(video) Primul electromobil din flota poliției arabe este un Lucid Air cu dronă ascunsă în girofar

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Poliția din Arabia Saudită adoptă primul electromobil în flota sa de mașini. Este vorba despre un sedan Lucid Air, care a primit o livrea în două tonuri, împreună cu inscripțiile, ecusoanele și echipamentele necesare.

Deși nu s-a menționat versiunea mașinii, designul jantelor ne spune că este un Air Pure, adică versiunea de bază și cea mai ieftină, singura cu tracțiune spate asigurată de un singur electromotor (430 CP/550 Nm). Poate înregistra 0-97 km/h în 4.5 secunde și o autonomie de până la 680 km.

Distanța este mai mult decât suficientă pentru sarcini de patrulare zilnice. Cât privește girofarul său mai neobișnuit (dotat cu senzori de monitorizare la 360 de grade), care servește și drept platformă de depozitare/lansare pentru o dronă, nu am putut afla dacă va fi utilizat pe bune sau doar a servit în scop demonstrativ.

Ținem să amintim, în context, că Lucid Group Inc este deținută în proporție de peste 60% de Fondul Suveran de Investiţii Publice din Arabia Saudită, acesta investind în lansarea producătorului auto peste un miliard de dolari, bani care i-au permis un start sigur pe piață.

În aprilie 2022, guvernul saudit a semnat un acord cu Lucid pentru a cumpăra până la 100.000 dintre mașinile sale în următorii 10 ani, cu angajamentul inițial de a procura 50.000 şi o opțiune pentru alte până la 50.000 suplimentare. În octombrie 2022 compania auto și-a deschis primul showroom din Orientul Mijlociu în Riyadh.

Iar la sfârșitul lunii septembrie din 2023, Lucid Group a deschis oficial prima unitate de producție de mașini din Arabia Saudită, lângă Jeddah. Fiind a doua fabrică de producție avansată (AMP-2) a Lucid și prima sa fabrică din afara SUA, platforma produce automobile electrice atât pentru piața locală, cât și pentru export.

Inițial sunt asamblate vehicule pe bază de kituri SKD prefabricate în Arizona și importate de acolo, capacitatea anuală fiind de 5.000 de mașini. Lucid își propune să facă tranziția AMP-2 la o producție la scară completă după jumătatea deceniului actual, mărind astfel capacitatea anuală până la 150.000 de unități.

Cmentariile sunt închise