(video) Premieră mondială: Noua, a treia generaţie MINI Countryman

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Alături de noul MINI Cooper a debutat noua, a treia generaţie a modelului Countryman. Acesta devine primul MINI fabricat în Germania, stabilind şi o premieră în ceea ce priveşte producţia. Amintim că împarte platforma cu cel mai nou BMW iX1.

Caracteristici cheie:

  • Noul MINI Countryman combină mobilitatea electrică fără emisii la nivel local cu cel mai înalt nivel posibil de compatibilitate cu mediul şi în producţie.
    • Aceasta include eliminarea tuturor elementelor decorative cromate în exterior şi interior, precum şi fabricarea jantelor turnate din aliaj uşor cu aluminiu secundar în proporţie de până la 70%.
    • În combinaţie cu faptul că energia electrică verde este utilizată pentru producţie, a fost posibilă reducerea emisiilor de CO₂ în comparaţie cu procesele de producţie convenţionale.
    • În plus, nu sunt necesare pământuri rare pentru producerea motoarelor sincron AC eficiente.
    • Suprafeţele, interiorul uşilor şi al podelei automobilului şi covoraşele sunt realizate din poliester reciclat. Această alternativă de înaltă calitate, colorată şi confortabilă, la materialele tradiţionale reduce semnificativ emisiile de CO₂ de-a lungul lanţului de valori şi utilizează mai puţină apă în producţie decât bumbacul.
  • Mai înalt, mai lung, MINI – cu un plus de 6 centimetri în înălţime şi 13 centimetri în lungime, noul MINI Countryman a crescut considerabil în comparaţie cu predecesorul său. Cu pasaje mai largi ale roţilor, imaginea caracteristică şi un design minimalist modern, cu suprafeţe clar proiectate, automobilul are acum o prezenţă semnificativ mai bună.
    • Cu o lungime de 4.433 mm, o lăţime de 1.843 mm şi o înălţime de 1.656 mm, MINI Countryman este atât un model polivalent elegant, cât şi un partener spaţios de zi cu zi. Datorită ampatamentului, care a fost extins la 2.692 mm, confortul a crescut şi mai mult.
    • Cu silueta sa verticală şi minimalistă, noul MINI Countryman întruchipează spiritul de aventură, versatilitatea şi fiabilitatea unui crossover compact. Consolele scurte, capota scurtă şi ampatamentul lung cu roţi mari combină caracteristicile clasice de design MINI cu o caroserie definită de linii atleetice.
    • În plus, noul design al MINI Countryman îmbrăţişează o aerodinamică mai bună pentru a obţine date de consum mai bune. Rezultatul este o valoare Cd impresionantă, 0.26 pentru MINI Countryman electric – comparativ cu 0.31 la modelul predecesor.
    • Designul exterior modern este susţinut de suprafeţe clare, un acoperiş uşor curbat, cu o tranziţie cursivă către montantul C nou proiectat, într-o formă specifică liniei de echipare, şi banda neagră caracteristică la nivelul montanţilor.
      • Elementul distinctiv al montantului C creează un nou reper foarte vizibil pentru diferenţierea între diferite modele, opţiuni de echipare şi ediţii speciale. Designul acestui element depinde de echiparea aleasă şi astfel face diferenţa între variantele de echipare. Grafica şi literele sunt minimaliste şi se potrivesc cu nuanţa contrastantă aleasă pentru acoperiş.
  • Partea frontală a MINI Countryman electric este definită de conturul expresiv al noii grile frontale octogonale.
    • Un senzor radar compact este integrat la nivelul suprafeţei sale pentru a sprijini funcţionalitatea sporită a sistemelor de asistare a condusului. În noua generaţie de modele, MINI Countryman este primul automobil cu sisteme de asistenţă Level 2 care permit condusul semi autonom.
    • Anumite detalii de design din partea frontală a automobilului variază în funcţie de nivelul de echipare ales. De exemplu, linia Favoured pune accentul pe noua culoare de accent Vibrant Silver pentru detaliile exterioare.
    • Elementele luminilor de zi ale farurilor LED susţin acest aspect atractiv printr-o imagine modernă datorită semnăturilor luminoase unice. Opţional, elementele luminilor de zi pot fi comutate între trei semne luminoase pentru farurile şi stopurile LED. În plus, toate modurile de lumini încep şi se termină cu o animaţie specială.
    • Ca şi în cazul designului caroseriei, farurile nu mai sunt încadrate cu elemente cromate, ceea ce are ca rezultat o expresie concentrată în partea frontală. Împreună cu capota curbată încordată, ecartamentul puţin mai lat şi caroseria înălţată, cel mai versatil MINI vine cu o imagine mai robustă.
    • Privit din lateral, noul MINI Countryman are un aspect minimalist, cu o prezenţă puternică. Banda neagră este mai îngustă decât la predecesor. Designul distinctiv al montantului C susţine linia acoperişului din spatele automobilului, făcându-l în acelaşi timp să pară mai scurt. Acest lucru face ca întreaga caroserie a maşinii să arate mai verticală.
    • Spatele se micşorează sub inscripţia modelului, împărţind vizual suprafaţa în două secţiuni. Difuzorul din zona inferioară subliniază poziţia solidă a automobilului, în timp ce suprafeţele generoase din zona superioară fac maşina să pară mai uşoară.
  • Cu Vibrant Silver, o nouă nuanţă extinde gama MINI Countryman de acoperişuri contrastante caracteristice. În plus, modelul este disponibil în patru variante de echipare diferite pentru exterior şi interior: Essential, Classic, Favoured şi John Cooper Works (JCW).
  • Interiorul este apropiat ca design cu cel al noului MINI Cooper, însă totuşi diferit în mai multe aspecte:
    • Tabloul de bord al noului MINI Countryman funcţionează în totalitate fără un ecran suplimentar în spatele volanului: tot conţinutul relevant este proiectat pe Head-Up Display opţional sau pe ecranul central.
    • La fel ca noul MINI Cooper, tabloul de bord spaţios, curbat, este realizat în premieră tot din suprafeţe textile pentru liniile de echipare Classic, Favoured şi JCW.
    • Întregul interior este împărţit într-o secţiune superioară şi inferioară de-a lungul unei linii orizontale sub noul instrument rotund. Deasupra acestuia, toate elementele de design, cum ar fi gurile de ventilaţie şi mânerele uşilor, sunt aliniate vertical, subliniind caracterul automobilului, inclusiv în interior.
    • Conducătorul şi pasagerul din faţă se bucură de un confort semnificativ mai bun, datorită lăţimii suplimentare de aproape trei centimetri în zona umerilor şi a coatelor. Lăţimea umerilor scaunelor din spate a fost mărită şi ea cu 2.5 centimetri.
    • Acoperişul panoramic din sticlă, disponibil opţional, face interiorul deosebit de luminos şi prietenos, iar jumătatea din faţă poate fi deschisă.
    • Scaunele sport sunt disponibile într-o versiune de bază şi într-o versiune JCW, precum şi cu o reglare electrică opţională, dar şi o funcţie de memorie. Opţional, funcţia de masaj poate oferi o relaxare suplimentară. Între scaunele din faţă, cotiera centrală largă şi reglabilă sporeşte confortul acestora.
    • Poziţia locurilor banchetei posterioare poate fi reglată în lungime cu până la 13 centimetri. Acest lucru oferă fie spaţiu mai mare – implicit şi confort- pentru picioare în spate, fie volum suplimentar în portbagaj. De asemenea, spătarul celor trei scaune din spate este reglabil individual în şase poziţii cu până la 12 grade.
    • Volumul portbagajului variază între 460 şi 1.450 de litri. Un compartiment suplimentar în podea oferă spaţiu convenabil pentru accesoriile de încărcare ale modelului electric.
    • Cârligul de remorcă disponibil opţional poate fi retras şi extins electric, având o capacitate de până la 1.200 kg.
