(video) Premieră mondială: Noua generaţie MINI Cooper – electrică din start

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) În Republica Moldova noul Cooper E costă minimum 28.900 de euro, iar Cooper SE – de la 32.000 de euro.


Astăzi, 1 septembrie 2023, este o zi importantă pentru marca MINI. A prezentat în această amiază două maşini noi şi în acest articol o vom descrie pe una dintre ele. Este vorba despre noua, a cincea generaţie MINI Cooper, lansată sub deviza „Reinventarea Originalului”.

Caracteristici cheie:

  • Din start e necesar de menționat că a fost dezvoltat de întreprinderea comună Spotlight Automotive, formată în 2019 de BMW și Great Wall Motor. 
    • Germanii au fost responsabili de partea tehnică şi design, în timp ce partenerii chinezi s-au ocupat în principal de baza de componente și de pregătirea producției. 
    • Foloseşte o platformă originală şi specială pentru electromobile, cu suspensie spate independentă şi direcţie ascuţită (doar 2.2 întoarceri până la un capăt), una care nu este compatibilă cu agregate cu ardere internă.
    • Noul MINI va fi produs în China la noua fabrică Spotlight Automotive din provincia Jiangsu.
  • Designul noii generaţii de modele MINI este modern, digital şi inconfundabil. Cu noua familie MINI, brandul duce plăcerea condusului, experienţa de utilizator şi o atitudine responsabilă într-o nouă eră. Această transformare de amploare pe drumul spre a deveni un brand complet electric până în 2030 se reflectă în designul autentic al noilor modele, combinând tehnologia de avangardă cu elemente puternic înrădăcinate în istoria mărcii.
    • Limbajul de design folosit se numeşte Charismatic Simplicity.
    • Silueta dinamică şi compactă prezintă proporţiile MINI caracteristice: console scurte, capotă scurtă şi ampatamentul lung cu roţile mari.
    • Detalii precum mânerele discrete ale uşilor, absenţa evazărilor pentru aripi şi semnalizatoarele laterale clasice susţin designul modern al exteriorului, oferind suprafeţelor forme clare şi elegante.
    • Reducerea la elementele esenţiale pune şi mai mult accent pe culoarea exterioară a caroseriei. În acest fel, caracteristicile tipice de design MINI, cum ar fi diviziunea vizuală în trei volume a caroseriei, suprafaţa ferestrelor de jur-împrejur şi plafonul contrastant, au un impact mai mare, ajutând noul stil de design să aibă efect.
    • La noua generaţie de modele, partea frontală a modelului MINI Cooper electric este caracterizată din nou de farurile circulare emblematice MINI şi de grila.
    • Noua grilă frontală octogonală, cu conturul său filigran, este o evoluţie de la generaţia anterioară, hexagonală. În loc de crom, noua culoare de accent Vibrant Silver adaugă exteriorului o linie mai elegantă.
    • Luminile de zi ale farurilor LED vin cu o tehnologie în premieră şi o imagine modernă. Grafica luminoasă orizontală face parte din echiparea Essential. Opţional, se poate comuta între trei designuri de lumini de zi, pentru un plus de personalitate. În plus, toate modurile de lumină încep şi se termină cu o animaţie special orchestrată de bun venit şi rămas bun.
    • Ca şi în cazul designului caroseriei, farurile nu mai sunt încadrate cu elemente cromate. Astfel, secţiunea frontală are o expresie mai clară.
    • Imaginea laterală a noului MINI Cooper vine, de asemenea, cu o abordare simplificată şi clar definită. Pentru prima dată, modelul apare fără bandă neagră de jur-împrejur din zona montanţilor. Reducerea numărului de componente aduce culoarea caroseriei în prim plan, asigurând astfel o prezenţă puternică. Pragurile negre apropie vizual MINI Cooper de drum.
    • Automobilul combină o interpretare modernă a designului MINI distinctiv cu proprietăţi aerodinamice remarcabile. Coeficientul Cd de 0.28 (anterior 0.3) este remarcabil pentru segmentul maşinilor mici şi face ca MINI să fie extrem de eficient.
    • Noua estetică MINI oferă şi secţiunii din spate o imagine modernă, cu suprafeţe clare şi stopuri integrate discret. Blocurile optice verticale rememorează luminile MINI clasice şi pot fi comutate în diferite moduri, precum luminile de zi. A treia lumină de frână şi stopul de ceaţă sunt integrate discret în designul spatelui.
  • Modelul MINI Cooper electric este disponibil în patru linii de echipare diferite: Essential, Classic, Favoured şi John Cooper Works. Acestea afectează atât exteriorul, cât şi interiorul, combinând elemente şi culori care vor fi pe placul fiecărui client.
    • Favoured, de exemplu, include detalii deosebit de expresive la exterior. Această variantă de echipare oferă noul design Spray-Tech, opţional, al acoperişului Multitone distinctiv al mărcii, cu o combinaţie de trei culori diferite, precum şi o grilă frontală în Vibrant Silver.
    • Linia John Cooper Works pune un accent maxim pe imaginea sportivă al MINI Cooper electric, cu un design distinctiv atât în faţă, cât şi în spate. Cadrul grilei frontale şi sigla în negru, acoperişul contrastant în Chili Red – inspirat de motorsport – şi dungile capotei specifice JCW, în roşu sau negru, oferă accente vizual distinctive.
    • Începând cu linia Classic, volanul de bază cu două braţe este înlocuit cu o versiune cu trei braţe, cu o nouă curea textilă în braţul de la ora şase. De asemenea, în linia Classic, MINI foloseşte pentru prima dată un material textil modern, tricotat 2D, în interiorul unui automobil de serie.
  • La interior, designul zonei frontale este un omagiu al faimosului design minimalist al clasicului Mini. Pentru primul model din 1959, inventatorul Mini, Alec Issigonis, a proiectat un interior cu un grup de instrumente rotund în centru şi bara de comutatoare caracteristică dedesubt. La noul MINI Cooper, tocmai aceste două elemente, în combinaţie cu volanul, sunt cele care structurează interiorul cu designul său clar şi simplificat.
    • Reducând totul la esenţial, noul interior remarcă printr-un număr mai mic de componente care sunt proiectate şi implementate inteligent, folosind tehnologii de ultimă generaţie. În spatele volanului, un Head-Up Display opţional asigură că tot conţinutul relevant apare în câmpul vizual al conducătorului. Prin urmare, tabloul de bord nu necesită un ecran suplimentar, deci deschide câmpul vizual spre înainte.
    • Panoul de bord curbat, de dimensiuni ample, prezintă pentru prima dată suprafeţe textile. Materialele calde şi plăcute caracterizează noua atmosferă confortabilă din interiorul MINI Cooper. Un proces de tricotat special dezvoltat este utilizat pentru a crea structura textilă uşor de întreţinut, în design bicolor, din poliester reciclat.
    • Pentru a face tabloul de bord cât mai subţire şi asigura un spaţiu interior cât mai mare, gurile de ventilaţie sunt foarte plate.
    • Liniile clare şi spaţiul generos pentru locurile din faţă conferă interiorului o imagine modernă, în timp ce plafonul panoramic din sticlă, disponibil opţional, face interiorul deosebit de luminos şi prietenos.
    • Iluminarea ambientală extinsă contribui la atmosferă specială a interiorului.
    • Scaunele sunt disponibile într-o versiune de bază şi într-o variantă JCW, cu panouri laterale care sunt laminate cu material textil de înaltă calitate, care acoperă butoanele de reglare.
    • Cotiera, montată pe scaunul conducătorului eliberează şi mai mult spaţiu în zona consolei centrale.
    • Partea din spate a automobilului e definită de simplitate şi confort maxime, în timp ce accesoriile de încărcare pot fi depozitate convenabil într-un spaţiu suplimentar aflat sub podea, în portbagaj. Prin rabatarea banchetei într-un raport de 60:40, portbagajul poate fi extins flexibil de la volumul standard de 200 de litri pentru a oferi o capacitate de până la 800 de litri.
    • Ecranul OLED central stabileşte un nou etalon prin rezoluţia înaltă. La fel ca instrumentul rotund din modelul predecesor, noul monitor central este caracteristica definitorie a interiorului. Ca grup de instrumente, MINI Interaction Unit este un centru atât al experienţei, cât şi al confortului. Datorită sistemului de operare MINI 9, toate funcţiile automobilului pot fi operate intuitiv cu control tactil sau vocal. Ecranul din cockpitul reproiectat a fost mutat mai aproape de conducător, astfel încât acesta poate fi accesat foarte convenabil. Diametrul ecranului tactil subţire, cu o margine de sticlă de înaltă calitate, a crescut la 240 mm. Logica sa de funcţionare aminteşte de standardele cunoscute de la smartphone-uri.
    • Sub planşa de bord, designul noului MINI Cooper este simplu şi clar definit. Aici, unul dintre factorii-cheie este bara de comenzi nou proiectată. Cele mai importante funcţii de condus (frâna de parcare, selectorul de viteze, butonul de pornire/oprire, comutatorul modurilor Experience, controlul volumului) sunt accesibile direct. Fiecare element are un design individual.
    • Opţiunile de selecţie directă de pe bara de comenzi elimină nevoia de a fi montat un levier al cutiei de viteze, astfel că noul MINI Cooper oferă mai mult spaţiu de depozitare în consola centrală.
    • Pe lângă suporturile pentru pahare lărgite, există şi un compartiment mare de depozitare deschis. Acesta, cu suprafaţă tricotată şi curea textilă, este disponibil standard în linia Favoured.
    • Smartphone-urile pot fi încărcate wireless în zona din partea frontală a consolei şi sunt mai uşor de găsit datorită zonei centrale de stocare.
    • Modurile MINI Experience – Core, Green şi Go-Kart -, fiecare cu designul specific al interfeţei de utilizator, sunt disponibile standard, cu până la patru moduri suplimentare disponibile cu echipamentul opţional MINI Experience Modes. Proiectorul MINI opţional de pe spatele ecranului OLED scufundă tabloul de bord în scheme de culori şi modele potrivite. Interacţiunea dintre proiecţie, iluminarea ambientală şi MINI Interaction Unit are ca rezultat o experienţă unică, captivantă, care se extinde în panourile uşilor.
    • În acest articol dedicat poţi afla totul despre tehnologiile de la bord şi modurile MINI.
  • Noul MINI Cooper se prezintă din start în format electric, cu un sistem de propulsie complet nou:
    • MINI Cooper E are un singur motor cu 135 kW/184 CP şi 290 Nm, accelerând automobilul de la 0 la 100 km/h în 7.3 secunde. Bateria îi este de 40.7 kWh şi ar trebui să asigure o autonomie de până la 305 km în ciclul WLTP.
    • MINI Cooper SE are la fel unul singur cu 160 kW/218 CP şi 330 Nm, sprintând de la 0 la 100 km/h în 6.7 secunde. Bateria îi este de 54.2 kWh şi ar trebui să asigure o autonomie de până la 402 km în ciclul WLTP.
    • Bateriile pot fi încărcate folosind curent alternativ cu 11 kW (AC). Încărcarea rapidă DC este posibilă la MINI Cooper E cu 75 kW şi la Cooper SE cu până la 95 kW. La o staţie de încărcare rapidă, acest lucru permite încărcarea bateriei de la 10 la 80% în mai puţin de 30 de minute.
    • În funcţie de condiţiile meteo, navigaţia activă prin MINI Navigation asigură că bateria de înaltă tensiune atinge temperatura ideală pentru o încărcare eficientă în avans. Acest lucru poate reduce semnificativ timpul de încărcare, în special la temperaturi exterioare scăzute.
    • Noul MINI Cooper va fi prezentat şi cu motoare termice peste câteva luni, însă acestea vor fi oferite în combinaţie cu o platformă diferită! Sursele spun că va fi rodul unei modernizări profunde a actualului model F55.
  • Lăţimea ecartamentului şi ampatamentul uşor crescute oferă baza pentru o dinamică excelentă.
    • Automobilul este echipat cu un sistem de suspensie şi amortizare care este reglat pentru o manevrabilitate dinamică. Combinat cu sentimentul de direcţie precisă tipică MINI, frânele puternice şi un centru de greutate coborât datorită bateriei de înaltă tensiune instalată în podea, noul MINI Cooper sporeşte confortul de zi cu zi.
    • Cu suporturi stabilizatoare cu preîncărcare mare pe punţi, conducătorul experimentează un răspuns semnificativ îmbunătăţit al caroseriei în virajele dinamice, precum şi un câştig valoros în precizia şi acurateţea direcţiei.
    • De asemenea, MINI Cooper este echipat cu un lonjeron pentru o experienţă de condus şi mai sportivă.
    • Cu diametrul anvelopelor crescut la 635 mm, MINI Cooper are o prezenţă vizuală mai puternică, oferind în acelaşi timp performanţe dinamice şi confort mai bun. În plus, lăţimea anvelopei pentru jantele de 17 şi 18 inchi, disponibile opţional, este mărită cu 10/20 mm, la 205/225 mm pentru a sublinia sentimentul go-kart tipic MINI. Dimensiunile jantelor disponibile variază de la 16 la 18 inchi.
    • Configurarea precisă a direcţiei şi a tuturor sistemelor de control al stabilităţii pentru a asigura atât un condus confortabil, cât şi unul sportiv, garantează o experienţă excepţională în toate situaţiile de condus.
  • Nu lipsesc sisteme de asistenţă moderne:
    • Pe lângă funcţiile de parcare automată oferite de Parking Assistant, noul Parking Assistant Plus, disponibil opţional, face procesul de parcare şi mai uşor. Datorită celor 12 senzori cu ultrasunete şi celor patru camere surround-view, automobilul poate identifica mai clar posibilele locuri de parcare şi poate chiar să controleze complet independent manevre de parcare în spaţiu limitat.
      • În plus, un proces de parcare manuală poate fi transferat în orice moment către Parking Assistant Plus.
      • Iar modul Explore oferă o soluţie convenabilă, unică pentru acest segment de automobile, permiţând noului MINI Cooper să fie parcat pur şi simplu folosind un smartphone dacă spaţiul lateral este prea limitat pentru acces.
    • Opţiunea inovatoare MINI Digital Key Plus cu interfaţă de comunicare UWB foloseşte smartphone-ul şi pentru a asigura o interacţiune şi mai simplă cu automobilul. Astfel, telefonul se transformă într-o cheie, permiţând deschiderea automată a maşinii.
      • Proiecţia de bun venit a farurilor şi stopurilor începe de îndată ce conducătorul se află la mai puţin de trei metri de maşină; uşile sunt deblocate când conducătorul se află la mai puţin de un metru şi jumătate.
      • Cheia digitală poate fi transferată către diferiţi utilizatori şi înlocuieşte predarea cheii clasice a automobilului pentru un car-sharing mai simplu.
    • Aplicaţia MINI oferă şi alte funcţii care măresc siguranţa utilizatorului. Cu opţiunea Remote 360, de exemplu, împrejurimile automobilului parcat pot fi vizualizate în aplicaţia MINI. O cameră din interior oferă o vedere a acestuia.
      • În plus, funcţia Snapshot oferă posibilitatea de a surprinde momentele împărtăşite într-o fotografie şi de a le încărca prin Wi-Fi direct pe smartphone.

Producția noului MINI Cooper urmează să înceapă în China la sfârșitul acestui an. Startul vânzărilor – la începutul lui 2024. Preţul de start în Marea Britanie îi este de 30.000 de lire sterline. Pentru comparaţie, încă actualul Cooper SE costă minimum 32.550 de lire.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise