(video) Premieră mondială: Noul Peugeot 508 PSE Concept
La 18 octombrie 2018, divizia Peugeot Sport a anunțat că va dezvolta o gamă de vehicule de performanţă de serie, atât complet electrice cât şi electrificate. Astăzi, ca un preludiu la această nouă linie de produse, Peugeot prezintă prima astfel de maşină electrificată sub forma unui concept – 508 Peugeot Sport Engineered – pe care îl vom vedea şi la Salonul Auto de la Geneva.
Specialiștii de la Peugeot Sport au avut misiunea de a dezvolta acest automobil, un derivat al radicalului Peugeot 508 Hybrid Sedan, pentru a livra performanțe ridicate cu emisii scăzute și pentru a oferi standarde uimitoare de performanță, nemaivăzute pe un vehicul al mărcii franceze, dar combinate cu un design elegant, atletic.
Maşinile din liniile Peugeot GT şi GTi oferă deja nivele de performanţă de top, aşa cum va fi şi în cazul modelelor Hybrid şi Hybrid4 în viitorul apropiat. Conceptul 508 PSE merge chiar mai departe, preluând toată experienţa pe care a avut-o compania atât cu vehiculele folosite pentru raliuri (908 & 3008 DKR, 208 R2, 308 Racing-Cup & 308 TCR), cele stradale (RCZ-R (2013), 208 GTi 30th (2014) sau 308 GTi (2015)) sau cele conceptuale hibride precum 208 HYbrid FE (2013) sau 308 R HYbrid Concept (2015).
Sub capotă, acest sedan ascunde un propulsor PureTech 200 cu specificaţii exacte necunoscute deocamdată, încă un motor electric instalat pe puntea din faţă ce produce aproximativ 112 CP şi un altul electric pe puntea din spate cu circa 203 CP. Combinaţia celor trei agregate este conectată la două surse de energie, dar şi la un sistem de tracţiune integrală pentru a oferi o acceleraţie spectaculoasă.
Cuplul maxim pe care îl produce sistemul este de 500 Nm, iar caracteristicile puterii total generate îl fac egal la egal cu o maşină care are doar un motor cu ardere internă ce produce aproximativ 406 CP.
Caracteristicile dinamice ale lui Peugeot 508 PSE sunt: acceleraţie 0-100 de km/h în 4.3 secunde, 80-120 km/h în 2.5 secunde, 80-180 km/h în 9.3 secunde, 400 de metri îi parcurge în 12.5 secunde, 1.000 de metri îi parcurge în 23.2 secunde, iar viteza maximă urcă până la 250 de km/h. Toate acestea cu un nivel mixt de emisii generate, de doar 49 g/km de CO2, măsurat în baza ciclului realist WLTP!
În acelaşi timp, acest concept rămâne a fi un automobil de tip plug-in hybrid. Acest lucru înseamnă că mai poate rula doar pe bază de energie electrică. Datorită energiei stocate în bateria cu o capacitate de 11.8 kWh doar, autonomia electrică se ridică până la 50 de km.
În modul Sport, sursele de energie termică și electrică pot lucra împreună până la viteze de 190 km/h, oferind acceleraţii impresionante în orice condiții!
Pentru că este o maşină sport, trebuie să aibă şi alte caracteristici compatibile. De exemplu, sistemul de frânare a fost adaptat pentru a corespunde performanțelor oferite: discurile frontale ventilate de 380 mm sunt montate pe nişte suporturi din aluminiu şi sunt acţionate de patru pistoane glisante de 38 şi 41 mm în diametru, care se găsesc în nişte etriere fixate.
De asemenea, şasiul automobilului a fost modificat în mod specific pentru a reduce garda la sol, inclusiv prin instalarea unor noi componente de suspensie pentru amortizare, dar şi prin mărirea ecartamentelor cu 24 şi 12 mm, pe puntea din faţă şi spate respectiv. Precizia direcţiei a fost de asemenea îmbunătățită pentru a oferi eficiență suplimentară și plăcere sporită la volan.
Anvelopele de înaltă performanță au fost selectate din gama partenerului Peugeot, compania Michelin. Conceptul este dotat cu pneuri Pilot Sport 4S care măsoară 245/35 R20, ales pentru caracterul lor Ultra-Grip care împinge limitele de performanță.
Vezi şi: GENEVA 2018: Standul Peugeot – Reportaj Video AutoBlog.MD
Spre deosebire de un sedan obişnuit, acest concept are o caroserie mai aerodinamică datorită unor noi bare de protecţie, unei noi grile de radiator, unor noi prize de aer, splitter şi difuzor, subcadre cu mici eleroane pentru a reduce forţa de rezistenţă aerodinamică, nişte aripioare în zona montanţilor posteriori şi altele. Unele din ele sunt realizate cu ajutorul imprimantei 3D.
Culoarea caroseriei Selenium Grey este una specială, care îşi schimbă nuanţa în funcție de unghiul din care cade lumina, datorită particulelor fine opalescente din vopsea. Pentru contrast, se folosesc inserţii în nuanţă Kryptonite, pentru a oferi o notă captivantă, plină de viață, subliniind caracterul modern şi sportiv al conceptului.
Jantele aerodinamice de 20 de inci sunt finisate în culorile onyx black şi selenium grey, caroseria mai conţine elemente cu suprafeţe anodizate şi cromate de culoare neagră lucioasă, iar corpurile oglinzilor retrovizoare sunt din fibră de carbon autentică.
În habitaclu s-a optat pentru folosirea aceluiași i-Cockpit şi a unui volan compact, care, împreună, oferă o vizualizare confortabilă atât spre panoul de instrumente, cât şi pentru concentrarea 100% la drum. Cel din spatele volanului, dar şi pasagerii se vor bucura de noi scaune comfort-fit, tapiţate cu piele şi Alcantara, cu cusături contrastante în culorile Kryptonite şi Onyx Black. De asemenea, tavanul, montanţii parbrizului, dar şi panourile uşilor, sunt acoperite cu aceeaşi Alcantara.
Acelaşi material plăcut la atingere se mai poate găsi pe volanul cu o formă sportivă, care mai conţine inserţii cu fibră de carbon şi logoul PEUGEOT SPORT ENGINEERED, dar şi cusături în culorile Kryptonite şi Onyx Black. Alcantara se mai găseşte şi pe levierul cutiei de viteze, care este sensibil la atingeri.
Apropo, toată consola centrală este acoperită cu fibră de carbon, iar deasupra tronează un ecran tactil HD de 10 inci pentru afişarea sistemului multimedia.
Cu toate cele menţionate, deocamdată nu există informaţii despre când ar putea noul Peugeot 508 PSE Concept să se transforme în model de serie.
Vezi şi: PARIS 2018: Standul Peugeot cu 3008 Hybrid, 508 SW şi frumosul e-LEGEND – Reportaj Video AutoBlog.MD
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise