(video) Premieră: Noul monopost de Formula 1 este gata! Din 2022 îl vedem pe marile circuite

Formula 1 lovește butonul de resetare în 2022, cu noi reglementări concepute pentru a condimenta acțiunea și a produce curse și mai spectaculoase pe circuite. Și dinspre seara zilei de ieri, înaintea startului weekend-ului Marelui Premiu al Marii Britanii, avem ocazia să aruncăm o primă privire asupra noului monopost de dimensiuni complete.

Cu o livrea strălucitoare a fost dezvăluită într-o lansare online, dar există, de asemenea, un model complet al noii mașini la Silverstone. Actualii piloţi din Marele Circ au avut ocazia să o vadă pe viu.

10 lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştiţi despre noua maşină:

1. A fost concepută special pentru a promova curse mai interesante, cu depăşiri efectuate mai des

Ce previne în prezent cursele mai apropiate între maşini? Un inginer implicat în proiect răspunde: efectul “pierderii catastrofale a forței de apăsare” ce rezultă din “aerul murdar” care e împrăștiat haotic de o maşină.

Cercetările arată că monoposturile actuale își pierd 35% din forța de apăsare atunci când rulează la trei lungimi distanţă în spatele alteia (aproximativ 20 de metri, distantă măsurată de la nasul mașinii principale până la nasul mașinii următoare), iar în caz că se aproprie de o lungime distanţă din spate (aproximativ 10 metri) cifra creşte până la 47%!

Noul monopost însă, dezvoltat de echipa internă Formula 1 Motorsports în colaborare cu FIA, pune o sarcină grea asupra fenomenului aerodinamic cunoscut sub numele de “ground effect”, reducând aceste cifre până la 4 şi 18 la sută respectiv.

2. Mașina va dispune de aripi pentru roți pentru prima dată, iar capacele pentru roţi s-au întors, ultima dată fiind văzute în Formula 1 în 2009!

Includerea capacelor în joc se explică simplu: trimiterea fluxului de aer prin roți ar putea fi o modalitate extrem de avantajoasă pentru echipe de a-și crește forța de apăsare şi fără ele ar creşte acel “aer murdar” menţionat anterior.

Deși au existat modificări ale reglementărilor din 2022 pentru a limita aerodinamic ce pot face echipele în jurul pneurilor, echipa Motorsports a F1 a dorit să adopte o abordare a centurii și a bretelelor prin adăugarea unui sigiliu fizic pentru a împiedica inginerii să direcționeze în mod intenționat fluxul de aer perturbator prin roți.

În ceea ce privește aripile de peste roţi, scopul lor este de a ajuta la controlul aerului ridicat, care vine de pe pneurile din față, și să-l direcționeze departe de aripa posterioară. În prezent acest lucru îl îndeplinesc nişte vortexuri din aripa frontală, dar într-un mod care le face extrem de sensibile atunci când o maşină rulează în spatele alteia. Aripile vor realiza același lucru, dar într-un mod care este mai rezistent aerodinamic în curse mai strânse.

3. Mașina va avea pentru prima dată jante de 18 inci cu anvelope cu profil redus

Noii compuși și construcții a companiei Pirelli pentru aceste roți cu jante de 18 inci au fost proiectate cu scopul de a reduce cantitatea de supraîncălzire atunci când alunecă – un aspect principal care ar trebui să ajute la curse mai apropiate între maşini.

Anvelopele cu profil redus au, de asemenea, avantajul suplimentar de a reduce deformările pereților laterali și efectul aerodinamic rezultat (wake effect).

Echipele din F1 depun mult efort pentru simularea regimurilor fluxurilor de aer din jurul formelor anvelopelor și a interacțiunilor cu caroseria mașinii. Reducerea sensibilității în acest domeniu va fi un beneficiu atât în procesul de proiectare a mașinii, cât și în resursele necesare – lucru deosebit de important în epoca plafonării costurilor, care va începe la fel din 2022.

4. Aripa frontală și conceptul nasului au fost complet reproiectate

Deși aripile frontale au devenit din ce în ce mai simple în ultimele sezoane, mașina din 2022 va avea o formă complet nouă a acesteia.

Ținând cont de filosofia mașinii din 2022, noua aripă frontală are ca sarcină atât generarea unei forțe de apăsare consistente atunci când rulează strâns în spatele unei alte mașini, cât și asigurarea faptului că aerul ridicat de roţile frontale sau forţa de ascensiune de pe roţile frontale este bine controlată și direcționată în jos în cel mai puțin perturbator mod.

5. S-a întors o caracteristică aero din anii ’70! (un fel de)

Echipa F1 Motorsports a început să lucreze la noul monopost din 2017 și a devenit curând evident că schimbarea cheie necesară pentru a asigura curse mai apropiate ar fi punerea accentului aerodinamic pe ground effect pentru a crea forță de apăsare.

Mașinile cu ground effect complet au fost scoase în afara legii la sfârșitul anului 1982, dar mașina din 2022 nu este cu siguranță o revenire la acea eră (nu există praguri laterale pentru început!).

Noul monopost are însă nişte tuneluri complet formate de dedesubt, mai degrabă decât podeaua cu trepte utilizată în prezent, soluţie ce va permite echipelor să genereze cantități mari de forță de apăsare eficientă prin ground effect. Şi în configuraţia actuală el se generează, dar nu în aceeași măsură.

Motivul schimbării este calitatea benignă a forței de apăsare generate prin ground effect. Aşa-zisele plăci de barjă ale mașinilor actuale și alte elemente aerodinamice sunt proiectate pentru a trimite vârtejuri sub podea pentru a crește forța de apăsare. Dar când acele vârtejuri nu mai funcționează – datorită, de exemplu, influenței urmăririi îndeaproape a unei alte mașini – scăderea performanței este imensă.

6. Aripa din spate este complet nouă

În timp ce aripile mașinilor actuale direcționează fluxul de aer în sus, ele sunt, de asemenea, concepute pentru a trimite fluxul în spate, lăsând concurentul de acolo să circule prin “aerul murdar”.

În schimb, forma și poziția noii aripi creează un flux de aer rotațional care colectează acel wake effect al roţilor posterioare și îl rulează în flux ieșind din difuzor – formând o pernă de aer invizibilă sub formă de ciupercă.

Aceasta din urmă este ulterior aruncată sus în aer prin intermediul unei rampe difuzor mai abrupte, permițând unei mașini premergătoare să circule printr-un “aer curat” mai puțin perturbat. Şi DRS-ul nu pleacă nicăieri, afirmă experţii F1, semn că aripa va dispune totuşi de un element activ.

7. Noile maşini vor folosi motoarele vechi

Noul monopost va continua să folosească motorizările hibride de 1.6 litri. Acest lucru nu este unul rău, având în vedere că acestea sunt deja cele mai avansate și mai eficiente motoare de pe planetă.

Cu toate acestea, vor exista mai multe componente standard în sistemul de alimentare cu combustibil, precum și niște senzori suplimentari pentru a permite FIA ​​să monitorizeze mai bine propulsoarele.

8. Marea schimbare este de fapt ceea ce va trece prin motoarele de 1.6 litri

Reglementările actuale din F1 prevăd că mașinile trebui să utilizeze combustibil care conține 5.75% componente bio. Din 2022 această cotă va fi de 10% prin utilizarea de benzină de curse amestecată cu etanol – E10.

În mod crucial, etanolul trebuie să fie un biocombustibil de a doua generație, fabricat într-un mod durabil, ceea ce înseamnă că va avea o amprentă de carbon aproape zero, ceea ce va ajuta marele sport să se alinieze la reglementările actuale privind combustibilii auto.

Vezi şi: Formula 1 ar putea trece la folosirea de AWD şi frâne carbo-ceramice. Când s-ar putea întâmpla

9. Siguranța a fost în fruntea designului

Este de la sine înțeles că o nouă generație de mașini de Formula 1 vine cu ocazia de a face sportul și mai sigur. Șasiul trebuie acum să absoarbă cu 48% și, respectiv, 15% mai multă energie în testele de impact din față și din spate, precum și forțe mai mari în testele statice de “strângere” necesare pentru omologarea șasiului și certificarea rezistenței acestuia.

Au fost învățate și lecții din ultimele accidente majore, inclusiv cel cu implicarea lui Romain Grosjean la Marele Premiu din Bahrain din 2020. Noua maşină este proiectată în aşa fel încât, în cazul unui accident violent, unitatea de propulsie să se separe de șasiu într-un mod sigur, fără a expune rezervorul de combustibil aprinderii sau exploziei.

Între timp, au fost încorporate şi lecţiile din ancheta FIA cu privire la accidentul fatal al pilotului de Formula 2 Anthoine Hubert la Spa în 2019, în principal o secțiune a nasului mai lungă pentru a ajuta la disiparea energiei într-un accident, împreună cu laturile mai puternice ale șasiului pentru a rezista incidentelor cu implicarea “osului T”.

Toate aceste modernizări la capitolul siguranță, precum și anvelopele mai grele și mai robuste, au înregistrat o creștere a greutății. Greutatea minimă a mașinii a crescut cu aproximativ 5%, de la 752 la 790 kg.

10. Noua maşină a fost supusă la peste 7.500 de simulări

Echipa F1 Motorsports a efectuat aproximativ 7.500 de simulări, creând aproximativ o jumătate de petabyte de date. Este echivalentul unei treimi din cele 10 miliarde de fotografii de pe Facebook sau 10 milioane de dulapuri cu câte patru sertare pline cu documente text.

Aceste 7.500 simulări, de asemenea, au durat 16.5 milioane de ore de rezolvare. Dacă ar fi fost făcute pe un laptop quad-core cu procesor Intel i9 de înaltă specificație, rezultatele ar fi fost gata până în anul 2492! Astfel spus, doar imaginați-vă ce putere de procesare a fost folosită!…

Mașina a fost, de asemenea, dezvoltată în sesiuni exclusive în tunelul eolian al celor de la Sauber, în Elveția, cu 138 de “configurații de bază” experimentate timp de peste doi ani şi cu aproximativ 100 de ore de “vânt pornit”.

Echipa F1 Motorsports este încrezătoare că a venit cu un set de reglementări care își pot atinge obiectivul de curse mai apropiate, fără a fi atât de prescriptive încât să împiedice creativitatea. Acum trebuie doar să așteptăm și să vedem cu ce vin echipele la timp pentru testele de pre-sezon din 2022… 🔥

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise