aceasta. 
  • Ulterior, MEA va constitui baza altor Mercedes-uri cu baterii, însă noul liftback de top a primit cea mai avansată versiune a sa, cu un ampatament lung și o suspensie pneumatică. Tot la acest capitol se poate remarca un sistem de roţi directoare spate care vine standard! Ele întorc cu până la 4.5 grade, iar opţional cu până la 10 grade (opţiunea poate fi activată chiar şi după cumpărarea maşinii)!
  • Sistemul electric pus de către Mercedes-Benz pe noul EQS nu este cel mai avansat de pe piaţă (pentru o mai mare fiabilitate în timp?). Dacă Porsche Taycan și Audi e-tron GT au o rețea electrică care funcționează la o tensiune de 800 de volți, atunci pentru produsul din Stuttgart se anunţă maxim 400V (identică maşinilor Tesla, de exemplu).
  • Puterea maximă de încărcare este de 200 kW (rapidă DC, AC de până la 22 kW), față de 250-270 kW cât pot accepta principalii concurenți (energie pentru o autonomie de 300 km în 15 minute de încărcare rapidă). Există la bord şi un sistem de încărcare a bateriei prin recuperarea energiei (eficiența sa poate fi modificată prin padele din spatele volanului). Pe versiunile maşinii cu două motoare poate atinge maxim 290 kW, iar pe cele cu motor spate – 186 kW.
  • Unitatea de control a bateriei este conectată la sistemul digital general al electromobilului, iar software-ul său poate fi actualizat OTA în același mod precum sistemul multimedia. În acest fel, sistemul de gestionare a energiei rămâne actualizat pe tot parcursul ciclului de viață. În ceea ce privește chimia celulelor, conținutul de cobalt al catozilor a fost redus la zece procente.
  • Maşina pentru piaţa japoneză, cel puţin, va putea servi drept sursă de energie pentru alte maşini sau dispozitive electrice / consumatori de energie!
  • Din start vor exista două versiuni: Mercedes-Benz EQS 450+ (2.480 kg) are tracțiune spate și un singur motor electric sincron excitat permanent (eATS) cu 333 CP/568 Nm (0-100 km/h în 6.2 secunde, viteză maximă – 210 km/h). Iar Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC (2.585 kg) vine cu două motoare eATS care generează în total 524 CP şi 855 Nm de cuplu (plus AWD cu funcție Torque Shift). Poate face 0-100 km/h în 4.3 secunde şi atinge la fel 210 km/h.
  • La momentul de faţă ambele modele folosesc baterii dintr-o nouă generaţie, cu o capacitate de 107.8 kWh (în viitor vor exista mai mici, de 90 kWh de exemplu). Autonomia maximă poate atinge în condiţii ideale 770 de km, însă în ciclu combinat realist WLTP – în jur de 530 şi circa 500 respectiv!
  • Noul EQS va exista şi într-o versiune de performanţă cu 761 CP! Marca AMG?
  • Pentru a preveni perceperea lui EQS ca un S-Class electric, maşina are un aspect diferit, fiind un liftback cu cinci uşi, cu un hayon mare. Volum portbagajului variază între 610 şi 1.770 de litri.
  • Ampatamentul îi este întins cât mai mult posibil, consolele sunt menținute scurte, iar interiorul este împins înainte. Există o singură opțiune de lungime (5.216 mm), situată chiar între S-Class-ul standard (5.179 mm) și cel cu ampatament alungit (5.289 mm). În lățime (1.926 mm) și înălțime (1.512 mm) este aproape identic cu S-Class.
  • Mercedes EQS are uși fără rame la geamuri, iar opţional portierele pot fi acţionate electric, fie din habitaclu, fie de pe cheia-breloc a maşinii, de la distanţă!
  • Farurile opționale DIGITAL LIGHT pot arăta pe carosabil instrucțiuni pentru șofer sub formă de săgeți și indicatoare rutiere, printre altele. Fiecare far are câte trei LED-uri performante și o matrice compusă din 1.3 milioane de micro oglinzi (pixeli), care este controlată electronic pentru a procesa imaginile despre care am menţionat.
  • În centrul atenţiei în habitaclu este noul opţional MBUX Hyperscreen, care este o suprafață solidă din sticlă pe toată lățimea planşei de bord (141 cm) şi care combină trei monitoare și deflectoare de ventilație, dar nu are butoane și comutatoare fizice. De asemenea, în acest panou sunt integrate elemente de iluminare ambientală. Sticla cu o suprafață de 2.432 cm2 are şi câteva îndoituri, a căror formă este setată în timpul procesului de fabricație la o temperatură de 650 de grade pentru a evita denaturarea.
  • Aici poţi vedea cum va arăta EQS standard, fără MBUX Hyperscreen, ecranul central fiind ocupat de unul vertical de 12.8 inci.
  • În fața șoferului există un ecran de 12.3 inci, un ecran tactil de 17.7 inci este pe centrul bordului, iar un altul de 12.3 inci în faţa pasagerului din dreapta (conţine funcţionalitate corespunzătoare şi limitată, iar dacă o cameră detectează că şoferul se uită spre el este estompat automat). Dacă nu va exista un pasager pe scaun, monitorul va afişa un screensaver.
  • Monitorul central şi al pasagerului sunt pe bază de OLED şi au un contrast mărit. Un număr total de 12 actuatoare sunt instalate sub toată această bucată mare de sticlă pentru a oferi feedback (clickuri sau vibraţii după apăsări), iar intensitatea lor depinde de forţa de apăsare. Opt procesoare şi 24 GB de memorie RAM se ocupă de procesarea întregului sistem complex!
  • Interfața sistemului media asigură așa-numitul “strat zero”: în partea de sus a ecranului, toate secțiunile principale ale meniului sunt adunate întotdeauna pentru a oferi acces rapid.
  • Mai multe taste rapide sunt grupate pe un alt touchpad în jurul butonului de pornire a mașinii: acest bloc este situat pe tunelul central.
  • Există, de asemenea, un head-up display.
  • Dezvoltatorii mai promit şi inteligență artificială la bord: un program cu tehnologie de auto învățare care va putea oferi automat pentru activare anumite funcții la care șoferul sau pasagerul apelează periodic. În dependenţă de echipamente EQS poate avea până la 350 de senzori!
  • Echipamentul mai include printre altele încălzire și ventilație pentru toate scaunele, programe de masaj diferite, un acoperiș panoramic (cu două secțiuni), un sistem audio Burmester cu o putere de 710 W (15 difuzoare), precum și un sistem multimedia pentru pasagerii din spate (două ecrane de 11.6 inci și o tabletă detașabilă în cotieră).
  • Un lucru interesant la noul Mercedes-Benz EQS este că acest model a fost gândit astfel încât să poată interacționa cu toate simțurile umane, fie că vorbim despre vedere, auz, miros sau simțul haptic. Pe partea de miros, aflaţi că interiorul lui EQS va fi purificat de un sistem complex de filtre ce vor utiliza până la 600 de grame de cărbune activat. Astfel până la 99.65% din particulele nocive nu vor fi lăsate să pătrundă în interior, iar ca aerul de la interior să aibă un miros frumos, acesta va fi parfumat.
  • Mai are la bord sistem Drive Pilot: un sistem de pilotare semi automatizată de nivel 2 care permite maşinii să ruleze automat, în anumite condiţii, până la o viteză de 60 km/h (printre multe alte sisteme de asistenţă şi protecţie moderne), în timp ce sistemul de parcare automată corespunde nivelului 4, ceea ce înseamnă că maşina se poate parca complet singură, de exemplu într-o parcare închisă cu marcaje delimitate.
  • Apropo, din sistemul multimedia şoferul poate activa două moduri speciale care limitează capacitatea maşinii – pentru conducători auto începători şi pentru angajaţii unor centre de service.
  • Şi după cum v-am spus anterior, mai multe funcţii ale maşinii vor putea fi activate după cumpărare, achitând evident taxe, însă se vor oferi şi pentru o perioadă de probă înainte de a transfera banii!

Startul vânzărilor noului model electric în Europa este programat pentru luna august din acest an. Producția va avea loc la Factory 56 din Sindelfingen. Dealerii europeni și americani vor avea primele maşini până în toamnă. Preţurile urmează a fi anunţate!

Evenimentul de prezentare în reluare:

Pentru cei interesaţi în a afla mai multe detalii, iată noul EQS descris în 70 de pagini:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/