(video) Premieră în SUA: Noua generaţie Toyota Tacoma, primul model din noua linie Trailhunter

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota introduce pe piaţa nord-americană a patra generaţie a pickup-ului Tacoma şi acum putem afirma că, de fapt, maşina de mult timp nu a fost un secret, având în vedere designul său exterior.

Compania, în cadrul evenimentului din decembrie 2021, când a prezentat planuri de viitor şi peste 20 de modele planificate pentru lansare în perspectivă, alături de Lexus, a arătat atunci ceea ce se numea Toyota Pickup EV. Prototipul dat nu numai că este asemănător cu noul Tacoma, ci şi indică faptul că acest pickup va exista şi în format electric!

Şi acum să revenim la principalul concurent al noului Ford Ranger (a debutat în America chiar acum câteva zile), care a devenit şi primul model al noii linii Trailhunter!

Dezvoltat de la zero pentru cei care caută aventuri extinse, Tacoma Trailhunter se bazează pe legendara credibilitate off-road și overland a Toyota, cu o inginerie special concepută și componente robuste pentru ieşiri fără îngrijorări în afara asfaltului.

Caracteristici cheie:

  • În continuare este peste ocean alternativa celebrului Hilux, dat fiind faptul că acesta nu s-a vândut niciodată acolo.
  • A patra generaţie Tacoma este în continuare un pickup pe bază de şasiu-cadru din oţel, dar a fost transferat pe platforma unificată modernă TNGA-F, utilizată deja modele precum Land Cruiser 300, Sequoia sau Tundra. Încă o inovație importantă este servodirecția electrică în loc de hidraulică, frâne cu disc pe toate roţile şi o frână de parcare electronică.
  • Designul maşinii aparţine studioului californian Calty al Toyota. În structura caroseriei se foloseşte mai mult aluminiu, de exemplu pentru hayonul pliabil și o serie de alte elemente. Apropo, pentru prima dată şi opţional, hayonul poate fi acţionat electric, iar volumul benei (care poate fi acoperită cu un capac) este mai mare cu 7%.
  • Ca și anterior, vor exista două variante de caroserie la alegere
    • Cea numită Double Cab, cu patru portiere, pot avea o benă lungă de 1.5 sau 1.8 metri. Volumul portbagajului de sub perna rabatabilă a banchetei din spate a fost triplat.
    • Iar pentru cea numită Access Cab, cu două portiere, a fost inventat noul termen XtraCab.
      • Dezvoltatorii spun că aproape nimeni nu folosește oricum scaunele din spate înghesuite în scopul lor, așa că în locul acestora există acum pur şi simplu o zonă de stocare a bagajelor.
      • Jumătățile de uşi posterioare au fost eliminate, iar pentru a accesa compartimentul posterior este necesar de mişcat şi înclinat scaunele frontale. 
      • Caroseria XtraCab e disponibilă numai în combinaţie cu niveluri de echipare simple şi bena de 1.8 metri lungime.
  • Pentru interior, designerii au apelat la o abordare conservatoare: forme dreptunghiulare brutale, manete masive şi o mulțime de butoane analogice. 
    • Standard vine cu un panou de bord parţial digital, cu un monitor de 7.0 inchi pe centru. Opţional este un ecran de 12.3 inchi.
    • Cel mai nou sistem multimedia este operabil pe un display tactil de 8 sau 14 inchi în diagonală. Suportă wireless Apple CarPlay şi Android Auto.
    • Un buton pentru pornirea motorului, precum și complexul de asistenți electronici Toyota Safety Sense 3.0 cu Hill Start Assist Control printre multe altele, vin standard
    • Printre opțiuni se numără un sistem de camere la 360 de grade, o oglindă retrovizoare digitală și un asistent de manevră cu remorca ataşată. 
    • Sistemul audio JBL cu 10 difuzoare cuprinde o boxă detașabilă în planşa de bord. Poate funcționa până la șase ore, poate fi asociată cu alte difuzoare portabile Toyota JBL FLEX și poate fi scufundată în apă de până la un metru.
  • Toyota Tacoma Limited vine standard cu trepte retractabile electric, head-up display, monitorul central de 14 inchi, sistemul audio JBL, oglinda retrovizoare digitală și o trapă acţionată electrică, printre altele.
  • Sub capotă avem motoare complet noi şi gata cu cele natural aspirate!
    • Unitatea de bază este un benzinar turbo i-Force, cu patru cilindri şi volum de 2.4 litri. În combinaţie cu echipările SR și SR5 produce 231 CP/329 Nm. Pe restul produce: 282 CP/430 Nm în combinaţie cu o cutie de viteze automată cu opt trepte sau 274 CP/420 Nm în combinaţie cu una mecanică în şase trepte.
      • Un apropo aici: cutia de viteze manuală iMT2 are un servo ambreiaj (funcționează la pornirea din loc) și un sistem de reglare automată a vitezei arborelui cotit la comutare.
    • Pentru prima dată adoptă sub capotă şi motorizarea hibridă i-FORCE MAX. Foloseşte acelaşi benzinar turbo, doar că asistat de un electromotor cu 49 CP (integrat în cutia cu opt trepte) şi o baterie Ni-MH de 1.87 kWh. Produce sistemul în total 331 CP şi 630 Nm.
    • Maşinile hibride mai dispun de o priză de uz casnic în benă pentru alimentarea cu energie a diverselor dispozitive cu o putere de până la 2400 W. Pe Tacoma cu motorul de bază vine o priză care suportă doar 400 W.
    • Tracţiunea de bază este pe puntea din spate, cu un diferențial autoblocant cu alunecare limitată (Auto LSD). Un sistem AWD vine opţional, cu o conexiune rigidă a punţii frontale, un demultiplicator și acel diferențial autoblocant pe spate. 
      • Pe Tacoma cu sistem de propulsie hibrid, în cea mai bogată echipare Limited, vine un sistem de tracțiune integrală permanentă cu blocare forțată a diferenţialului central (se păstrează demultiplicatorul și diferenţialul posterior).
    • Sistemul electronic Multi-Terrain Select cu diferite moduri de conducere în off-road rămâne acum operațional chiar și în treptele inferioare ale demultiplicatorului.
    • Capacitatea maximă de remorcare pentru Tacoma este evaluată la 3.0 tone pe SR5 i-FORCE și TRD PreRunner XtraCab.

Echipările/versiunile noului Tacoma:

  • Prin ce mai este interesant noul Tacoma – prin faptul că oferă un pluralism nemaivăzut până acum în ce priveşte alegerea opțiunilor de șasiu cu diferite nivele de capacitate în off-road. 
    • Designul șasiului cu o suspensie față dublă și punte spate solidă este în esență același cu al modelului anterior, însă doar versiunile simple SR, SR5 XtraCab și TRD PreRunner au păstrat suspensia spate standard cu arcuri lamelare.
    • TRD PreRunner este disponibil numai în configurația XtraCab cu tracțiune pe două roți. Are o suspensie față ridicată, anvelope BFGoodrich pentru toate terenurile cu diametru mai mare și un diferențial spate cu blocare electronică. Pentru un aspect și o senzație mai sportivă, TRD Sport are jante negre de 18 inchi, mânere în culoarea caroseriei și pedale din aluminiu, printre altele.
    • Toate celelalte variante de la SR5 în sus au suspensie multi-link cu arcuri pe puntea din spate
    • Versiunea Limited mai vine echipată standard cu amortizoare adaptive care ajustează constant forțele de amortizare în funcție de condițiile de drum în schimbare, în timp ce TRD Sport are amortizoare pasive, dar o configurație sportivă a șasiului și frâne frontale ranforsate. Un astfel de pickup este orientat mai mult pentru utilizare pe asfalt, dar restul sunt pregătite pentru off-road.
  • Toyota Tacoma TRD Off-Road are amortizoare monotub Bilstein cu rezervoare externe, care includ o supapă de control de oprire (ESCV) și cursă mai mare a suspensiei. Această versiune se mai laudă cu cea mai mare sarcină utilă din gamă – 775 kg.
    • De asemenea, în această versiune există camere suplimentare pentru o imagine a situaţiei de sub maşină și Crawl Control – un fel de cruise control pentru off-road care menţine o viteză mică, în timp ce şoferul este lăsat să se concentreze doar pe direcţie.
  • Toyota Tacoma TRD Pro este concepută pentru conducerea rapidă pe drumuri accidentate și este oferită doar cu motorizarea hibridă i-FORCE MAX. Acest pickup are amortizoare bypass FOX Quick Switch 3 reglabile în trei poziţii cu rezervoare externe (şi cu FOX Internal Floating Piston (IFP)), precum și anvelope cu un diametru exterior de 33 de inchi. Garda la sol îi este de maximum 279 mm (cea mai mare din gamă). Lipsa scuturilor aerodinamice din barele de protecţie a făcut posibilă creșterea unghiului de atac până la 33.8 grade, iar a celui de degajare până la 25.7 grade.
    • Debutând exclusiv pe noul TRD Pro este un scaun IsoDynamic Performance, primul din segment. Fiind în curse de brevetare, scopul său este de a stabiliza câmpul vizual al șoferului pentru a îmbunătăți concentrarea, confortul și reducerea oboselii pe trasee accidentate. Scaunul folosește un sistem de amortizor air-over-oil care permite mișcarea scaunului vertical și lateral simultan pentru a amortiza mișcarea corpului ocupantului și pentru a stabiliza capul și gâtul pentru a menține alinierea cu coloana vertebrală. Acest efect de amortizare este reglabil în funcție de masa corporală și de preferințele ocupanților și poate fi deconectat, dacă se dorește, prin intermediul pârghiilor de pe spătare.
  • În vârful gamei se află hibridul Toyota Tacoma Trailhunter, creat pentru a depăși condițiile dificile de off-road. 
    • Are o suspensie ranforsată Old Man Emu (OME) 4×4 de la ARB cu amortizoare monotub forjate de 2.5 inchi sensibile la poziţie, o bară anti-ruliu frontală deblocabilă, anvelope Goodyear Territory R/T de 33 de inchi, un snorkel și LED-uri suplimentare în bara de protecție, printre altele.
    • Protecția inferioară, bara de protecție posterioară, precum și zonele suplimentare pentru cricuri sunt realizate din oțel. 
    • În benă are un compresor de aer pentru pomparea roților, dar furtunul va trebui ataşat manual.
    • Vine, de asemenea, precablat pentru accesorii cu trei comutatoare auxiliare pe tabloul de bord.

Noua Toyota Tacoma va fi produsă la două fabrici din Mexic. Pe piaţă apare din această toamnă, însă modelele hibride abia de la începutul lui 2024. Preţul de start îi va fi de plus-minus 30.000 de dolari.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise