(video) Premieră: Noul prototip KAMAZ Continent sau cum va arăta camionul rusesc al viitorului
Colaborarea începută acum câţiva ani dintre KAMAZ şi Daimler, în vederea producţiei de cabine pentru camioane şi împrumutul altor tehnologii, pentru care germanii deţin 15% din acţiunile companiei ruseşti, începe treptat să aducă roade.
Acum câteva ore, în ziua de 13 decembrie 2019, când KAMAZ a împlinit 50 de ani de la fondare, oficialilor şi jurnaliştilor ruşi le-a fost prezentat prototipul camionului viitorului Made in Russia – KAMAZ-54907 Continent – sau cum mai este numit Project 2020.
Spre atenţia publicului s-a prezentat un prototip funcţional care combină atât soluții inovatoare europene, cât și cele care au fost arătate în 2017 pe macheta „cabina viitorului” a celor de la KAMAZ. La baza acestuia se află capul tractor din seria K5, vânzările căruia ar trebui să înceapă în curând, doar că are o nouă înfăţişare, un pachet aerodinamic şi elemente/dotări stilistice/funcţionale similare, care se găsesc pe unele vehicule din occident. Farurile adaptive şi stopurile, emblema frontală, dar şi liniile componente, sunt realizate pe bază de LED-uri şi conţin indicatoare dinamice de direcţie.
Pentru a se potrivi, împreună cu prototipul camionului a fost pregătită şi o remorcă. Aceasta din urmă are un acoperiş format din panourile solare, pe lateral are nişte deflectoare care acoperă roţile, iar în partea posterioară nişte „spoilere” de dimensiuni generoase, toate împreună menite să contribuie la un consum mai redus de combustibil (până la 2 l/100 km).
Revenind la cap tractorul, potrivit informaţiilor din presa rusă, acesta a fost făcut cât se poate de uşor posibil, conţinând în suspensia-i pneumatică atât arcuri din material compozit, cât şi nişte receptoare din aluminiu. Greutatea totală este de 8.200 de kg (cu remorca în jur de 30 t).
Sub capotă are o unitate de propulsie hibridă cu un motor turbo diesel P-6 la bază. Acesta este cuplat la o cutie de viteze ZF TraXon Hybrid, la care este ataşat un motor electric compact.
Fără caracteristici în detalii publicate, aflăm că vehiculul poate rula în regim: diesel, electric, diesel+electric. Autonomia electrică este limitată la sub 6 km, doar pentru deplasări fără emisii prin zone urbane sau depozite, însă acest „surplus” electric contribuie la reducerea consumului, care nu depăşeşte 25 l/100 km.
În habitaclul cabinei cu podea plată, cu o lăţime de 2.500 mm şi o înălţime de peste 2.000 mm, a fost instalat un cockpit digital, cu un ecran central tactil cu o diagonală de 15.5 inci. Scaunul șoferului este echipat cu o suspensie electromagnetică și reacţionează corespunzător la vibrații în timp real. Totuşi, se menţionează că nivelul de vibrații este redus cu 90%, comparativ cu ultimul model de serie al mărcii, sarcina pe coloana vertebrală a şoferului fiind minimă. Scaunul său se poate întoarce și, dacă este necesar, poate fi instalat în poziţie semi culcată.
Prototipul mai este echipat printre altele cu un set de camere video care înlocuiesc şi oglinzile retrovizoare exterioare, o analogie a sistemului MirrorCam de pe noul Mercedes-Benz Actros. Toate imaginile surprinse şi obiectele potențial periculoase (oameni, mașini, animale) sunt la vedere pe cel mai mare ecran central, dar şi pe alte două ataşate pe montanţii centrali. Panoul de bord din spatele volanului este la fel digital şi încă un ecran este integrat în volan.
Camionul este dedicat doar pentru un şofer şi mai este dotat cu un complex Highway Pilot, care este de fapt un sistem de pilotare semi automatizată de nivel 3. Prin el camionul poate frâna automat, poate rula cu toate funcţionalităţile unui cruise control adaptiv, se poate menţine singur în bandă şi se poate comuta între ele, este capabil să abordeze curbele şi să facă întoarceri, se poate deplasa în intersecţii, poate recunoaşte indicatoarele rutiere şi să se conformeze acestora, se poate parca autonom, toate acestea putând fi făcute fără intervenţia sau cu intervenţia conducătorului în dependenţă de situaţie. Evident, pe autostrăzi este capabil să se deplaseze autonom şi semi autonom, inclusiv într-o coloană de vehicule.
Printre alte dotări mai are: conexiune la internet, sistem de izolare fonică, sistem de supraveghere la 360 de grade, radare, LIDAR-uri, sistem de monitorizare a stării de bine a şoferului, un sistem electronic similar cu funcţionalitatea unui aparat Drager care confirmă prezența alcoolului în aerul expirat (fără de care camionul nu porneşte dacă este detectată starea de ebrietate), sisteme de comunicare V2X şi V2I, faruri Matrix LED, un cuptor cu microunde, multifierbător, ceainic electric, frigider, oglindă, pat de dormit, o chiuvetă, o masă şi alte lucruri care de regulă îi sunt utile unui camionagiu.
Numărul de dotări/inovații de pe Continent este atât de mare încât cei de la KAMAZ îl numesc prototipul viitoarei serii K6. Versiunea de serie este aşteptată peste 5-6 ani, deşi în privinţa unor dotări şi a unităţii de propulsie s-ar putea diferenţia.
Oricum, din reacţiile pe care le-am văzut în spaţiul online, foarte multă lume nici nu s-a aşteptat că în Federaţia Rusă s-a putut face aşa ceva cu forţe proprii. Cum vor evolua lucrurile urmează să vedem.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise