(VIDEO) Premieră în Japonia: Toyota prezintă în detalii noul Land Cruiser 300

Ieri, 2 august 2021, Toyota Motor Corporation a lansat noul Land Cruiser 300 pe piaţa japoneză. Primele maşini vor ajunge la dealerii locali până la sfârşit de august.

Cu o zi mai devreme, la 1 august, Toyota a organizat 70th LAND CRUISER DAY pentru a marca cei 70 de ani de la introducerea primului Land Cruiser, numit în originar Toyota BJ.

Caracteristici cheie:

 • Noul Land Cruiser a adoptat o versiune actualizată a şasiului cadru tradiţional sub formă de scară (TNGA-F). Folosind cele mai noi tehnologii de sudare, cadrul ușor are o rigiditate sporită (cu 20% faţă de seria 200) şi astfel modelul se mândrește cu performanțe mai bune în materie de siguranță la impact, liniște și calitate a mersului.
 • Caroseria combină un număr crescut de plăci de oțel de înaltă rezistență cu o capotă, panouri ale uşilor şi un acoperiş realizate integral din aluminiu.
 • Unitatea de propulsie stă acum poziţionată cu 70 mm spre centrul maşinii şi cu 28 mm mai jos decât anterior.
 • Aceste upgrade-uri au condus la o reducere semnificativă a greutății corporale de aproximativ 200 kg, un centru de greutate mai mic și o distribuție superioară a greutății față-spate. Împreună cu o poziție de conducere mai bună, noul Land Cruiser oferă o plimbare mai în ton cu intențiile șoferului. În plus, reducerea greutății corporale contribuie la îmbunătățirea performanțelor sale de mediu.
 • Mărimea jantelor variază între 17 şi 20 de inci.
 • Mașinile cântăresc peste 2.600 kg și pot tracta remorci de 3.5 tone.
 • În conformitate cu platforma actualizată, noul Land Cruiser prezintă un nou sistem de suspensie care foloseşte o configuraţie dublu-braţ montată mai sus în partea frontală şi o punte rigidă pe spate. Totodată, poziția amortizoarelor posterioare a fost optimizată pentru confort sporit la volan și stabilitate la direcție.
 • Modificarea poziției brațelor de suspensie a dus la o postură stabilă a corpului chiar și la frânare, sporind în același timp articulația roților şi capacitatea pneurilor de a rămâne la sol. Acestea au condus la performanțe off-road mai superioare.
 • Opţional sau standard pe maşinile în echipări superioare ZX şi GR Sport, vehiculul folosește un nou sistem de suspensie Linear Solenoid Adaptive Variable Suspension (AVS), care controlează forța de amortizare a amortizoarelor în mod independent pentru fiecare roată, ca răspuns la condițiile de drum și la operaţiunile șoferului, pentru o stabilitate mai mare a direcției și confort la mers.
 • Noul Land Cruiser combină un sistem hidraulic de servodirecție, capabil să reziste utilizării în medii dure, cu un servomotor electric de direcție. Acest lucru nu numai că permite adăugarea de funcții de asistență la direcție, cum ar fi Lane Tracing Assist, dar oferă, de asemenea, manevrabilitate remarcabilă la viteze mici, un kickback redus în timpul condusului în off-road și o senzație de direcție mai clară (vine standard cu echipările ZX, GR Sport și VX).
 • Noul Land Cruiser mai este echipat şi cu un sistem electronic de control a frânării, care detectează cât de mult este apăsată pedala pentru a genera o forță optimă de frânare prin frânele sale hidraulice și pentru a obține o frânare mai liniară (vine standard cu echipările ZX, GR Sport și VX).
 • Încă o dotare ar fi un diferențial Torsen cu alunecare limitată pentru a garanta tracțiunea remarcabilă a roților din spate. La întoarcere în curbe şi accelerare, sistemul distribuie optim cuplul în funcție de sarcina experimentată între roţile posterioare, oferind astfel niveluri superbe de control. Iar când se conduce drept înainte, sistemul răspunde rapid la schimbările condițiilor de drum pentru o stabilitate mai bună (vine standard cu echiparea ZX).
 • Pentru condusul în afara carosabilelor, noul Multi Terrain Select oferă suport în condiții de drum în care roţile pot pierde aderenţă sau este ușor de pierdut din viteză din cauza lipsei cuplului. Astfel, şoferii pot selecta unul dintre cele șase moduri – Auto, Dirt, Sand, Mud, Deep Snow și Rock – și sistemul oferă performanțe off-road garantate prin controlul automat și integrat al cuplului, al suspensiei și al frânelor hidraulice.
