(video) Premieră mondială: Noul Hennessey Venom F5 se prezintă în versiunea de serie
După ce în 2017 i-a arătat prototipul şi după o amânare a evenimentului setat iniţial pentru luna august din acest an din cauza pandemiei, iată că astăzi, 15 decembrie 2020, la ora 20:00 (ora Moldovei) John Hennessey şi echipa au decis să-şi prezinte în premieră mondială noua creaţie, chiar înainte de a păşi în anul care va marca 30 de ani de la înfiinţarea companiei.
Faceţi cunoştinţă cu noul hipercar al Americii – Hennessey Venom F5!
Caracteristici cheie:
- Primul automobil al Hennessey Performance, făcut cad-coadă de la zero, fără să fie bazat pe niciun alt model din această lume, cu un singur scop: pentru a fi cel mai rapid automobil stradal absolut de pe pământ, potrivit producătorilor.
- Este un hipercar american cu un motor V8 twin-turbo de 6.6 litri (de 280 kg datorită utilizării de fontă, aluminiu, titan şi inconel), botezat Fury, montat central, care produce 1.843 CP (la 8.000 rpm / de la 8.500 rpm începe zona roşie) după unitatea de măsură utilizată cel mai frecvent în Europa (PS), dar şi un cuplu maxim de 1.617 Nm la 5.500 rpm. Raportul putere-greutate este de 1.36 CP per kg (se afirmă că e cel mai bun indicator din lume).
- Cu tracţiune spate, cutie de viteze CIMA semi automatizată cu şapte trepte montată longitudinal (comută prin padelele din spatele volanului) şi 1.360 kg greutate poate face 0-100 km/h în mai puţin de 3.0 secunde şi 0-200 km/h în mai puţin de 5.0 secunde, 0-300 în aproximativ 8.5 secunde, 0-400 în mai puţin de 16 secunde (de două ori mai repede decât arată un Bugatti Chiron)! Viteza maximă poate depăşi 500 de km/h! Cu cât anume vom afla în 2021!
- Poate funcţiona cu diferite setări în cinci moduri de rulare: Sport, Track, Drag, Wet, F5 (cel mai extrem). Servodirecţia-i este asistată electric. Mai are Traction Control cu ESP limitat, limitator de putere în funcţie de tracţiunea pe roţile spate şi Launch Control în mod evident.
- Are nişte roţi cu anvelope Michelin Pilot Cup Sport 2 care măsoară pe faţă 265/35ZR19 şi 345/30ZR20 pe spate. Jantele din aluminiu forjat măsoară 19×9.5 şi 20×12 inci respectiv.
- Mecanismele de frânare sunt cu discuri carbo-ceramice. Toate măsoară 390×34 mm în diametru şi grosime. Pe puntea din faţă au etriere cu şase pistoane, iar pe spate cu patru.
- Suspensia-i este independentă cu câte două braţe, cu amortizoare coilover Penske, complet ajustabilă şi cu gardă la sol reglabilă între 75-140 mm pe puntea din faţă, 85-160 mm pe puntea din spate. Cea din spate este conectată la monococ, prin compartimentul motorului placat inclusiv cu aur şi cu un material izolator numit Cerakote (polimer din ceramică), prin două bretele.
- Subcadrele care leagă monococul de corpul din fibră de carbon al maşinii sunt din aluminiu şi ele se vor deforma în caz de accident, absorbind energia şi protejând celula în care se află pasagerii.
- Eşapamentul este confecţionat din oţel inoxidabil şi inconel într-un mod în care nu mai este nevoie de niciun tuning!
- Cabina este un monococ din carbon cu o greutate de doar 86 de kg, cu părţi care sunt lăsate la vedere, făcând astfel parte din caroserie. Accesul în ea se face prin nişte portiere tip fluture cu deschidere verticală.
- Şoferul va vedea în faţa sa un volan sport tăiat în partea superioară, iar în spatele său un monitor de 7.0 inci. Central pe planşa de bord este încă un monitor de 9.0 inci care oferă acces la un sistem multimedia marca Alpine, ce suportă Apple CarPlay, Android Auto, Bluetooth, navigaţie prin satelit, etc.
- Pielea naturală este furnizată de Muirhead, una dintre cele mai vechi tăbăcării din Europa. Aceasta poate intra în combinaţie cu aplicaţii din Alcantara şi aluminiu, pe lângă marea de fibră de carbon care este peste tot unde dai cu ochii.
- Climatizarea se controlează printr-un controller rotativ din preajma levierului cu butoane al cutiei de viteze. Acesta include un al treilea mic ecran de 1.3 inci.
- Consola centrală din fibră de carbon, subțire, cea dintre scaune, cuprinde comenzi fizice pentru geamurile acționate electric, reglarea gărzii la sol, blocarea uşilor, semnalizatoarele de avarie şi frâna de parcare.
- Panourile caroseriei sunt din fibră de carbon. Designul exterior în mare parte îl imită pe cel al prototipului, însă diferite sunt barele de protecţie cu un splitter şi difuzor din carbon cu textură expusă la vedere (standard au finisaj lucios, opţional poate fi satinat), panoul posterior care include şi terminaţiile duble de eşapament (realizat din fibră de carbon prin proces CNC, fiind cel mai mare element de caroserie integral de pe vreo maşină din lume), capacul motorului din carbon, corpurile oglinzilor retrovizoare, etc. Standard îi lipseşte o aripă posterioară fixă, în loc fiind un spoiler integrat în caroserie. Are astfel un coeficient aerodinamic de 0.39 Cd.
- Opţional poate fi comandat un Track Pack care include un splitter frontal mai agresiv şi o aripă posterioară fixă care înlocuieşte spoilerul standard pentru a se genera o forţă de apăsare şi mai mare.
- În total are peste 3.000 de părţi şi piese personalizate. Modelarea pieselor interioare și exterioare din fibră de carbon a necesitat mai mult de 600 de părţi separate.
Preţul de start porneşte de la 2.1 milioane de dolari! Nu s-a anunţat ca întreg tirajul, care va fi format din doar 24 de exemplare, să fi fost rezervat în avans. Este disponibil de comandat atât cu volan pe stânga, cât şi cu volan pe dreapta.
Maşina din imagini este una din 24, construită deja pentru un client şi vopsită în culoarea Speed Devil Blue. Fiecare exemplar va fi personalizat conform doleanțelor proprietarului.
Specificații şi caracteristici tehnice în detalii:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/12/The-Hennessey-Venom-F5-Press-Kit.pdf”]Venom F5 introduce şi un logo nou al atelierului de tuning:
Prime contacte:
Cmentariile sunt închise