(video) Premieră: Noua generaţie Acura TLX va exista şi într-o versiune Type S
Concernul Honda, prin intermediul brandului Acura pe care îl deţine, introduce noua, a doua generaţie a modelului TLX. Creatorii spun că este un automobil complet nou, cel mai rapid şi cel mai sportiv sedan al mărcii.
Drept sursă de inspiraţie, la capitolul design, în crearea sa a fost utilizat conceptul Precision prezentat în 2016, iar conceptul său direct este Type S, arătat chiar în august 2019 şi care a impresionat mai multă lume.
Cei de la Acura au decis să nu renunţe la schema anterior folosită, poziţionarea transversală a motorului şi la tracţiune pe puntea din faţă, însă special pentru noul TLX au făcut o nouă platformă originală. Pe puntea din faţă are o suspensie de tipul double-wishbone în loc de una McPherson. Pe puntea din spate s-a optat pentru o suspensie multi-link. Opțional pot fi instalate amortizoare adaptive.
Ecartamentul frontal a devenit mai lat cu 30 mm, iar cel posterior cu 41 mm. Mecanismul de direcție este sensibil la viteze şi are un raport de transmisie variabil, iar mecanismele de frânare sunt acţionate printr-un amplificator electromecanic, care este conectat la pedala de frână numai prin cabluri (această soluție o are şi supercarul Acura NSX).
Mașina de nouă generație este cu 74 mm mai lungă (4.943 mm), cu 56 mm mai lată (1.910 mm) și cu 15 mm mai scundă (1.433 mm) decât cea pe care o înlocuieşte.
Ampatamentul a crescut de la 2.776 la 2.870 mm şi în plus, cabina a fost mutată mai în spate, astfel încât distanța dintre osia frontală și scutul motorului a crescut imediat cu 198 mm, fapt care a dus la crearea unor proporții mai solide și la îmbunătățirea distribuţiei greutăţii pe punţi. Pe partea de jante, standard se oferă de 18 în loc de 17 inci. Opţional se pot comanda unele de 19 inci, iar versiunea Type S vine standard pe roţi de 20 inci.
Acura afirmă că rigiditatea caroseriei a crescut de 1.5 ori, iar locurile de fixare a suspensiilor de două ori. Tunelul central a fost consolidat în mod semnificativ, cu bare în față și în spate. Corpul în sine este format din 56% oțeluri de înaltă rezistență și aluminiu (din acest metal este făcută capota, aripile din față și amplificatorul barei de protecție frontale).
Iar bateria obișnuită de 12 volți este localizată în portbagaj, a cărui capacitate a devenit mai mare: 382 litri față de 374 litri (conform metodei americane EPA).
Habitaclul a devenit un pic mai spaţios pentru pasageri, mai mult în zona umerilor, iar volumul său total a crescut simbolic de la 2.642 de la 2.645 litri (după metoda EPA). Compania promite o îmbunătățire semnificativă a materialelor folosite pentru finisare: piele naturală și furnir din lemn vor fi utilizate într-o mai mare abundenţă.
Interesant este că în 2020, deja spre 2021, Acura a ales să păstreze un panou de bord cu ceasuri analogice, deși între ele se găseşte un monitor de 7 inci. Opţional se poate comanda şi un head-up display cu o suprafaţă de proiecţie de 10.5 inci.
Pentru a controla un sistem multimedia nou, cu un ecran HD de 10.2 inci, tunelul central conţine un aşa-zis True Touchpad: zonele sale corespund secțiunilor ecranului, iar forma este ușor concavă pentru centrarea adecvată când este utilizat fără contact vizual.
Printre alte lucruri interesante, aflaţi că noul Acura TLX a devenit primul model de producție cu un airbag special pentru pasagerul din dreapta şoferului. Honda a dezvoltat perna de aer în comun cu firma Autoliv şi în loc de o singură cupolă are trei secțiuni verticale conectate printr-un jumper moale.
Potrivit ideii, în timpul accidentului, capul pasagerului intră în centrul pernei, iar secțiunile laterale învăluie și îi acoperă capul, reducându-se astfel probabilitatea alunecării capului într-o parte şi lovirii de geam sau de montant.
Gama de motoare a fost schimbată practic radical – doar agregate turbo în loc de natural aspirate. Cel de bază este o unitate de 2.0 litri volum, cu patru cilindri şi cu sistem de injecție directă, deja cunoscut de pe Acura RDX.
Pe noul TLX produce 276 CP și 380 Nm comparativ cu cifrele livrate de motorul pe care îl înlocuiește de 2.4 litri (209 CP/247 Nm), iar din punct de vedere al cuplului maxim dezvoltat îl depăşeşte chiar şi pe cel anterior de 3.5 litri şi cu şase cilindri (294 CP/362 Nm)!
Prima generaţie Acura TLX oferea la alegere o cutie de viteze robotizată cu opt trepte sau una automată cu nouă trepte. Acum nu va mai putea fi comandată niciuna, în loc fiind introdusă una unică – automată cu 10 rapoarte, cu un levier compus din butoane şi padele pentru comutare manuală în spatele volanului. Interesantă îi este o funcţie: este capabilă să comute cu patru trepte odată înainte sau înapoi!
Versiunea de bază a maşinii se oferă cu o tracțiune față, iar opţional se poate comanda un SH-AWD de a patra generație, un sistem dezvoltat in-house care are ambreiaje individuale pentru conectarea roţilor spate. Sistemul mai este capabil să transfere pe osia posterioară până la 70% din cuplul maxim, iar până la 100% poate fi trimis chiar şi la o singură roată de acolo, dreapta sau stânga, în dependenţă de situaţie!
Printre alte opţiuni se pune la dispoziţie un nivel de echipare sau un pachet sport, numiţi-l cum doriţi – A-Spec. Acesta aduce standard un kit exterior aerodinamic uşor revizuit, accente de culoare neagră, jante de 19 inci, faruri şi stopuri fumurii, dar şi un spoiler mai mare pe capacul portbagajului, printre altele.
Iar modelul de top va fi Acura TLX Type S! Da, compania va reintroduce această specificaţie după ce ultimul model disponibil cu un astfel de pachet a părăsit linia de asamblare tocmai în anul 2009.
Pentru această maşină a fost dezvoltat un nou motor şi TLX Type S va fi primul model Acura, care îl va folosi. Este vorba despre un V6 turbo de 3.0 litri, cu sistem de injecţie directă, un turbocompresor bidirecțional și un sistem de control electronic al supapei de evacuare (westgate). Puterea agregatului nu a fost dezvăluită, dar este de așteptat să se apropie de 400 CP! Cutia de viteze cu 10 rapoarte şi sistemul SH-AWD vin standard, însă sunt resetate. Iar pe lângă modurile de rulare standard (Confort, Normal și Sport) a fost adăugat unul numit Sport+.
Ecartamentul acestui automobil este şi mai lat, iar pe puntea frontală sunt instalate mecanisme de frânare Brembo cu etriere cu patru pistoane. Vizual, TLX Type S diferă prin jantele de 20 inci, un splitter frontal, un difuzor posterior şi un set de terminaţii de eşapament duble, scoase la vedere şi care redau un sunet puţin diferit.
Sedanul Acura TLX de nouă generaţie va fi asamblat la uzina Honda din statul american Ohio. Motoarele, cutia de viteze şi SH-AWD sunt de asemenea de producţie americană.
Versiunea de bază va ajunge pe piaţă din această toamnă, costând aproximativ 35.000 de dolari. TLX Type S va fi disponibil abia din primăvara lui 2021 şi spre această perioadă ar putea fi făcute publice caracteristicile tehnico-dinamice în detalii.
Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise