(video) Premieră: Noul Nissan Ariya a devenit un electromobil pregătit de producţia în serie

Marcând o piatră de hotar cheie în planul său de transformare Nissan NEXT, compania auto japoneză a prezentat astăzi noul Ariya (într-un format pre-producţie, unele detalii se pot schimba până la momentul startului producţiei): primul său SUV complet electric, derivat din conceptul arătat anul trecut, care deschide un nou capitol pentru brandul Nissan și întruchipează viziunea companiei: îmbogățirea vieții oamenilor.

Reprezentând apogeul tehnologiilor și designului Nissan, noul Ariya a debutat în cadrul unui eveniment digital organizat în Yokohama. Modelul este un pas important în transformarea Nissan, deoarece compania se reorientează asupra punctelor forte cheie, inclusiv a vehiculelor electrificate și a SUV-urilor.

Caracteristici cheie:

Exterior:

  • Este primul model de producție în serie care reprezintă noua identitate de marcă electrificată a Nissan, bătând în cuie o cale către o nouă eră auto în care electrificarea, ambalarea optimizată a platformei și tehnologia AI vor deveni un standard.
  • Designul exterior este făcut în baza noii filozofii de design – Timeless Japanese Futurism. Îmbrățișând termenul japonez iki, care caracterizează natura chic, de ultimă oră a Ariya, partea din față a vehiculului apare elegantă și proaspătă. Este evidențiată de un scut – o grilă reimaginată pentru epoca EV. Scutul, care încorporează un model 3D a texturii tradiționale japoneze kumiko, chiar sub suprafața netedă, protejează echipamentele utilizate pentru funcțiile ProPILOT și de detectare a cheii inteligente.
  • Logoul reproiectat al mărcii Nissan este plasat vizibil în centrul scutului aerodinamic, cu o definiție clară datorită celor 20 de LED-uri din care este format. Noul logo al mărcii reprezintă pasiunea și dedicarea Nissan față de inovație prin provocarea abordărilor convenționale. Logoul mai semnalează un respect pentru patrimoniul companiei, în timp ce se îndreaptă spre un viitor al serviciilor de mobilitate și electrificare.
  • Secțiunea inferioară a scutului este mărginită de iluminare subtilă care luminează, împreună cu logoul, atunci când Ariya este gata de funcționare. Farurile cu LED-uri subțiri, construite cu patru mini proiectoare de 20 de milimetri, sunt combinate cu indicatoare secvențiale de direcţie pentru a reinventa designul V-motion al Nissan.
  • Jantele din aluminiu de 19 sau 20 de inci, dar şi acoperişul coborât spre spate, tipic SUV-urilor coupe, comunica poziția dinamică a vehiculului și natura sa sportivă.
  • Partea din spate a noului Ariya este la fel de izbitoare, caracterizat printr-un abrupt montant C care se amestecă impecabil în puntea din spate. Lama luminoasă dintr-o singură bucată, reprezentând stopurile combinate din spate, a fost proiectată pentru a da un blackout efect atunci când maşina este parcată și o iluminare roșie consistentă atunci când este utilizată. Cele două antene de pe acoperiş şi aripa spate de peste hayon semnalizează capacitățile puternice ale maşinii, printre altele.
  • Un nou-dezvoltat pachet de culoare exterioară format din două nuanţe a cuprului, Akatsuki, exprimă momentul chiar înainte de zori, când soarele marchează începutul unei noi zile. Împreună cu Akatsuki, Ariya este oferit cu alte șase combinații în două tonuri, fiecare în tandem cu un acoperiș negru, alături de alte patru culori pentru toată caroseria.

Interior:

  • Definit de termenul japonez ma – referindu-se la deschideri spaţio-temporale – cabina modelului Ariya a fost proiectată în modul cel mai eficient și confortabil. Avantajele oferite de noua platformă EV a companiei au permis modlului să ofere una dintre cele mai spațioase cabine din segment.
  • Natura compactă a componentelor grupului motopropulsor a făcut posibilă instalarea de către inginerii Nissan a sistemului de control al climei sub capotă (unde ar fi un motor tradițional pe benzină), permițând proiectanților să utilizeze întreaga lungime a cabinei fără obstacole, cum ar fi un tunel de transmisie sau sisteme de cabină ascunse sub panoul de instrumente. De asemenea, o podea plată, deschisă – posibilă prin amplasarea bateriei la baza șasiului – și profilul subțire al scaunelor Zero Gravity au ca rezultat cantități mari de spațiu pentru picioare și interacțiune ușoară între pasagerii de pe scaunul din față și cei din spate.
  • Unitatea de propulsie liniştită și utilizarea generoasă a materialelor absorbante de sunet duc la o cabină extrem de liniștită, permițând tuturor celor din interior să se relaxeze și să se bucure de spațiul fără stres, asemănător unui lounge.
  • Ocupanții scaunelor din față vor fi impresionaţi de tabloul de bord minimalist, care se îmbină perfect cu forma cabinei, tranzitând ușile. Este lipsit de butoane și switch-uri găsite în vehiculele obişnuite. Funcțiile primare de control a climatizării sunt integrate în linia centrală sub formă de comutatoare haptice capacitive care oferă același sentiment ca și comutatoarele fizice, prin vibraţie, atunci când sunt atinse. Ele devin vizibile doar atunci când mașina este pornită, oferind o notă tehnologică, dar şi de lux, în zona cabinei de pilotaj.
  • Ascuns sub centrul panoului de instrumente este o cutie de depozitare centrală și un mic panoul plat retractabil. Designul inovator al mesei compacte glisante din cotiera centrală transformă spațiul cabinei într-un birou mobil.
  • Consola centrală reglabilă poate fi mutată pentru a se potrivi preferințelor personale ale șoferului, iar setările pot fi salvate ca parte a profilului șoferului pentru ajustarea automată în timpul viitoarelor utilizări. Suprafața găzduiește un nou levier al cutiei de viteze care se potrivește în palma mâinii pentru a încuraja o poziție relaxată de conducere, cu alte comenzi haptice la îndemână.
  • Pasagerii de pe bancheta din spate sunt tratați cu o abundență de spațiu liber și spațiu pentru picioare, podeaua cabinei, plată, permițându-le să-și mişte cu ușurință picioarele și să se relaxeze. Accente și ornamentare sunt transportate în spațiul din spate pentru a da toate același sentiment de sofisticare și confort. Scaunele din față subțiri sunt poziționate aşa încât ascund montaţii centrali, oferind ocupanților o vedere panoramică spre exterior. Ariya este, de asemenea, echipat cu un acoperiș panoramic.

Sub “capotă”:

  • Modelele cu două motoare electrice şi AWD vor face uz de tehnologia e-4ORCE. Prin gestionarea specifică a puterii și a performanței de frânare pentru netezime și stabilitate, e-4ORCE îmbunătățește încrederea conducătorului auto prin urmărirea liniei de conducere prevăzute pe aproape orice suprafață de drum, fără a fi nevoie de schimbat stilul de conducere sau modul de manipulare al volanului. Atunci când se fac viraje pe drumuri acoperite de zăpadă, de exemplu, vehiculul poate urmări cu fidelitate linia prevăzută de conducătorul auto datorită motorului de înaltă precizie și controlului frânei. Cu încrederea de a gestiona o astfel de varietate de suprafețe de drum, conducerea devine mai plăcută.
  • Inginerii au reglat tehnologia de control cu precizie e-4ORCE și motoarele electrice pentru a oferi un confort de neegalat. Ruliul şi alte tipuri de forţe sunt minimizate prin adăugarea de frânare regenerativă cu motoarele de pe ambele punţi.
  • Pe lângă optimizarea alocării cuplului față și spate, sistemul aplică controlul independent al frânei la fiecare dintre cele patru roți pentru a maximiza forța de întoarcere generată de fiecare. Acest lucru oferă viraje care urmează cu fidelitate intențiile șoferului cu ajustări minime de direcție.
  • Noul Nissan Ariya va fi capabil să tracteze greutăţi de până la 1.5 tone!
  • Maşina este construită pe baza unei noi platforme dedicate maşinilor electrice, suspensia spate independentă fiind una multi-link. Bateria cu sistem de răcire cu lichid se află sub centrul vehiculului pentru a asigura un centru de greutate scăzut și o distribuție aproape egală a greutății pe punţi. Versiunile Nissan Ariya 63 kWh au un încărcător de 7.4 kW pentru uz casnic, în timp ce versiunile cu baterie de 87 kWh includ un încărcător de 22 kW trifazic pentru încărcare la domiciliu. Ariya suportă, de asemenea, încărcare rapidă de până la 130 kW.

Tehnologii:

  • Ariya asigură niveluri ridicate de confort și încredere prin furnizarea ocupanților a celor mai recente tehnologii Nissan, inclusiv o versiune îmbunătățită a complexului ProPILOT 2.0. Echipat în calitate de dotare standard pe a doua generație Nissan LEAF, ProPILOT este un sistem de asistență care ajută șoferii să rămână centrați pe banda lor, să navigheze în traficul rutier cu oprire şi pornire automată, dar și să mențină o viteză stabilită a vehiculului și o distanță față de vehiculul premergător.
  • ProPILOT cu Navi-link oferă o experiență îmbunătățită de la aclamatul sistem ProPILOT introdus pentru prima dată cu LEAF. Cu adăugarea de date rutiere și tehnologie de detectare, sistemul este capabil să ofere o plimbare mai lină în timpul conducerii pe autostradă pe o singură bandă. Prin conectarea cu sistemul de navigație și utilizarea datelor de pe foaia de parcurs, sistemul de asistență pentru șofer poate ajuta la reglarea vitezei vehiculului în funcție de limita afișată. În plus, sistemul poate ajuta la reglarea vitezei vehiculului în funcție de condițiile de drum viitoare, cum ar fi încetinirea lină a vehiculului înainte de o curbă, oferind tuturor ocupanților o deplasare confortabilă.
  • Pe lângă tehnologiile ProPILOT Park şi e-Pedal se mai anunţă disponibilitatea Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Intelligent Emergency Braking şi Rear Automatic Emergency Brake, printre altele.
  • Maşina are trei moduri de rulare: Standard, Sport şi ECO (modelele e-4ORCE încă unul suplimentar – Snow).
  • Revenind în habitaclu, Ariya are pe planşa de bord două monitoare de 12.3 inci fiecare, unul dintre cele mai mari head-up display-uri color din segment, asistent vocal chemat prin a spune “Hello Nissan” sau “Hey Nissan”, conectivitate 4G şi sistem Remote Software Upgrade, SUV-ul electric devenind prima maşină a mărcii care poate primi actualizări prin conexiunea la internet.

Noul Nissan Ariya este programat să fie vândut în Japonia abia din jumătatea anului 2021. Acesta va fi evaluat la aproximativ 5 milioane de yeni (circa 41.000 de euro, preţ de start). La vânzare în Europa, America de Nord și China SUV-ul electric va fi scos până la sfârșitul anului 2021.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=S6iaff8JBak

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/