(video) Premieră mondială: Noul şi primul BMW Seria 2 Gran Coupe

BMW a completat familia Seriei 2 cu un nou model mai neobişnuit. Pe lângă un monovolum compact cu tracţiune faţă şi un coupe /decapotabilă sport cu tracţiune spate, iată că acum va exista şi o analogie a unui coupe cu patru portiere, făcut pe baza noii generaţii BMW Seria 1.

Se numeşte BMW Seria 2 Gran Coupe şi vine pe piaţă ca să-i bage beţe în roate în primul rând noului Mercedes-Benz CLA, dar şi de ce nu, noului A-Class Sedan.

Compania a pregătit pentru a prezenta instant şi setul de părţi/piese/accesorii BMW M Performance Parts pentru acest model. Le puteţi observa în ultimele 12 imagini din galeria foto ataşată.

Interesant este că noul BMW Seria 2 Gran Coupe (cu nume de cod F44) nu este un liftback, ca şi BMW Seria 4 Gran Coupe de exemplu, ci mai exact un sedan în toată regula, deşi, după cum am menţionat, poate fi numit şi un coupe cu patru uşi datorită formei acoperişului care se lasă pe spate, dar şi a portierelor fără rame pentru geamuri. Din punct de vedere tehnic este complet unificat cu hatchback-ul Seria 1 F40, ceea ce înseamnă că împart una şi aceeaşi platformă cu tracţiune faţă în echipare de bază, dar şi cu motor montat transversal.

Cu toate acestea, noul Gran Coupe este vizibil mai compact decât Mercedes-Benz CLA. În lungime măsoară 4.526 vs 4.688 mm, în lăţime 1.800 vs 1.830 mm și în înălţime 1.420 vs 1.439 mm. Ampatamentul constituie aceiași 2.670 mm ca şi în noua generaţie Seria 1, dar în CLA cifra se ridică la 2.729 mm.

Portbagajul este, de asemenea, mai mic: 430 vs 460 de litri la Mercedes. În schimb, noul model BMW dispune deja standard de o banchetă spate rabatabilă în trei secţiuni: 40:20:40.

Noul sedan compact bavarez poate avea jante cu un diametru care variază între 16 şi 19 inci, iar la alegere se pun patru linii de echipare care se disting nu doar prin echipamente, ci şi prin decor/elemente de design, atât de la exterior, cât şi la interior (Advantage, Luxury Line, Sport Line, M Sport). Capota și capacul portbagajului maşinii sunt realizate din aluminiu. Un set de faruri şi stopuri LED sunt instalate standard.

Interiorul este similar cu cel al noii generaţii Seria 1. Cele mai simple versiuni ale modelului vor avea un panou de bord cu ceasuri analogice şi un ecran de 5.1 inci între ele, iar monitorul tactil al sistemului multimedia va măsura 8.8 inci în diagonală. Versiunile mai scumpe vor avea deja câte un ecran de 10.25 inci pe fiecare din poziţiile anterior menţionate, dar şi un head-up display.

Opțiunile includ printre altele cruise control adaptiv, sistem de control prin gesturi a sistemului multimedia, acoperiș panoramic, sistem de parcare automată, tapiţerie integrală cu piele, etc.

Pe şasiul noului Gran Coupe au fost instalate pe puntea din faţă suspensii McPherson, iar pe puntea din spate sunt de tip multi-link. Totuşi, la alegere vor fi puse trei variante: standard, M Sport (care îi reduce din uzină garda la sol cu 10 mm), dar şi adaptivă. Un sistem de tracţiune integrală cu un ambreiaj care conectează puntea din spate este o opţiune.

De la Seria 1 au fost preluate şi sistemele electronice de nouă generație, responsabile de rularea automobilului. De exemplu, tehnologia ARB (control continuu pentru limitarea patinării roţii) este fizic integrată în unitatea de control electronic al motorului, astfel încât funcționează de trei ori mai rapid decât sistemul clasic DSC. Iar BMW Performance Control este proiectat să ofere un comportament mai agil prin frânarea inteligentă a roţii din interiorul virajului înainte ca pragul de patinare să fie atins, dar şi să controleze activ distribuția de cuplu între roţi, corectând în acelaşi timp întoarcerea maşinii în jurul axei sale verticale.

Sub capotă vor exista patru oferte. Modelul de bază BMW 218i Gran Coupe are un motor turbo cu trei cilindri de 1.5 litri, care oferă 140 CP și 220 Nm. În regim Overboost mai adaugă alţi 10 Nm pentru un surplus de tracţiune, însă numai când este inclusă treapta a patra sau una mai superioară a cutiei de viteze. Pe partea de transmisii pot exista una manuală cu şase trepte sau una robotizată cu şapte trepte şi dublu ambreiaj.

Următoarele trei modele pot lucra doar în combinaţie cu o cutie de viteze Steptronic cu opt trepte. Benzinarul BMW 228i xDrive Gran Coupe cu tracțiune integrală este proiectat numai pentru piața americană: oferă 231 CP și 350 Nm dintr-un motor turbo cu patru cilindri şi un volum de 2.0 litri. Pentru europeni există în schimb versiunea BMW 220d Gran Coupe cu tracțiune faţă și motor turbo diesel de 2.0 litri (190 CP şi 400 Nm).

Topul de gamă îl reprezintă, poate deocamdată, noul BMW M235i xDrive Gran Coupe: un motor turbo de 2.0 litri (306 CP şi 450 Nm), cuplat la o cutie Steptronic Sport cu opt trepte. Alte caracteristici pe care le are doar acest automobil sunt: diferenţial faţă Torsen cu blocare automată, funcţie Launch Control electronică, elemente de ranforsare a caroseriei în partea sa frontală şi pe tunelul central, etc.

Poate face 0-100 de km/h în 4.9 secunde sau 4.8 secunde cu pachet opţional M Performance. Viteza maximă este limitată la 250 de km/h. Parţial acest model are din start aplicată linia de echipare M Sport, însă cu prize de aer şi o grilă de radiator diferită.

Premiera publică a noului BMW Seria 2 Gran Coupe va avea loc în luna noiembrie la Salonul Auto de la Los Angeles. Modelul va fi unul practic global, principalele pieţe de desfacere fiind Europa, SUA şi China. Lansarea pe piaţă va avea loc în martie 2020 şi sunt deja anunţate nişte preţuri pentru piaţa germană, acolo unde şi va fi produs (la uzina din Leipzig): de la 31.950 de euro pentru versiunea BMW 218i, de la 39.900 de euro pentru BMW 220d şi de la 51.900 de euro pentru BMW M235i xDrive. În ţara noastră preţurile sunt de regulă mai mici.

Specificaţii tehnice complete:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise