(video) Trebuie să-i cedăm trecerea? Un șofer din Chișinău se dă tare cu lumini și semnale acustice speciale

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update)


Nu este pentru prima dată când în Chișinău se observă astfel de situații. Însăși redacția AutoBlog.MD a sesizat INSP despre câteva cazuri, însă nu știm dacă s-au luat într-un final careva măsuri. Totuși, ”fenomenul” continuă să fie întâlnit și în 2024.

Legea nu funcționează, ori este ignorată complet? La urma urmei, care este motivul pentru care astfel de persoane își instalează semnale și acustice speciale ilegal? Ce ar dori să demonstreze lumii:

„Bună ziua! Astăzi am avut o situație pe care aș dori să o aduc în atenția publicului pentru a preveni apariția unor astfel de comportamente. În timp ce mă deplasam pe un drum cu prioritate, în fața mea se afla un taxi căruia i-a fost creat un obstacol din partea unui alt autovehicul care se deplasa pe contrasens și nu i-a acordat prioritate. La rândul meu, am refuzat să-i acord prioritate din cauza comportamentului său neadecvat, iar șoferul a folosit semnale luminoase și acustice speciale, care sunt interzise prin lege pentru automobilele civile.”

martor ocular
Semnale luminoase și acustice

Ce spune Regulamentul Circulației Rutiere în privința mijloacelor speciale de semnalizare luminoasă și acustică. Punctul 38:

1) Autovehiculele cu regim de circulație prioritară trebuie să fie echipate, respectiv:

  • ale Inspectoratului General al Poliției și Serviciului de Protecție și Pază de Stat destinate escortării delegațiilor oficiale și/sau demnitarilor care beneficiază de protecție de stat – cu lumini giratorii de culoare albastră și roșie și semnal sonor special;
  • ale Ministerului Afacerilor Interne, echipelor mobile ale Serviciului Vamal, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor a Ministerului Justiţiei, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Centrului Național Anticorupție, ambulanţelor, destinate stingerii incendiilor, serviciilor depanare ale reţelelor de gaze naturale, reţelelor termice şi electrice de contact – cu lumini giratorii de culoare albastră şi semnal sonor special.

Echiparea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară (despre alte tipuri de autovehicule sau careva excepții nu se menționează nicăieri) cu mijloace de semnalizare specială sonoră şi luminoasă se realizează cu permisiunea Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, în conformitate cu standardele şi normativele în vigoare.

Iar Codul Contravențional prevede pentru Exploatarea vehiculelor echipate cu dispozitive speciale de semnalizare luminoasă şi/sau sonoră fără autorizație câteva sancțiuni: amendă de la 42 la 72 de unități convenționale (2.100-3.600 lei) cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Totodată, RCR menționează că este interzisă exploatarea vehiculului, prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, în cazurile în care acesta este echipat cu dispozitive luminoase şi sonore speciale fără autorizaţia Direcției poliției de patrulare.

Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi-ne imagini foto/video în calitate maximă AICI (selectaţi via link şi lăsaţi-ne linkul generat), pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!

Cmentariile sunt închise