    • Ecranul OLED central stabileşte un nou etalon prin rezoluţia sa înaltă şi, pentru prima dată, forma sa rotundă. Ca grup de instrumente, MINI Interaction Unit este un centru atât al experienţei, cât şi al confortului. Datorită sistemului de operare MINI 9, toate funcţiile automobilului pot fi operate intuitiv prin funcţie touch sau voce. În cockpitul reproiectat, afişajul este mutat mai aproape de ambele scaune din faţă şi este deosebit de uşor de accesat. Ecranul tactil subţire, cu o margine de sticlă de înaltă calitate şi un diametru de 240 mm, aminteşte de standardele obişnuite ale smartphone-urilor prin logica sa de funcţionare.
    • Modurile MINI Experience opţionale (cu mod Trail unic pentru Countryman) extind experienţa interioară folosind un proiector în spatele display-ului central rotund. Planşa de bord este iluminată astfel în diferite modele şi culori cu grafică, în funcţie de modul de experienţă ales. Culorile luminii ambientale din automobil sunt sincronizate lumina proiectată.
    • Sub planşa de bord, designul este simplu şi clar definit. Aici, unul dintre factorii-cheie este bara de comenzi nou proiectată. Cele mai importante funcţii de condus (frâna de parcare, selectorul de viteze, butonul de pornire/oprire, comutatorul modurilor Experience, controlul volumului) sunt accesibile direct. Fiecare element are un design individual.
    • Un sistem audio Harman Kardon surround este disponibil opţional.
    • În acest articol dedicat poţi afla totul despre tehnologiile de la bord şi modurile MINI.
  • Precum noul MINI Cooper, noul Countryman se prezintă din start în format electric:
    • MINI Countryman E are un singur motor cu 150 kW/204 CP şi 250 Nm, accelerând automobilul de la 0 la 100 km/h în 8.6 secunde şi până la o viteză maximă de 170 km/h. Capacitatea bateriei nu se anunţă, însă autonomia declarată este de până la 462 km în ciclul WLTP.
    • MINI Countryman SE ALL4 devine primul electromobil al mărcii cu AWD şi are două motoare cu un total de 230 kW/313 CP şi 494 Nm, sprintând de la 0 la 100 km/h în 5.6 secunde. Viteza maximă e limitată la 180 km/h. Capacitatea bateriei este de 66.54 kWh, iar autonomia declarată este de până la 433 km în ciclul WLTP.
    • Bateria acceptă încărcare AC cu 22 kW şi rapidă DC cu 130 kW. Aceasta înseamnă că mai puţin de 30 de minute la o staţie de încărcare rapidă sunt suficiente pentru a ridica nivelul bateriei de la 10 la 80%. În funcţie de condiţiile meteorologice, navigaţia activă prin MINI Navigation către o staţie de încărcare rapidă asigură că bateria de înaltă tensiune atinge în avans temperatura ideală pentru o încărcare eficientă.
  • Lăţimea ecartamentului uşor crescută şi ampatamentul mărit oferă baza pentru o dinamică excelentă de condus. Chiar şi şasiul de bază al noului MINI Countryman oferă flerul sportiv cu sentimentul go-kart tipic MINI. Standard, modelul dispune de un sistem de amortizare de înaltă calitate, reglat cu precizie.
    • “Ajustat cu precizie” înseamnă că întregul set de componente – de la punţi, direcţie şi amortizoare până la sistemele de control al rulării şi al stabilităţii – conlucrează pentru a crea o experiență excepţională în toate situaţiile în ceea ce priveşte condusul confortabil şi sportiv.
    • Noul MINI Countryman transmite o senzaţie foarte directă la volan, cu un raport de 55 mm la deplasarea cremalierei pe rotire a volanului.
    • Sistemul de frânare integrat contribuie şi mai mult la dinamica excelentă de condus şi controlabilitatea automobilului. Sentimentul clar şi sigur la frânare amplifică dinamica şi precizia automobiljului datorită stabilizării fiabile. În combinaţie cu numeroasele sisteme de asistare a condusului, distanţele de frânare mai scurte sporesc siguranţa.
    • Clientul poate alege între o configuraţie echilibrată şi confortabilă a şasiului sau una deosebit de sportivă, în funcţie de experienţa individuală de condus preferată.
      • Suspensia adaptivă cu reducere de 15 mm a gărzii la sol şi amortizoare cu răspuns selectabil este disponibilă opţional.
      • În plus, jantele de 19 şi 20 de inchi pot fi combinate cu anvelopele sport pentru a optimiza dinamica laterală şi longitudinală a automobilului.
      • Jantele aerodinamice optimizate de 17 inchi măresc suplimentar autonomia MINI Countryman electric.
    • O creştere a diametrului anvelopei cu 30 mm, până la un total de 710 mm, conferă noului MINI Countryman o prezenţă sporită, oferind în acelaşi timp o dinamică de condus şi un confort îmbunătăţite.
      • În plus, lăţimea anvelopei pentru jantele opţionale de 19 şi 20 de inchi este mărită cu 20 mm, până la 245 mm, pentru a sublinia sentimentul go-kart tipic MINI.
  • În plus faţă de familiarul cruise control activ, asistentul de control al direcţiei şi al benzii permite şi ghidarea activă pe traiectorie ca parte a pachetului opţional Driving Assistant Plus. Confortul sporit oferit de sistem combină un control relaxat al automobilului, scutind totodată conducătorul de aspectele monotone şi mai puţin solicitante ale condusului.
    • Pachetul bogat de opţiuni Driving Assistant Professional include o nouă funcţie care ajută conducătorul să folosească ieşirea corectă pe baza condusului semiautonom Level 2. Folosind senzorii automobilului şi alte sisteme de asistenţă, asistentul detectează golurile din trafic necesare pentru schimbarea benzii şi se asigură că maşina se deplasează la viteza optimă pentru schimbarea asistată a benzii.
    • Pentru prima dată, MINI Countryman oferă şi condus semiautonom pe trasee de tip autostradă la viteze de până la 60 km/h. Până la această viteză, conducătorul îşi poate lua mâinile de pe volan, cu condiţia să urmărească îndeaproape traficul. Conducătorul trebuie să fie pregătit să vireze şi să frâneze activ în orice moment, în situaţii în care sistemul nu mai poate funcţiona, aşa cum este lipsa marcajelor sau intersecţii.
    • Toate opţiunile oferite de sistemele avansate de asistare a condusului sunt vizualizate în timp real prin intermediul Assisted View pe ecranul OLED. Faptul că sugestiile de control oferite de Driving Assistant Systems sunt uşor de urmat face noile sisteme mai uşor de utilizat.
    • Standard, un nou Trailer Assistant ajută la manevrarea cu o remorcă într-un loc de parcare şi oferă sfaturi cu privire la unghiul necesar al volanului la marşarier.
    • Pe lângă funcţiile de parcare automată şi Parking View la 360 de grade, noul MINI Countryman este capabil să identifice mai clar posibilele locuri de parcare datorită celor 12 senzori cu ultrasunete şi celor patru camere Surround View şi, de asemenea, poate iniţia independent procedurile de parcare cu spaţiu limitat.
    • Ca parte a opţiunii Parking Assistant Professional, automobilul poate fi manevrat din spaţiul de parcare prin intermediul unui smartphone folosind noua funcţie Remote Parking. Dacă spaţiul lateral este insuficient, MINI Countryman foloseşte această funcţie pentru a ieşi singur din spaţiul de parcare, facilitând accesul conducătorului.

Noul MINI Countryman va fi disponibil şi cu motoare pe benzină/diesel inovatoare şi eficiente. Va fi oferit în acest sens în versiunile Countryman C cu tracţiune faţă, Countryman S ALL4 cu tracţiune integrală şi un model de performanţă Countryman JCW ALL4.

Producţia versiunii electrice va începe mai târziu în acest an la fabrica din Leipzig, Germania.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise