(video) Premieră: Noul Huayra R Evo e cel mai puternic Pagani din totdeauna

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pagani încă nu pensionează modelul Huayra, ci din contra a făcut pe baza sa cea mai puternică mașina din istoria mărcii. Axându-se că va fi oferit pentru membrii clubului exclusivist de proprietari de hypercar-uri, Arte in Pista, echipa Pagani a explorat un nou potențial stilistic și tehnic, dând naștere unui vehicul și mai palpitant și extrem.

Caracteristici cheie:

Ce este Arte In Pista?

  • În 2021, când a fost lansat Huayra R, Pagani Automobili a anunțat începutul noului program. Cu alte cuvinte un calendar bogat de evenimente personalizate care le permite proprietarilor noului model, alături de cei ai Zonda R și Zonda Revolución, să le folosească la cele mai înalte niveluri de performanţă. 
    • Esența Arte In Pista constă în evenimente de pistă necompetitive pe cele mai prestigioase circuite FIA ​​din lume, prezentând atât sesiuni de mare viteză, cât și momente de relaxare. 
    • Formatul include o experiență completă pe pistă și asistența tehnică a echipei Pagani, inclusiv director tehnic pentru analiza datelor, ingineri și mecanici de pistă, un kinetoterapeut și nutriționist în motorsport. 
    • Punctul culminant al programului este sprijinul șoferilor profesioniști, care contribuie la îmbunătățirea abilităților de conducere ale clientului.
  • Crearea mașinii a fost inspirată din vehiculele utilizate în Formula Indy, dar și în Le Mans în anii 60-70. Potrivit Pagani, Huayra R Evo se poate egala cu nivelurile de performanță ale actualelor mașini de curse Le Mans Prototype 2 (LMP2).

Multe dintre particularitățile de design ale lui Huayra R Evo sunt evidente la prima vedere:

  • În față, echipa de designeri a conceput un aspect compact și eficient aerodinamic printr-un sistem sofisticat de canale de aer pentru a gestiona distribuția optimă a răcirii necesară discurilor de frână, etriere și radiatorului de apă. 
  • Acest sistem de conducte este integrat și susținut de un splitter masiv, extins înainte cu 101 mm, având un profil aerodinamic dedicat care îmbunătățește capacitățile mașinii. 
  • Alături de acesta, rândul dublu de flicks-uri de pe capotă contribuie la încărcarea aerodinamică pe puntea din față, esențială pentru un control maxim la intrarea în curbe.
  • De la capota frontală, linia de centură sinuoasă și pragurile laterale profilate sporesc percepția de lejeritate și eficiență, dând naștere unui sistem de curgere a aerului, esențial pentru funcționalitatea în condiții extreme. Reprezintă o fuziune complexă de forme și suprafețe care, pe de o parte, permite eliberarea aerului și căldurii acumulate în pasajele roților frontale, iar pe de altă parte, contribuie la generarea unui flux de aer care curăță aerodinamic compartimentul motor din spate.
  • Aceste caracteristici sunt completate de o extensie de 190 mm în spate, urmând conceptul „codalunga” (coada lungă). Capacul de peste motor, expansiv și grațios conturat, susține aripioarele de stabilizare centrală nou introduse și suporturile integrate în aripă, având clapete laterale metalice care amintesc de designurile iconice din trecut. 
  • Caroseria este completată de un extractor posterior (difuzor) care încorporează aripioare aerodinamice esențiale pentru a fluidiza fluxul de aer în spatele vehiculului. 
  • Toate aceste evoluții au dus, de asemenea, la o creștere a suprafeței aerodinamice de sub mașină.
  • Designul general al caroseriei încorporează fibră de carbon de clasă A de ultimă oră, dezvoltată special pentru Utopia, cu un accent deosebit pe aplicații estetice. Această fibră de carbon, sporind atât atractivitatea vizuală, cât și performanța structurală, a contribuit la o creștere cu 38% a caracteristicilor de rigiditate la aceeași greutate, optimizând utilizarea materialului și reducând greutatea vehiculului.
  • Reieșind din toate modificările sus menționate, în comparație cu Huayra R, s-a putut obține o creștere incredibilă cu 45% a forței de apăsare și cu 21% a eficienței aerodinamice cu aceeași rezistență.
    • Fiecare linie și suprafață a noului Hypercar a fost proiectată pentru a genera cea mai mare sarcină aerodinamică. La o viteză de 320 km/h, într-o configurație coborâtă, vehiculul generează o sarcină aerodinamică verticală mai mare decât greutatea sa totală în stare de funcționare!
    • Atingerea acestui potențial a necesitat o echilibrare precisă, menținerea unei distribuții de 45-55% pe întreaga plajă de viteze și minimizarea sensibilității la garda la sol. Acest design asigură stabilitate în timpul frânării și în viraje, ajutat de contribuția celor două clapete mobile din spate și de strategii sofisticate de management aerodinamic activ.
    • Deosebit de relevant este opțiunea de acoperiș deschis (prin care pot fi eliminate două panouri), care sporește eficiența aerodinamică, contrar așteptărilor! Configurația open-top mărește atât sarcina verticală frontală, cât și cea din spate, sporind forța de apăsare totală cu încă 5%!

Confortul și performanța unei mașini sport nu au sens fără a fi combinate cu un mediu care oferă siguranță maximă, aspect fundamental asupra căruia echipa Pagani Automobili nu face niciodată compromisuri.

  • Șasiul lui Huayra R Evo încorporează diverse elemente pentru a minimiza greutatea, de la cușca de siguranță la structurile scaunului și tetierei și este realizat cu cele mai recente tehnologii în materiale compozite avansate dezvoltate de Atelier, cum ar fi Carbo-Titanium HP62-G2 și Carbo-Triax HP62.
  • Deși nu-l putem vedea în detalii, aflăm că interiorul este echipat cu centuri de siguranță cu prinderi în șase puncte și scaune acoperite cu material ignifug, a căror căptușeală specială din spumă Ener-Core EC 50 asigură o poziție optimă de condus, adaptându-se perfect la forma corpului șoferului și pasagerului, în timp ce tetierele din fibră de carbon sunt și ele prevăzute cu protecție laterală dedicată.
  • Noul cockpit asigură vizibilitate frontală deplină și introduce o notă de eleganță neobișnuită în mașinile de circuit: din interior, ridicând privirea, un joc de linii sinuoase se integrează perfect în structura acoperișului.
  • La comandă, locul șoferului poate fi pe dreapta.

Colaborarea strategică dintre Pagani și HWA AG rămâne piatra de temelie a proiectului Huayra R Evo, dând viață motorului V12-R Evo modernizat.

  • Echipat cu cea mai modernă tehnologie derivată din lumea curselor, noul motor livrează 900 CP (662 kW) la 8.750 rpm și un cuplu maxim de 770 Nm, disponibil direct de la 5.800 la 8.200 rpm. Linia roșie pe turometru începe de la 9.200 rpm. 
  • Inginerii HWA AG și Pagani nu s-au concentrat doar pe creșterea puterii; au intervenit și în alte componente cruciale, precum galeria de admisie, care a primit un nou design-trompetă și noi arbori cu came pentru a îmbunătăți procesul delicat de aspirație.
  • Echipa a lucrat, de asemenea, atât la calibrarea precisă a unității de control, cât și la designul sistemului de evacuare pentru a îmbunătăți performanța și a oferi un sunet distinctiv
  • Cutia de viteze secvențială cu șase trepte a fost proiectată în colaborare cu HWA AG și dedicată numai liniei de modele de circuit Huayra. 
    • Acționată de un ambreiaj de curse cu trei discuri metalice sinterizate, cutia de viteze cu inel nesincronizat garantează o eficiență de frecare de 95%, oferind cea mai mare precizie de schimbare, timpi de schimbare extrem de redusi și cântărind doar 80 kg
    • Fixată în siguranță la monococ, precum și la motor, contribuie la rigiditatea generală a șasiului și rezistă la sarcini dinamice grele. 
    • Sistemul complet de transmisie este proiectat să se integreze structural cu întreaga suspensie prin puncte de atașare dedicate pentru a maximiza eficiența arhitecturală a mașinii.

Huayra R Evo moștenește cinematica fără precedent și geometria sofisticată a sistemului de suspensie dezvoltat special pentru Huayra R, reprezentând unul dintre cele mai complexe și experimentale momente cu care se confruntă Atelierul Pagani.

  • O inovație semnificativă completează sistemul de suspensie: integrarea unui amortizor de ridicare, un al treilea element hidraulic care separă gestionarea înălțimii caroseriei mașinii de amortizoarele independente ale celor patru roți.
  • Cu o suspensie cu braț dublu din aliaj de aluminiu forjat, arcuri elicoidale și amortizoare active controlate electronic, întreaga configurație a noului sistem cu puncte de montare rigide nu permite doar transferul întregii puteri și cuplului extraordinar al lui Pagani V12-R Evo, dar oferă și o precizie de condus fără precedent.
  • Elasto-cinematica avansată și rafinată a noului Hypercar permite o recuperare mai mare a unghiului camber și o corecție dinamică optimizată pentru a asigura aderența ideală a anvelopelor în orice situație. 
  • Interconectată cu sistemul de aerodinamică activă, suspensia activă asigură răspunsul adecvat al lui Huayra R Evo în orice condiție, permițând echilibrul perfect la intrarea și ieșirea din viraje și stabilitate maximă la frânare, pentru un comportament precis și întotdeauna previzibil.

Noile discuri auto-ventilate CCM-R carbon-ceramice, asociate cu plăcuțe de curse personalizate, oferă lui Huayra R Evo o putere de frânare de top.

  • Sistemul de frânare frontal prezintă o creștere cu 100% a suprafeței zonelor de schimb din discuri, datorită unei linii duble de găuri cu fante, și o creștere cu 14% a suprafeței de frânare pe disc și plăcuțe. Această îmbunătățire reduce puterea termică absorbită de plăcuță și îmbunătățește și mai mult durabilitatea și stabilitatea discului.
  • Noile CCM-R întruchipează cea mai avansată tehnologie disponibilă și au avantaje semnificative în ceea ce privește conductivitatea termică și puterea maximă de frânare, tipice carbonului utilizat în motorsport. Ca rezultat, stabilitatea este îmbunătățită, temperaturile de funcționare sunt reduse în timpul utilizării extreme pe circuit și întregul sistem este mai durabil.
  • Noul sistem de frânare al lui Huayra R Evo este produsul unei cooperări de lungă durată între Pagani Automobili și Brembo.

Huayra R Evo include și anvelope noi-nouțe P Zero Slick, 280/680 R19 în față și 345/725 R20 în spate, rezultate dintr-un proces cuprinzător de dezvoltare, pornind de la structură pentru a rezista la sarcini dinamice solicitante. 

  • Lățimea crescută a benzii de rulare a extins limitele de performanță ale vehiculului și a îmbunătățit durabilitatea în condiții intense de utilizare. 
  • Dezvoltate special de Pirelli Motorsport și Pagani Automobili folosind metodologia de simulare virtuală, similară recentului model de anvelopă Trofeo RS pentru șosea, cele pentru Huayra R Evo oferă precizie maximă și un sentiment de control complet pentru conducătorul auto. Acest lucru se realizează printr-un nou tip de compus, care asigură o tracțiune excepțională în timpul lansărilor de pe loc și un comportament stabil de frânare.
  • Disponibilă în ambele versiuni Dry și Wet, concepute pentru a permite Huayra R Evo să abordeze asfaltul în orice condiție, noua anvelopă Pirelli este proiectată pentru a oferi aderența necesară pentru o precizie milimetrică în fiecare viraj.

Câte mașini vor fi făcute, dar și cât costă, este un secret. De asemenea, nu se menționează dacă modelele Huayra R pot fi upgradate în specificația Evo, așa cum este posibil la alte companii producătoare de hypercaruri de circuit.

FOTO: Pagani Huayra R Evo
FOTO: Pagani
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2024/02/Pagani_Huayra-R-Evo-Technical_Specifications-ENG.pdf”]

Cmentariile sunt închise