(video) Premieră mondială: Noua, a treia generaţie Lexus GX
Împreună cu noul Lexus TX a mai debutat o maşină – a treia generaţie Lexus GX. Însă dacă primul este la moment un exclusiv american, al doilea va fi propus la nivel internaţional, inclusiv în Europa, existând astfel mari şanse să ajungă şi pe drumurile din Moldova, căci se menţionează oficial că va fi introdus pe piețele Lexus anume din Europa de Est de la începutul lui 2024!
Caracteristici cheie:
- Până acum, SUV-ul pe cadru Lexus GX a fost un fel de maşină mult-rol: un SUV mare de familie care era şi capabil de off-road dacă era necesarul. Mai nou, compania a decis să facă două maşini aparte care să aibă roluri aparte. Noul TX este pentru familişti, însă noua interpretare a modelului GX este deja, în mod clar după cum arată, o maşină mult mai potrivită pentru ieşiri în off-road atât în comparaţie cu TX, cât şi cu GX-ul precedent.
- Caracterul off-road brutal este vizibil cu ochiul liber. De exemplu, priviţi ce parbriz are, unul acum ridicat mai aproape de verticală, iar în locul unor contururi netede are colțuri ascuțite și suprafețe plane.
- Consola frontală a fost scurtată cu 20 mm, unghiul de atac constituind 26 de grade, iar cel de degajare 21 de grade pe versiunea de bază. Hayonul nu mai are o deschidere orizontală, ci verticală, cu mecanism electric, deşi a fost păstrată capacitatea de a deschide separat luneta.
- Noul Lexus GX are în continuare un şasiu cadru combinat cu platforma TNGA-F, utilizată deja de noile Lexus LX şi Toyota Land Cruiser 300. Mai mult, chiar și ampatamentul tuturor acestor mașini este acum același – 2.850 mm (anterior GX avea 2.790 mm).
- SUV-ul a crescut considerabil în dimensiuni: lungimea a crescut cu 70 mm (până la 4.950 mm), iar lățimea cu 95 mm (până la 1.980 mm). Adică, în ceea ce privește dimensiunea, GX-ul nou s-a apropiat de LX-ul precedent! Înălțimea a scăzut cu 20 mm (1.865 mm).
- Construcția șasiului este aceiași: suspensie independentă cu dublu braț în față şi o punte solidă continuă în spate.
- Pot fi instalate amortizoare adaptive opţional sau în funcţie de echipare.
- Diferența cheie față de modelul anterior este în adaptarea unei servodirecții electrice în loc de una hidraulică.
- S-au păstrat sistemul de tracțiune integrală permanentă și un diferențial autoblocant inter axial Torsen.
- Treptele din cutia de transfer se cuplează acum mai rapid datorită noilor actuatoare.
- Sub capotă:
- Adio V8 de orice fel!
- Motorul de bază va fi un V6 biturbo de 3.5 litri, care produce 354 CP şi 650 Nm. Pentru comparaţie, V8-ul natural aspirat disponibil anterior, cu un volum de 4.6 litri, oferea 296 CP şi 438 Nm. În locul unei cutii automate cu şase trepte a venit una Direct Shift cu 10 trepte. Un astfel de Lexus GX 550 poate tracta liber o remorcă de 3.5 tone.
- Pentru prima dată în istoria modelului va fi disponibilă mai târziu o unitate de propulsie hibridă, care a debutat de curând pe noua Toyota Tacoma: un benzinar turbo de 2.4 litri + motor electric + cutie automată în opt trepte.
- De asemenea, în premieră a apărut în gamă o versiune/echipare off-road separată numită Overtrail (mașina în maro deschis din imagini).
- Doar aceasta va fi dotată cu o suspensie cu stabilizatori hidraulici E-KDSS (introdusă cu noul LC 300), un sistem de selectare a modului de conducere Multi-Terrain Select și un cruise control pentru off-road Crawl Control.
- Printre altele, modelul dat are ecartamente mai late cu 20 mm, anvelope de teren cu diametru exterior de 33 inchi, un diferenţial posterior blocabil, elemente de protecție suplimentară sub caroserie din aluminiu, un acoperiș vopsit în negru.
- Noul GX a debutat într-o versiune cu două rânduri și cinci locuri, dar va exista și în format cu trei rânduri de scaune, cu opţiunea de rabatare electrică a celui din urmă.
- Pentru astfel de mașini cu trei rânduri de scaune vor fi oferite două opțiuni pentru al doilea rând – o banchetă pentru trei pasageri sau două scaune individuale.
- Sub podeaua portbagajului există o nişă pentru stocarea lucrurilor, deşi o roată de rezervă se află suspendată sub consola posterioară.
- În portbagajul cu volum deocamdată neanunțat mai există comenzi de rabatare a scaunelor şi o priză de uz casnic.
- Bordul maşinii este aranjat simplist, neaglomerat. Panoul de bord este reprezentat de un ecran de 12.3 inchi, iar sistemul multimedia rulează pe un monitor de 14 inchi. S-au păstrat o mulțime de comenzi analogice: de exemplu, levierul cutiei de viteze este unul tradițional, cu poziții fixe, iar toate sistemele off-road sunt controlate de butoane și alte comenzi fizice. Cabina are până la 12 suporturi pentru pahare și șase porturi USB.
- Echiparea de bază include scaune față încălzite și ventilate, climatizare automată pe două zone și asistenți electronici sub umbrela Lexus Safety System+ 3.0. Se poate opta pentru un acoperiş solid, unul cu o trapă sau cu o bucată de sticlă panoramică până peste al doilea rând de scaune. Printre opţiuni se regăsesc un head-up display şi un sistem audio Mark Levinson cu 21 de difuzoare.
Lexus GX, ca și mașinile din generațiile anterioare, va fi doar Made in Japan. Startul vânzărilor este programat pentru sfârșitul acestui an. Versiunea off-road Overtrail va apărea în curând pe alte modele Lexus. Acum aşteptăm premiera noului Toyota Land Cruiser Prado aferent.
Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise