(video) Premieră mondială: Noul Lexus LX – un LC 300 pe steroizi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La sigur acesta este noul Lexus LX? Răspunsul este DA! A patra generaţie a modelului, ca şi în cazul lui Toyota Land Cruiser 300, a păstrat un aspect exterior în mare parte recunoscut, unii putând afirma că se aseamănă foarte mult cu predecesorul, mai ales în partea frontală, însă adevărul este că multe lucruri s-au schimbat.

S-au schimbat însă fără a spune un mare WOW, asta pentru că noul Lexus LX este practic copia noului LC 300 pe care l-am testat, însă am numit-o una pe steroizi, fiind totuşi un SUV mai orientat spre confort, lux şi mai superior faţă de fratele de platformă inclusiv în termeni de preţ.

În continuare veţi putea vedea asemănările, dar şi deosebirile dintre cele două automobile.

Caracteristici cheie şi/sau trăsături comune cu LC 300:

  • Dispune de aceeaşi platformă-cadru (TNGA-F, cu o poziţionare mai joasă şi mai în spate a motorului), transmisie şi chiar ampatament (2.850 mm), folosite de LC 300. Dimensiunile-i exterioare nu s-au schimbat. Au fost păstrate chiar şi caracteristicile geometrice ale caroseriei, unghiurile de atac şi degajare, garda la sol de 225 mm.
  • Caroseria îi este făcută acum în mare parte din aluminiu, inclusiv panoul folosit pentru acoperiş. Până şi capota le este comună în linii, poate chiar identică. Ca şi LC 300, noua generaţie a slăbit cu aceleaşi 200 de kg. Dimensiunea maximă a jantelor este acum de 22 inci.
  • Desigur noul LX are instalate camere pentru a permite o supraveghere a stării de mers la 360 de grade. Iar sistemul electronic Multi-Terrain Monitor (MTM) poate afișa pe ecran o imagine preînregistrată a ceea ce este în faţa maşinii (sub capotă), însă pe LX debutează în premieră mondială afişajul Back Underfloor View, care arată ce există pe drum în spatele maşinii (sub portbagaj).
  • Sistemul de pornire a motorului prin intermediul unui senzor de amprentă, care se numără printre opțiunile noului Land Cruiser 300, este inclus în echipamentul de bază.
  • La fel ca Land Cruiser 300, noul Lexus LX și-a pierdut motoarele V8 și foloseşte o nouă generație de motoare V6 twin-turbo. Lexus LX 500d va fi numit modelul echipat cu acel turbo diesel de 3.3 litri (300 CP/700 Nm), iar LX 600 va fi numit cel cu benzinar de 3.5 litri (415 CP/650 Nm). Cutia de viteze este una automată cu 10 trepte, fără alternativă.

Diferenţe faţă de LC 300:

  • Ca și până acum, modelul Lexus are propriul design al părții frontale și posterioare, precum și o formă diferită a geamurilor posterioare. Cu toate acestea, acum forma corpului a fost, de asemenea, schimbată: dacă Land Cruiser are un hayon aproape vertical, atunci noul LX are montanţi posteriori și o lunetă instalată sub un anumit unghi. O inscripție LEXUS înlocuieşte logoul de pe hayon.
  • Farurile sale LED sunt acum echipate cu sistemul de control adaptiv BladeScan AHS, care este deja cunoscut şi instalat pe alte modele ale mărcii. Acesta constă din două oglinzi rotative care sporesc precizia și viteza de adaptare a fasciculului de lumină.
  • Şi interiorul noului LX este original şi diferit faţă de cel al lui LC 300. Dar noul concept cu două monitoare folosite pe centrul consolei centrale aminteşte chiar foarte mult de unele modele vechi Infiniti. Ecranul superior de 12.3 inci răspunde de multimedia (compatibilitate completă cu Android Auto și Wireless Apple CarPlay), navigaţie şi alte setări, în timp ce al doilea de 7.0 inci este dedicat exclusiv controlului climatizării, dar şi a modurilor de conducere, inclusiv cele pentru off-road.
  • Poate avea un sistem audio de la Mark Levinson cu un număr total de 25 de difuzoare. Standardul sistem are 10 difuzoare.
  • O diferență importantă faţă de LC 300 este că noul LX poate fi comandat cu patru locuri individuale pentru pasageri, disponibile în noua echipare/versiune de top numită VIP. Pe rândul din spate se instalează două scaune separate confortabile cu ajustări individuale, ale căror spătare pot fi înclinate la un unghi de până la 48 de grade. Iar dacă se rabatează scaunul frontal din dreapta, pasagerul de pe locul din spate-dreapta poate profita de un spaţiu de 1.100 mm între rânduri.
  • Tot el îşi poate relaxa picioarele pe un suport integrat în acel scaun frontal. Între scaunele individuale există un tunel central cu o cotieră cu diverse nişe, porturi USB/HDMI şi un monitor integrat. Ataşate de scaunele frontale pot fi nişte monitoare pentru infotainment, iar pe tavan există deflectoare suplimentare de aer.
  • La fel pentru pasagerii din al doilea rând din noul LX VIP există climatizare automată individuală, încălzire şi ventilare.
  • Un al treilea rând de scaune este o opţiune pentru maşina cu motor pe benzină.
  • Ca și anterior, noul Lexus LX are standard o suspensie hidropneumatică, însă nou dezvoltată şi mai uşoară, care poate schimba automat înălțimea caroseriei, deși garda la sol rămâne fixă, deoarece configurația șasiului cu o punte solidă posterioară nu s-a schimbat. Totuşi, viteza de ridicare și coborâre a caroseriei a fost crescută, iar nişte amortizoare adaptive sunt acum instalate nu numai în spate, ci și în față. Cursa suspensiei a fost mărită cu 15/20 mm pe puntea din faţă şi spate respectiv.
  • Versiunea F SPORT vine cu un kit de caroserie mai agresiv, scaune profilate, mai multe aplicaţii negre la exterior şi accente sport la interior, jante exclusive negre, o suspensie mai rigidă și un diferențial posterior Torsen cu funcţie de blocare automată, printre altele.
  • Ar mai fi de notat că noul LX are: praguri laterale exterioare montate rigid; elemente adaptive în suspensie, care au fost învățate să-și schimbe rigiditatea şi postura maşinii în viraje, precum și în timpul accelerațiilor și decelerațiilor; în continuare o trapă obişnuită; un panou de bord parţial digital; o mulţime de butoane fizice pe consola şi tunelul central, în ciuda celor două ecrane; demultiplicator şi cruise control pentru deplasările în off-road; diferenţial central blocabil standard (câte unul pe fiecare punte este o opţiune, ori vine standard în echipările mai superioare); o nişă cu funcţie de răcire sub cotiera centrală frontală; complex Lexus Safety System + cu cele mai moderne sisteme de siguranţă şi asistenţă; etc.
  • Greutatea maşinii este de 2.585 kg. Cea maximă permisă poate ajunge la 2.815 kg.
  • În combinaţie cu ambele motorizări vin mecanisme de frânare controlate electronic (ECB) şi servodirecţie electrică (EPS).

Producţia maşinii va demara până la sfârşitul anului curent. Startul livrărilor va avea loc în primele săptămâni ale lui 2022.

De la momentul lansării în 1996, Lexus a reuşit să vândă peste jumătate de milion de astfel de SUV-uri în peste 50 de ţări din lume! Peste 50.000 de maşini au ajuns în Rusia şi ţările din Europa de Est.

Pentru iubitorii de a afla absolut toate detaliile:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2021/10/New-2021-Lexus-LX-press-release.pdf”]

GALERIE VIDEO:

Evenimentul de prezentare virtuală, în engleză
Evenimentul de prezentare virtuală, în rusă
Evenimentul de prezentare locală în Moscova, Rusia, piaţă în care s-au vândut peste 10% din toate LX-urile produse de la prima apariţie!

GALERIE FOTO:

Sursă foto de la prezentarea din Moscova: drom.ru

Cmentariile sunt închise