(video) Premieră: Noua generaţie Honda Civic Hatchback. Vine şi în Europa exclusiv hibrid

La sfârşit de aprilie, în Statele Unite ale Americii, a fost dezvăluită noua generaţie Honda Civic. Automobilul a debutat într-o caroserie Sedan (doar pentru SUA) şi acum se prezintă într-o altă variaţie – Civic Hatchback.

De notat este că, paralel, divizia europeană Honda a anunţat că modelul în cauză va exista şi într-o specificaţie pentru continentul nostru, publicând primele imagini. Civic-ul european va fi disponibil pentru clienţii europeni abia din toamna lui 2022 şi va dispune standard şi exclusiv de sistem de propulsie hibrid Honda e:HEV.

Modelul cu motorizare hibridă va fi disponibil şi în Japonia, unde vânzările vor începe din această toamnă. Iar pentru 2022 este confirmat debutul noului Civic Type R!

Caracteristici cheie ale maşinii americane şi nipone:

  • Hatchback-ul este cât se poate de unificat cu sedanul, având același ampatament de 2.735 mm (+35 mm) și un șasiu cu suspensie spate multi-link.
  • Bazele montanților parbrizului îi sunt mutate cu 50 mm mai în spate, capota este mai lungă și mai scundă, iar unghiul parbrizului i-a fost redus. În același timp, Civic-ul cu cinci uși a primit din nou geamuri suplimentare între portierele spate şi montanții posteriori, elemente care au dispărut odată cu generaţia a opta din 2005.
  • În comparație cu sedanul, hatchback-ul este cu 144 mm mai scurt (4.530 mm) datorită consolei spate reduse. Lățimea de 1.801 mm și înălțimea de 1.415 mm este aceeași și nu s-a schimbat în comparație cu mașinile din generația anterioară.
  • Hayonul modelului este realizat acum din materiale compozite, dar cu un cadru din oţel. Reducerea greutăţii sale a dus la realizarea unor bucle-suport mai compacte, adăugându-se astfel spațiu suplimentar în zona capului pentru pasagerii de pe bancheta din spate.
  • Portbagajul în sine a devenit mai spațios: 452 litri în loc de 446. Deschiderea compartimentului este mai lată cu 40 mm. În plus, locația modificată a tobei de eşapament a dus la creşterea semnificativă a spaţiului de sub podea. Raftul moale se strânge într-un modul compact, detașabil, fixat de partea stângă a portbagajului.
  • Noul hatchback imită complet sedanul şi în habitaclu. În echipare de bază are un panou de bord cu ceasuri analogice şi un monitor de 7.0 inci între ele (opţional ecran de 10.2 inci). Sistemul multimedia este operabil pe un ecran tactil de 7.0 sau 9.0 inci.
  • Printre opţiuni se găseşte un sistem audio BOSE și airbaguri laterale pe al doilea rând de scaune. Iar complexul Honda Sensing standard combină sistemul automat de frânare de urgenţă și alți asistenți electronici. Acesta nu mai are un radar și acum funcționează doar cu o cameră frontală, dar care are o rezoluție mai mare și un unghi de vizualizare mărit.
  • Platforma noului Civic Hatchback a rămas aceeași veche, dar modernizată. Ecartamentul posterior este acum cu 13 mm mai lat, subcadrul frontal din aluminiu a devenit mai uşor şi peste tot sunt instalate noi balamale din cauciuc-metal.
  • Interesant este că rigiditatea corpului la torsiune a crescut cu doar 8% în cazul sedanului, însă a hatchback-ului cu 19%!
  • Totodată se afirmă că șasiul modelului pentru toate piețele este reglat după standardele europene. Dezvoltatorii promit o manevrabilitate mai ascuțită, combinată cu o izolare vibro-fonică mai bună.
  • Pe piaţa din SUA va fi oferit cu aceleași motoare de care dispune sedanul. Standard este un benzinar natural aspirat de 2.0 litri, cu 160 CP și 187 Nm. Alternativă este un nou benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 1.5 litri (182 CP şi 240 Nm), care are acum un sistem de schimbare de fazelor VTEC, care funcţionează nu numai în timpul admisiei, ci şi în timpul evacuării de gaze.
  • Cutia de viteze de bază este un variator, dar pentru maşinile în echipări Sport şi Sport Touring se oferă în combinaţie cu ambele motoare o cutie mecanică în şase trepte.

Hatchback-urile de nouă generaţie vor fi produse în SUA (Indiana) și Japonia. Pe aceste pieţe mașinile vor fi puse în vânzare din această toamnă. Dar producția în Marea Britanie și Turcia va fi oprită odată cu plecarea celei de-a zecea generații, astfel că în Europa vor veni doar maşini de import.

Imagini video cu modelul american:

https://www.youtube.com/watch?v=95xUEujWbZc
https://www.youtube.com/watch?v=RhrXrgh-Y9c

Prezentarea în reluare a modelului japonez:

https://www.youtube.com/watch?v=vMkhRoFRJ14

Cmentariile sunt închise