(video) Premieră: Noul Ferrari P80/C – o maşină de circuit one-off, dezvoltată din 2015
Crearea unui concept complet nou și modern pentru un automobil sport marca Ferrari este atât de ambițios, cât şi un proces complex. Dar în acest spirit, și cu o contribuție foarte specifică a clientului, s-a conceput noul şi unicul Ferrari P80/C. Ferrari Styling Centre, sub supravegherea lui Flavio Manzoni, dar şi echipa de inginerie și aerodinamică, a lucrat împreună cu proprietarul, împărtășind principii și viziuni pentru a crea o nouă “mașină eroică” cu un suflet absolut unic și autentic.
Clientul, un mare cunoscător al lumii Ferrari, vine dintr-o familie de entuziaști și de admiratori ai mărcii și este el însuși un colecționar Ferrari, foarte apreciat și priceput. El a fost, astfel, partenerul perfect cu care să se realizeze un proiect atât de solicitant, care necesită cel mai înalt nivel de interacțiune, precum și implicarea emoțională.
Dorinţa de bază a clientului a fost aceea de a crea un prototip sportiv modern, inspirat de modelele iconice din istoria Ferrari: 330 P3 / P4 pe de o parte și Dino 206 S (anul producţiei 1962) pe de altă parte.
Fiind demarat din 2015, proiectul P80/C a avut cel mai lung timp de dezvoltare dintre toate maşinile unicat realizate până în prezent. Această perioadă de timp foarte intensă a fost rezultatul unei cercetări de stil în profunzime și a dezvoltării inginerești de lungă durată, cu o analiză meticuloasă a parametrilor de performanță, precum și o testare aerodinamică scrupuloasă, toate cu o abordare diferită față de cea luată de Ferrari cu mașinile sale unice în trecut.
În mod normal, acest tip de mașină tinde să fie o reinterpretare stilistică a modelelor din gama actuală Ferrari – un nou concept sau o idee de bază care marchează o plecare de la o mașină donatoare este construită pe trenurile de rulare existente. Istoria glorioasă a mărcii italiene este tocmai aceasta: o mulțime de mașini excepționale bazate pe același șasiu, dar acoperite cu diferite tipuri de caroserii.
Cu toate acestea, modelul P80/C este radical diferit. Este o mașină exclusivă de circuit, ceea ce înseamnă că performanța este un factor major, astfel încât nu numai că s-a concentrat în direcția unui design absolut unic, dar și s-au forţat lucrurile în privinţa unor modificări radicale a trenului de rulare a maşinii originale. Aceasta a implicat introducerea unor caracteristici specifice necesare pentru a garanta o împerechere captivantă de stil, tehnică și aerodinamică.
Vezi şi: PARIS 2018: Ferrari ne-a uimit! Cum arată Monza SP1 & SP2 – Reportaj Video AutoBlog.MD
S-a luat astfel decizia de a utiliza șasiul modelului de curse 488 GT3 ca bază, nu numai pentru performanțele sale, ci și pentru ampatamentul său mai lung (+50 mm față de 488 GTB) care a permis o mai mare libertate de creaţie. Cu privire la aspectul clasic al lui Ferrari 488, în care cabina centrală tinde să fie plasată central, șasiul a permis designerilor să accentueze un efect de frânare în partea posterioară alungită, oferind un caracter mai agresiv și compact. Această soluţie a fost una dintre pietrele de temelie ale stilului modelului P80/C din primele etape ale procesului de proiectare.
O formă decisivă domină vederea laterală din fața mașinii. Formele musculare ale aripilor din față și din spate cu setul de cabină din interior sunt evidențiate de nişte contraforturi foarte largi care se extind spre prizele de aer laterale. Acest lucru dă impresia că cabina este complet fuzionată cu caroseria și este accentuată și mai mult de parbrizul care se referă la aspectul iconic al prototipurilor sportive din trecut. Geamurile laterale fuzionează grafic cu un buzunar larg creat de prizele de aer laterale, dând o mișcare dinamică descendentă spre flancurile din spate. Această linie perturbată echilibrează flancurile frontale în formă de pană și separă vizual secțiunea din spate de restul mașinii.
Văzută de deasupra, este clar că a sa caroserie este mai largă pe puntea din față, dar apoi se îngustează brusc, creând o talie strâns sculptată în jurul părţii posterioare a portierelor, înainte de a se extinde din nou dramatic la coadă. Acest tip de arhitectură deosebit de iconică este evidențiată, de asemenea, de montaţii C, care sunt detașați fizic de cabină! Pe de o parte, aceşti montanţi cuprind prizele de aer cu intercoolere, iar pe de altă parte accentuează scăderea bruscă a înălțimii dintre acoperiș și suprafețele capacului din spate care acoperă motorul. Comparativ cu o continuare mai normală a liniei de acoperiș deasupra capacului motorului a fost preferată o soluție mai extremă.
Vezi şi: (video) Noul şi unicul Ferrari SP38 a fost prezentat public la Concorso d’Eleganza Villa d’Este
Dezvoltarea din punct de vedere aerodinamic s-a bazat pe experiența acumulată cu modelul 488 GT3, dar nu a fost guvernată de restricțiile impuse de reglementările internaționale. Astfel, dacă splitter-ul frontal este specific și, în timp ce curba de expansiune și generatoarele vortex ale difuzorului din spate sunt aceleași cu cele utilizate pe GT3, toate celelalte suprafețe exterioare sunt unice pentru modelul P80/C. Rezultatul este o îmbunătățire cu aproximativ 5% a eficienței globale, necesară pentru utilizarea integrală a motorului “fără restricţii” (caracteristicile sale rămân un mister, deşi pe 488 GT3 produce 600 de CP şi circa 700 de Nm).
Obiectivul a fost acela de a echilibra forța de apăsare superioară a caroseriei peste cele două osii, utilizând în întregime dedesubtul lui 488 GT3. Configurația caroseriei posterioare a necesitat şi adoptarea unui profil aerodinamic care se află imediat în spatele marginii laterale a acoperișului pentru a asigura o recompresare puternică a curenților de aer ce curg în spate, consolidând forța de apăsare generată de coadă și de aripă. Acest profil aerodinamic a fost inspirat de aripa T, adoptată în Formula 1 în 2017 și este proiectată să reducă lungimea fluxului pe spate, creând efectul unui parbriz spate “virtual” foarte scurt și a unei bule de separare extrem de limitate.
Partea frontală a mașinii are o geometrie formală în stil catamaran. Efectul de evacuare al nasului este subliniat de forma sa aproape de aripi, pe care interacțiunea golurilor se evidențiază foarte eficient. Gurile mari de aerisire ale radiatorului sunt situate chiar în spatele acestei structuri asemănătoare aripilor, iar aceste orificii de pe capotă subliniază aripile puternice musculare.
Automobilul nu are nişte faruri tradiţionale, ci doar nişte corpuri de iluminare compacte reduse în acele nişe. Același element de styling reapare în spatele mașinii. Spoilerul este foarte larg pentru a satisface cerințele aerodinamice și încorporează cele două lămpi de semnalizare într-un mod care le face să pară ca nişte prize de aer, reflectând astfel perfect designul frontal.
La cererea clientului, mașina a fost proiectata cu un suflet dublu: un set-up de circuit, care include încă un spoiler din fibră de carbon mai mic şi nişte roţi cu jante de 18 inci şi cu un singur punct de prindere. Pe de altă parte, un pachet expozițional creat suplimentar aduce un set de roţi cu jante de 21 de inci, dar lipseşte maşina de elementele aerodinamic complicate ce pot fi scoase, pentru a evidenția puritatea formelor sale.
Caroseria este făcută în totalitate din fibră de carbon. Numai piesele cu funcții strict tehnice au fost lăsate goale, în timp ce corpul principal a fost vopsit în culoarea Rosso Vero, numele-i fiind ales de client.
Interiorul este la fel de asemănător cu cel al mașinii care a stat la baza proiectului, un cockpit cu o cuşcă de protecţie integrată în corpul maşinii. Secțiunile laterale ale tabloului de bord au fost reproiectate din versiunea văzută pe modelul 488 GT3, precum și tapițeria scaunelor și panourile ușilor.
Vezi şi: (foto/video) Premieră: Ferrari J50
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise