(video) Premieră mondială: Noul Hyundai KONA N

A debutat într-un final şi inevitabil. Primul SUV, preparat de divizia sport N Performance a companiei Hyundai, este aici! Modelul are să ofere aproape 300 de CP şi multă experienţă fun-to-drive.

https://www.youtube.com/watch?v=PpsO8n3TLdo

Caracteristici cheie:

  • Este al patrulea model după i20 N, i30 N şi Veloster N.
  • Șasiul și toate echipamentele aferente lui sunt aproape la fel ca şi cele de pe Hyundai i30 N. Are 1.510 kg.
  • Din păcate dispune doar de tracţiune faţă. Un sistem AWD nu este planificat de introdus, iar drept “compensaţie” se oferă un diferențial e-LSD cu blocare controlată electronic, alături de mai multe moduri ale Electronic Stability Control (ESC), printre altele.
  • Sub capotă are un benzinar turbo T-GDi de 2.0 litri şi cu patru cilindri, care produce 280 CP şi 392 Nm de cuplu. Cutia de viteze este una robotizată N DCT cu opt trepte şi două ambreiaje umede, fără alternativa uneia mecanice, aşa cum există pentru i30 N.
  • Această cutie de viteze are trei moduri de funcţionare: standard – N Power Shift, de circuit – N Track Sense Shift și cea mai extremă – N Grin Shift. Ultima se menţine activă doar pentru 20 de secunde, timp în care treptele pot fi comutate extrem de rapid, iar puterea motorului creşte până la 290 de CP. Totodată, treptele cutiei de viteze pot fi comutate realmente manual prin padele din spatele volanului sau prin mişcarea levierului.
  • Şoferul va putea alege unul din cinci moduri de rulare, care include setări individuale pentru mai multe agregate de la bord: Normal, Eco, Sport, N și Custom.
  • Noul KONA N se oferă şi cu un sistem de Launch Control. Cu acesta inclus poate face 0-100 km/h în 5.5 secunde. Viteza maximă se ridică la 240 km/h.
  • Modelul dedicat țărilor europene va mai dispune de sistemul N Road Sense, care va propune automat șoferului să activeze modul N când va recunoaşte indicatoare “Curbe periculoase”.
  • În comparație cu un KONA obişnuit, versiunea N este mai lungă cu 10 mm, are un dedesubt cu panouri ranforsate şi o suspensie frontală modificată. Suspensia în sine îi este recalibrată (inclusiv prin reducerea gărzii la sol).
  • Standard mai vine cu jante forjate de 19 inci şi o frână de mână mecanică!
  • Şapte culori sunt disponibile la alegere, inclusiv noua nuanţă Sonic Blue şi cea exclusivă pentru modelele N – Performance Blue.
  • Din punct de vedere al designului exterior, KONA N iese în evidență cu un bodykit cu forme ceva mai agresive, cu bare de protecție noi care includ un splitter şi un difuzor, aplicaţii pe praguri şi inserţii decorative roşii pentru contrast. Va mai putea fi deosebit uşor de un KONA N Line prin cele două terminaţii masive ale eşapamentului sport, dar şi printr-o aripă peste hayon care include un al treilea semnalizator stop.
  • În cabină are scaune sportive şi un volan sport cu butoane suplimentare. Cele două albastre pot fi ataşate unor configuraţii/setări a modurilor de rulare, la alegere, în timp ce acea roşie este pentru activarea rapidă a regimului N Grin Shift.
  • Un panou de bord digital este o dotare standard și include o grafică N originală. Meniuri cu grafică corespunzătoare au fost adăugate şi în sistemul multimedia media. Iar pentru head-up display grafica este realizată în stilul jocurilor video – cu un vitezometru digital și un turometru sub forma unei linii multicolore care arată momentul oportun al schimbării treptelor.

În primul an de existenţă Hyundai se așteaptă să vândă peste 10.000 de exemplare. Vânzările sunt programate să înceapă în această vară. Modelul va fi disponibil atât în Coreea de Sud şi Europa, cât şi în America de Nord. Urmează pe listă debutul sedanului Elantra N!

https://player.vimeo.com/video/541697829

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=I8IF9AP7-aY

Cmentariile sunt închise