(video) Premieră mondială: Noul Lucid Air – cel mai rapid şi autonom sedan electric

Noul producător american de electromobile premium, Lucid Motors, şi-a arătat primul său model de serie în această pentru noi noapte. Noul Air este numit cel mai rapid sedan din lume, cel mai rapid încărcabil electromobil, cel mai autonom electromobil, cel mai aerodinamic sedan, lider în spaţiul interior pentru pasageri şi posesorul unui cockpit digital curbat.

Premiera maşinii de producţie s-a întâmplat la aproape patru ani de la prezentarea conceptului în decembrie 2016.

Amintim pe scurt că Lucid Motors și-a început viața sub brandul Atieva încă în anul 2007. Cu sediul în California, inginerul șef Peter Rawlinson a deținut anterior o poziție similară la Tesla! Inițial, compania avea rădăcini și bani chinezi, dar în 2018 o cotă de control (67% din acțiuni), pentru un miliard de dolari, a fost cumpărată de Fondul de Investiții de Stat din Arabia Saudită, iar această injecţie cu bani a fost cea care a făcut posibilă transformarea conceptului într-un model de serie.

Caracteristici cheie:

  • Lucid Air este rezultatul unei abordări revoluționare a ambalajului auto numit Lucid Space Concept, care valorifică miniaturizarea trenului de rulare dezvoltat in-house pentru a optimiza spațiul interior din cabină. Conceptul este central pentru arhitectura Lucid Electric Advanced Platform (LEAP) care stă la baza Air şi a viitoarelor modele. Este o abordare holistică, o construcție avansată realizată de la zero, fără a utiliza existente “de pe raft” soluții atât de des văzut în electromobile de la producători cu ani de experienţă. Pe partea de suspensii are arcuri şi amortizoare adaptive. Vezi mai multe detalii despre platformă aici.
  • Cu aproape 1.100 de cai putere disponibili într-o arhitectură cu motor dual, cu tracțiune integrală, Lucid Air este capabil să atingă un sfert de milă mai rapid de 9.9 secunde, în mod consecvent, repetabil. Până în prezent, este singurul sedan electric capabil de a atinge un sfert de milă timp de sub 10 secunde. Puterea mare a noului Lucid Air este completată de o autonomie extinsă care poate urca până la 832 km în funcţie de stilul de condus.
  • După cum am notat într-un articol anterior, un motor electric dezvoltat de Lucid cântăreşte doar 74 kg şi poate genera până la 670 CP. Pentru comparaţie, compania spune că al unei Tesla Model S cântăreşte 134 kg şi dezvoltă până la 429 CP, al unui Model 3 – 92 kg şi 289 CP, iar al unui Porsche Taycan – 170 kg şi 449 CP.
  • Când va ajunge pe piață, Lucid Air va fi, de asemenea, cel mai rapid încărcabil vehicul electric oferit vreodată, cu capacitatea de a se încărca la rate de până la 32 km pe minut atunci când este conectat la o rețea de încărcare rapidă DC. Altfel spus, în condiţii reale de exploatare, o autonomie de aproximativ 500 de km poate fi obţinută în doar 20 de minute de aşteptare. Asta se datorează arhitecturii electrice de 924V şi puterii de încărcare mari de peste 300 kW!
  • Lucid Motors s-a bazat pe 10 ani de experiență și peste 20 de milioane de mile de teste din lumea reală în crearea setului de baterii dezvoltat in-house, compact, cu o capacitate de 113 kWh. Dezvoltat în continuare în cel mai important campionat de curse electrice din lume, Formula E, tehnologia Lucid excelează cu un sistem personalizat de gestionare a bateriilor (BMS), ambalaje inteligente de celule și densitate energetică de clasă mondială.
  • Cu filozofia exclusivă Space Concept de la Lucid, noul Air oferă un interior de lux de clasă superioară, menținând în același timp o amprentă de sedan sportiv şi agil. Această abordare are ca rezultat, de asemenea, cel mai mare portbagaj frontal printre mașinile electrice ale prezentului și nişte capacități de stocare pe două niveluri, atât în compartimentul din față, cât și din spate.
  • Lucid Air este cea mai eficientă mașină de lux din lume, cu teste finalizate la tunelul eolian avansat de la Windshear, care a arătat un coeficient de rezistenţă aerodinamică de 0,21. Pentru comparaţie la Tesla Model S este de 0,24, iar la Porsche Taycan 0,22.
  • Designul exterior a rămas practic neschimbat de la primul concept. Măsoară automobilul 4.975 mm în lungime şi 2.960 mm în ampatament. Acoperișul este aproape complet transparent: parbrizul se extinde până la montanţii centrali, iar deasupra pasagerilor din spate este o secțiune separată de sticlă. Gama de jante variază de la 19 la 21 de inci, iar autonomia maximă depinde de ele!
  • Interiorul noului Lucid Air reflectă o revoluție în modul în care afișajele de ultimă generație sunt integrate elegant în arhitectura de design a cabinei, oferind o modalitate frumoasă și fără sudură de a interacționa cu software-ul vehiculului și cu interfața de utilizator centrată pe om. În fața șoferului este un ecran curbat Glass Cockpit 5K de 34 inci, care “plutește” deasupra tabloului de bord, contribuind la senzația de lumină și aerisită a interiorului.
  • În plus, un central şi retractabil Pilot Panel se află la îndemâna conducătorului auto și a pasagerului pentru un control mai profund a sistemelor și funcțiilor vehiculului. Pentru a completa afișajele digitale, sunt prezente mai multe comenzi fizice foarte tactile, inclusiv pe volan, pentru a controla sistemul audio sau cel de climatizare, de exemplu.
  • Din 2022 vor fi disponibile nişte scaune individuale posterioare cu diverse reglaje pentru a le înclina la 45 de grade.
  • Complexul de sisteme de asistenţă şi protecţie de la bord (ADAS), Lucid DreamDrive, este o platformă, prima de felul său, care combină cea mai cuprinzătoare suită de senzori de pe piață cu un sistem de monitorizare de ultimă oră a şoferului (DMS), toate standard pe Lucid Air Dream Edition. Este primul sistem de acest gen care oferă 32 de senzori care asigură funcţionarea “vederii” maşinii, radarului și a dispozitivelor ultrasunet. În plus, Air dispune de primul din lume, standard, LIDAR de înaltă rezoluție într-un electromobil! Toate, lucrând alături de DMS și de un sistem de cartografiere HD, oferă cea mai sigură abordare posibilă a tehnologiilor de asistență pentru șofer de nivel 2 și nivel 3. Apropo, sunt instalate în habitaclu opt airbag-uri, inclusiv pentru genunchii ambilor pasageri din faţă.
  • Farurile noului Lucid Air sunt un sistem cu adevărat revoluționar, numit Micro Lens Array şi format din, literalmente, mii de “canale de lumină”. Dezvoltat la fel in-house, această tehnologie oferă cel mai luminos, mai precis și mai avansat sistem de iluminat de pe vreun automobil. Direcția digitală a luminii este posibilă prin comutarea digitală a canalelor luminoase în direcții diferite, prin revoluționarea vizibilității și îmbunătățirea siguranței.
  • Lucid a colaborat cu Amazon pentru a aduce un avansat asistent Alexa. Acest lucru permite șoferului și pasagerilor să se bucure de experiența completă Alexa în deplasări – inclusiv prin navigaţie, apeluri, redare în flux media, control inteligent al locuinței și adăugarea de elemente într-un coș de cumpărături sau într-o listă de lucruri de făcut – toate acestea fără a lua ochii de la drum și mâinile de pe volan. Punerea în aplicare a Alexa oferă, de asemenea, un set extins de caracteristici localizate de control al vehiculului, inclusiv a climatizării.
  • Ca şi alte automobile moderne, Lucid Air va putea primi actualizări prin tehnologie OTA (Over-the-Air) pentru a fi îmbunătățit în timp.

Noul Lucid Air va fi disponibil iniţial doar pe piaţa din America de Nord, în patru modele:

  • Air, cel mai accesibil model, cu tracţiune spate doar, disponibil din 2022 la un preţ de sub 80.000 de dolari.
  • Air Touring bine echipat, disponibil de la sfârșitul anului 2021 pentru un preţ de start de 95.000 dolari (două motoare, 620 CP, baterie de 75 kWh, autonomie de până la 653 km în ciclu EPA, viteză maximă 250 km/h, acceleraţie 0-97 km/h în 3.2 secunde).
  • Air Grand Touring complet echipat, disponibil de la mijlocul lui 2021 pentru un preţ de start de 139.000 de dolari (două motoare, 800 CP, baterie de 113 kWh, autonomie de până la 832 km în ciclu EPA, viteză maximă 270 km/h, acceleraţie 0-97 km/h în 3.0 secunde).
  • Air Dream Edition, model care include absolut toate dotările şi disponibil într-o ediţie limitată, disponibil din primăvara lui 2021 pentru 169.000 de dolari (două motoare, 1080 CP, baterie de 113 kWh, autonomie de până la 810 km în ciclu EPA cu jante de 19 inci sau 748 cu jante de 21 inci, viteză maximă 270 km/h, acceleraţie 0-97 km/h în 2.5 secunde).

Lucid Air Dream Edition va cuprinde o combinație unică de atribute, combinând performanță incredibilă cu autonomie excepțională. Sedanul de lux cu aproximativ 1.100 CP va fi disponibil în culorile Stellar White, Infinite Black sau Eureka Gold, nuanţă exclusivă pentru Dream Edition. Fiecare culoare va veni cu un exclusiv pachet interior “Santa Monica”, care include tapiţerie complet din piele Nappa granulată şi accente argintii din lemn de eucalipt. Dream Edition va cuprinde, de asemenea, un set unic de jante de 21 inci “AeroDream” şi alte inserţii/inscripţii speciale care îi marchează disponibilitatea limitată.

Inima liniei Lucid Air vor fi modelele Air Touring și Air Grand Touring, care vor oferi 620 şi 800 CP respectiv (pe piaţa din SUA). Air Grand Touring va fi modelul care va putea înregistra autonomia maximă de peste 800 km, în timp ce viteza maximă îi va fi limitată la 270 km/h. Mai multe detalii despre configuraţii, inclusiv timpul de acceleraţie 0-97 km/h, puteţi vedea în tabelul ataşat.

Rezervările sunt deschise acum pentru clienții din SUA și Canada, precum și în anumite țări din Europa și Orientul Mijlociu. Cei care îşi doresc un astfel de electromobil pot rezerva un Lucid Air printr-un depozit rambursabil de 1.000 de dolari sau un Air Dream Edition cu un depozit rambursabil de 7.500 dolari. Sedanul de lux va fi, de asemenea, disponibil prin intermediul a 20 de Lucid Studios și centre de service, care sunt planificate pentru a fi deschise în întreaga America de Nord până la sfârșitul anului 2021.

Datele de livrare în Europa și Orientul Mijlociu, detalii despre specificaţiile disponibile acolo, prețuri și informaţii despre unde se vor putea găsi la vânzare şi deservi, vor fi anunțate la o dată ulterioară. Producția la fabrica Lucid Motors din Casa Grande, Arizona, va începe în lunile următoare, livrările către clienții nord-americani fiind programate să înceapă din primăvara anului 2021.

Apropo, în timpul prezentării au fost arătate şi câteva imagini cu primul SUV Lucid care se pregăteşte. Despre el deocamdată nu există informaţii.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/