(video) Premieră mondială: Noul Lotus Eletre – primul Hyper-SUV electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Lotus Cars şi-a prezentat în seara zilei de ieri primul său SUV de producție din istorie. Este numit primul Hyper-SUV din lume şi primul din trei modele noi pe care britanicii le vor introduce în următorii patru ani, toate având un limbaj de design inspirat de primul hipercar britanic electric – Evija.

Cunoscut până nu demult sub denumirea codificată Type 132, mai nou i s-a dezvăluit şi numele real – Eletre – însemnând “Coming to Life” (venire la viaţă) în unele limbi din Europa de Est.

Caracteristici cheie:

  • Asupra sa au lucrat de la zero centrele de inginerie ale Lotus din Marea Britanie, China și Germania. Evident că toate nu s-ar fi reuşit fără finanţarea generoasă asigurată de imperiul Geely, proprietarul Lotus.
  • Este primul Lotus cu un corp cu cinci uși şi este comparabil în mărimi cu un Lamborghini Urus. Măsoară 5.103 x 2.231 (cu oglinzi) x 1.630 x 3.019 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Greutatea îi este de 1.995 kg (Urus are 2.2 tone pentru comparaţie).
  • Structura corpului maşinii este realizată din oțel și aluminiu de înaltă rezistență, în timp ce panourile exterioare sunt din aluminiu și fibră de carbon.
  • Are un sistem avansat de aerodinamică activă şi pasivă. Un spoiler mobil posterior poate fi reglat în trei poziții, iar nişte aripioare din carbon sunt găsite deasupra lunetei. Admisia de aer frontală are elemente active care se deschid numai atunci când este necesar, direcționând aerul către frânele și radiatoarele sistemului de răcire a bateriei şi a motoarelor electrice. Din reportajul de mai jos, realizat de CarWow, puteţi vedea şi câte prize de aer sunt integrate în silueta caroseriei.
  • În loc de oglinzi laterale sunt instalate unele cu câte trei camere, deși acestea vor fi oferite numai în acele piețe unde sunt permise. Pe celelalte maşina va avea oglinzi tradiţionale. Blocurile optice sunt full LED. Bara de lumină care formează stopurile poate indica nivelul de încărcare a bateriei. Cele mai mari jante pot măsura 23 de inci (cu inserţii din carbon). Opţional este un acoperiş panoramic.
  • Încă o opţiune interesantă este un sistem de pilotare automată care va putea corespunde unui nivel 4! Un număr total de patru LiDAR-uri, pe lângă camere şi alţi senzori, sunt integrate în acoperiş şi în aripile frontale, făcându-şi apariţia doar atunci când sunt necesare. De la bun început vor funcționa ca parte a unui set standard de asistenți electronici, în timp ce un pilot automat cu drepturi depline va apărea în timp, împreună cu o actualizare software.
    • Nivelul 4 este numit înalt automatizat. În anumite circumstanțe (de exemplu, drumuri selectate, nu în orice vreme) vehiculul poate gestiona singur toate situațiile de trafic. În funcție de caz, nu mai este nevoie de șofer (ex. parcare automată cu valet, transfer de persoane).
  • Lotus Eletre poate avea o cabină cu patru sau cinci locuri pentru pasageri: în primul caz, pe al doilea rând sunt scaune separate, cu o cotieră centrală masivă și un ecran de nouă inci încorporat în aceasta. Pentru tapițeria scaunelor se utilizează țesătură scumpă Kvadrat cu un amestec de lână, iar pentru alt decor se foloseşte plastic de calitate din materiale reciclate și fibră de carbon.
  • Neobişnuit este bordul maşinii. În fața șoferului este instalat un ecran cu o înălțime de numai 30 mm, pe care sunt afișate cele mai elementare informații. Pasagerul din dreapta sa are un monitor îngust similar. Suplimentar în suportul şoferului există un head-up display standard cu realitate augmentată.
  • Monitorul central este însă un OLED de 15.1 inci, care oferă acces la internet, navigaţie, control vocal, 5G, OTA şi multe alte soluţii moderne.
  • Există şi două sisteme audio de la KEF la alegere: cu 15 difuzoare și o putere de 1.380 W sau cu 23 de difuzoare și 2.160 W.
  • Noul Eletre este primul model aşezat pe noua platformă EPA (Electric Premium Architecture) cu un sistem electric de 800V! Are standard o suspensie pneumatică cu amortizoare adaptive și o configurație multi-link pe puntea din spate. Printre opțiuni se numără posibilitatea de a regla garda la sol, direcţie pe puntea din spate, stabilizatori activi pentru a elimina ruliul şi mecanisme de frânare carbo-ceramice cu zece pistoane în etriere.
  • Motoarele electrice pentru această platformă sunt realizate într-un singur modul, împreună cu o cutie de viteze specială și o unitate electronică de control. Versiunea prezentată are două astfel de module, câte unul pe fiecare punte, asigurând o capacitate totală de peste 600 CP. Poate face 0-100 km/h în mai puţin de 3.0 secunde şi atinge maximum 260 km/h.
  • Capacitatea bateriei din podea este mai mare de 100 kWh şi ar trebui să asigure în jurul a 600 km autonomie reală. Platforma permite încărcare rapidă cu până la 350 kW, astfel încât timp de 20 de minute se va putea pompa energie pentru a parcurge alţi 400 km. Încărcătorul de bord AC are o putere de 22 kW.
  • Mai dispune de un sistem cu moduri de conducere precum: Range, Tour, Sport, Off-Road și Individual.

Noua familie premium de vehicule electrice a Lotus, inclusiv noul Eletre, vor fi produse la noua fabrică Lotus construită în Wuhan, China, care a costat 1.2 miliarde de dolari. Capacitatea sa de producție este de 150.000 de mașini pe an.

Producția va începe spre sfârşitul acestui an, iar vânzările la începutul lui 2023, concomitent în China, Marea Britanie și Europa continentală. Mai târziu, livrările vor începe în alte regiuni ale lumii. Prețul estimat este de la 120.000 de euro. 

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/