 • Intervalul operațional al Multi Terrain Select a fost, de asemenea, extinsă la modul high-range H4, permițându-i să fie angajat într-o gamă mai largă de situații off-road. În modul Auto, care evaluează condițiile de drum predominante printr-o varietate de date ale senzorilor și optimizează cuplul în consecință, sistemul oferă performanța off-road adecvată în conformitate cu condițiile de conducere predominante, fără ca șoferul să fie nevoit să comute manual modurile.
 • Nou este şi Multi Terrain Monitor – un sistem care utilizează patru camere – poziționate în față, în spate și pe ambele părți ale vehiculului – pentru a ajuta șoferul să verifice condițiile din jurul acestuia. Șoferul poate comuta între imaginile capturate de fiecare dintre cele patru camere și, astfel, poate verifica starea drumului în punctele/unghiurile oarbe.
 • Dacă vehiculul este oprit în timp ce ecranul central afișează imagini de pe camera frontală, șoferul poate apăsa un buton de pe ecran pentru a trece la vizualizarea sub podea (Underfloor View). Aceasta folosește imagini făcute de camera frontală înainte ca vehiculul să se afle în poziția sa actuală, pentru a arăta ce se află în prezent sub el. Suprapunând poziția curentă a mașinii și a anvelopei peste această imagine, șoferul poate verifica condițiile de sub maşină și poziția roții din față. 
 • O nouă vizualizare este, de asemenea, disponibilă: mașina este transparentă și o imagine care arată zona din jurul roților din spate este mărită. Acest lucru permite șoferului să stabilească condițiile din jurul roților posterioare și să estimeze distanțele față de obstacole – o funcţie prețioasă atunci când încearcă să elibereze vehiculul dintr-o poziție blocată sau să iasă dintr-o fundătură (disponibilă ca opţiune, în combinaţie cu T-Connect SD Navigation System, pe toate echipările în afară de GX).
 • Noul Land Cruiser vine de asemenea cu un ecran dedicat de afișare a informațiilor off-road (12.3 inci, opţional).
 • Toyota a conceput şi două noi motoare pentru noul LC 300. Primul este un V6 twin-turbo de 3.5 litri, nou dezvoltat, care produce maxim 415 CP şi 650 Nm de cuplu. Versiunea superioară a motorului pe benzină cu injecție directă (D-4ST) are un injector direct cu mai multe găuri, o cursă mai lungă a cilindrilor și o poziționare optimizată a unghiului supapei pentru arderea de mare viteză, iar turbocompresoarele de înaltă eficiență oferă un cuplu puternic la viteze mici și un răspuns remarcabil la supraalimentare.
 • Motorul diesel twin-turbo V6 de 3.3 litri oferă diverse optimizări, cum ar fi camerele de ardere cu piston, porturile de admisie și injectoarele. Acesta combină o putere maximă de 309 CP şi un cuplu maxim de 700 Nm cu o eficiență remarcabilă a consumului de combustibil. La viteze mici este implicat un singur turbocompresor, care promite o accelerare palpitantă în tot felul de scenarii, iar la viteze mai mari sunt implicate ambele şi volumul lor mare de admisie contribuie la accelerarea lină.
 • Ambele sunt cuplate, fără alternativă, la o cutie de viteze Direct Shift-10AT. Pentru motoarele pe benzină, transmisia oferă un sentiment plăcut de accelerație care atrage caracteristici de cuplu relaxate chiar și la turații mari ale motorului; pentru motoarele diesel promite un cuplu interesant chiar și la turații reduse ale motorului.
 • Noul Land Cruiser are aceeași lungime şi mărime a ampatamentului, precum şi unghiuri de atac, degajare şi de rampă ca ale generației anterioare.
 • În ceea ce privește cabina, scaunele din față au fost deplasate spre spate, iar structura și poziționarea celui de-al doilea și al treilea rând au fost revizuite. Acest lucru a dus la sporirea confortului interior, la capacitatea extinsă a spațiului pentru bagaje și la performanțe superioare de siguranță în caz de coliziune. În special, al treilea rând de scaune poate fi retras în podea pentru a facilita încărcarea și descărcarea bagajelor (procesul este motorizat şi este o dotare standard pe echipările ZX pe benzină, GR Sport pe benzină şi VX).
 • Designul noii serii 300 se concentrează pe furnizarea de performanțe în off-road: urmează urmele generațiilor anterioare de Land Cruiser de tip break, prin localizarea cabinei în spate pe corp; atât grila radiatorului, cât și farurile sunt poziționate sus; iar părțile inferioare ale barelor de protecție față și spate sunt modelate pentru a evita obstacolele.
 • În plus, încorporarea unei adâncituri mari în capotă asigură performanțe mai bune de siguranță și vizibilitate. Este disponibilă și o nouă culoare exterioară – Precious White Pearl (opţională doar pentru echipările ZX și GR Sport).
 • Farurile sunt pe halogen în specificația cea mai simplă, iar opțional sau standard în funcție de echipare pot fi full LED adaptive. Stopurile la fel pot fi full LED și, cu farurile, au integrate semnalizatoare de direcție secvențiale.
 • Interiorul noului Land Cruiser este conceput pentru a oferi un mediu de condus confortabil și pentru a promova operațiuni de conducere lină chiar și în medii off-road dure. Panoul de bord foloseşte până la şase contoare analogice pentru a verifica intuitiv viteza, numărul de rotaţii, volumul de combustibil, temperatura apei, presiunea uleiului și tensiunea electrică.
 • O singură comandă rotativă este utilizată pentru a selecta Drive Mode, Multi Terrain, Down Hill Assist Control şi Crawl Control. Alte comenzi pe consola centrală sunt grupate în funcție de tip: sisteme de conducere şi de control a cuplului; sistem audio; sistem de aer condiționat.
 • Primele două rânduri de scaune pot fi încălzite şi ventilate (pe echipările ZX şi GR Sport, pe VX doar cele frontale)!
 • Noua Center Console Box se poate deschide deschide din două părţi şi la aceasta pot avea acces şi pasagerii din spate. Opţional, poate fi dotată cu un compartiment cu răcire (pe toate echipările în afară de GX).
 • Sistemul de purificare a aerului nanoe X, dezvoltat de Panasonic, vine standard pe orice maşină.
 • Un ecran tactil de 12.3 inci este disponibil ca opțiune pentru toate echipările, în afară de GX. Afișajul este capabil să arate datele de navigație, audio, aer condiționat și performanță off-road într-o manieră ușor de înțeles. Standard este de 7 sau 10 inci.
 • Vehiculul poate memora până la trei profiluri (poziția de conducere, setările interioare și setările de afișare), permițând mai multor șoferi să selecteze în mod convenabil propriile preferințe de setări când urcă la volan.
 • Hayonul este acţionat electric şi poate fi dotat cu funcţie Hands-Free atât pentru deschidere, cât şi pentru închidere, printr-un gest cu piciorul sub bara de protecţie (standard pe ZX şi opţional pe VX).
 • O noutate absolută: un senzor de amprentă este situat în centrul butonului de pornire a motorului. Pentru a porni motorul, un șofer trebuie să poarte cheia inteligentă la el, să apese pe pedala de frână și să atingă senzorul de amprentă. Doar dacă amprenta se potriveşte motorul se porneşte (standard pe toate echipările în afară de GX, unde este o opţiune).
 • Alte opțiuni sunt: un sistem audio JBL cu 14 difuzoare; două monitoare de 11.6 inci, cu suport Wi-Fi, atașate de spătarele scaunelor frontale pentru pasagerii din spate; în premieră un head-up display și până la cinci porturi USB; încărcător wireless pentru telefoane; etc.
 • Complexul Toyota Safety Sense include: sistem de frânare automată cu detectarea de pietoni pe timp de zi şi noapte, biciclişti pe timp de zi, maşini care se apropie de intersecţie şi pietoni care vor să treacă strada (cu asistenţă la direcţie în caz de evitare a unui impact); Parking Support Brake; Plus Support (opţiune); spălător al camerei posterioare (opţiune); Blind Spot Monitor with parking alert; ITS Connect (opţiune); etc.

Preţurile de start cu amănuntul în Japonia, în funcţie de echipări (GX, AX, VX, GR Sport, ZX) şi motoare, variază între 5.1 şi 8 milioane de yeni (39.158-61.424 de euro). Coada în aşteptarea maşinilor precomandate s-a întins pe o perioadă de aproximativ doi ani sau chiar mai mult!

Şasiurile tip cadru vor fi produse la Honsha Plant, iar asamblarea va avea loc la fabrica din Yoshiwara a Toyota Auto Body Co., Ltd.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise