(video) Primul Ultra Car din lume îşi va face debutul la început de noiembrie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un debut interesant este programat pentru ziua de 1 noiembrie 2021! Lumea va vedea primul Ultra Car, numit CHAOS, după patru ani de muncă asiduă. Modelul urma să fie prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 2022, însă pentru că a fost anulat s-a optat pentru un eveniment privat.

După o serie de brevete și soluţii de design, asupra cărora s-au luat măsuri de protecţie intelectuală, compania Spyros Panopoulos Automotive din Grecia consideră că a venit timpul să-şi prezinte primul automobil hipersport.

Pe scurt, despre cine este Spyros Panopoulos. S-a născut pe 9 octombrie 1978 în Atena, Grecia. De la o vârstă fragedă a ajuns să-i placă tehnologia auto şi viteza. Studiile şi le-a făcut în programare și dezvoltare de soluții aplicate, atât software, cât și hardware.

În 1997 și-a fondat compania cu sediul în Grecia. Activitatea sa principală a fost programarea și cartografierea mașinilor de producție pentru creșterea puterii acestora. În 1998 a achiziționat primul său stand dinamometric, care a ajutat la dezvoltarea aplicațiilor sale software și hardware. Foarte curând a intrat pe scena raliului, unde majoritatea mașinilor de curse din majoritatea tipurilor de curse din Grecia vor fi dezvoltate de el.

Ulterior a ajuns să lucreze cu maşini pentru curse de hill climb, viteză și dragstere, precum și motociclete de campionat, oferindu-le upgrade-uri de performanță, precum și victorii. Și-a făcut cunoscut treptat numele la nivel internațional, lucrând cu echipe de cel mai înalt calibru în sporturile cu motor, în WRC, BTCC, HILL CLIMB, DRAGSTER, RALLY CROSS, MotoGP, iar în 2007 s-a implicat chiar şi în F1, dezvoltând electronică de înaltă performanță în domeniul motorsportului și adaptând sisteme de control auto.

Între timp, până în 2005, el a avut un atelier propriu pentru designul, producția de piese de înaltă performanță şi tehnologie de ultimă oră pentru motoarele cu ardere internă, aplicând metalurgia și mecanica materialelor în cercetare și dezvoltare. În curând a început să ofere celor mai mulți reprezentanții din motorsport și entuziaști din lume propriile sale părţi componente de cele mai înalte specificații.

Spyros Panopoulos este şi pilot de curse, deținând recordul mondial de accelerație cu o mașină cu patru cilindri şi tracţiune integrală – cu un Mitsubishi Lancer Evo IX a parcurs 402 metri în 7.7 secunde, cu 308 km/h la ieşire!

De asemenea, el deține recordul mondial pentru performanța unui motor cu ardere internă per centimetru cub, în care continuă să se întreacă. Este valabil pentru un motor pe care el însuși l-a proiectat și produs: un benzinar de 1.788 cm3, cu patru cilindri, 16 supape, care produce – ATENŢIE! – 2.880 cai putere la 14.100 rpm! Asta înseamnă 1.500 CP la un litru!

Firma sa este în prezent un centru de cercetare și dezvoltare pentru aplicații auto, precum și militare, aerospațiale și navale. Aplicațiile, tehnologiile și inovațiile pe care le-a dezvoltat sunt cunoscute pe scară largă. În majoritatea sporturilor cu motoare cu ardere internă, mașini, motociclete sau nave maritime, dar şi în spatele fiecărui record mondial se poate găsi o parte produsă sau o idee concepută de el. Proiectele și tehnologiile sale pentru motoarele cu ardere internă sunt utilizate pe scară largă de către producătorii de automobile din prima linie, precum și de către armată.

După ce a dezvoltat piese și tehnologii pentru majoritatea mașinilor de producție, sport și hiper sport, în 2019 a decis să-și fabrice propria mașină proiectată și construită exclusiv, de la zero. Se menționează că acest lucru va schimba scena auto și ce înseamnă să conduci rapid. Va fi un automobil pentru care a fost inventat un nou termen şi categorie – Ultra Car (ultra-maşină)!

Noul CHAOS (Haos) este o mașină mult mai avansată decât oricare alta din lume. Ceva care se va mișca și va impresiona orice alt producător auto şi pasionat de maşini, de la un șofer simplu până la un pilot de curse. Mai rapid decât orice produs în acest moment, mai avansat în toate domeniile, cu noi tehnologii și materiale inovatoare. Cu un raport putere-greutate care este aproape de 2:1, unde pentru fiecare 2 CP există 1 kilogram de masă! Cu un astfel de raport, cuplat la o tehnologie de transmisie adecvată, cu aderența rezultată, șoferul va putea experimenta accelerații de până la 3G, pentru distanțe și condiții specifice!

Vehiculul care se deplasează de la A la B va avea nevoie de jumătate din timpul necesar unui hipercar (de genul unui Bugatti Chiron) sau unu megacar (termen folosit de Koenigsegg pentru ultimele sale modele). Acest lucru va necesita ca șoferul să aibă abilități speciale de conducere și o mai bună percepție a spațiului pentru a atinge potențialul vehiculului.

Noul CHAOS va fi produs în număr limitat și se va materializa în cele mai rare și mai avansate materiale pe care F1, aeronautica și tehnologia spațială le au de oferit.

Poţi vedea în secţiunea Brevete şi Inovaţii de pe siteul SP Automotive ce realizări incredibile au putut fi înregistrate.

Ce se cunoaşte la momentul de faţă, înainte de premieră:

  • Are motor V10 de 3.988 cm3 din aluminiu, cu unghi de 90 de grade al V-ului, cu un carter uscat, cu o rată de compresie 12.3:1, 20 de injectoare de combustibil (10 dintre care o fac direct), 40 de supape din aliaj din titan-inconel, arbori cu came din titan, etc.
  • De propulsor sunt ataşate două turbocompresoare masive, cu părţi componente realizate din fibră de carbon gen2, titan şi ceramică.
  • Este capabil să genereze 2.000 de CP cu o limită de 11.000 rpm (cu pistoane şi biele din titan imprimate 3D) sau 3.000 de CP cu o limită de 12.000 rpm (dacă se folosesc pistoane din ceramică imprimate 3D şi biele din fibră de carbon)!
  • Componentele menţionate între paranteze sunt realizate pe baza tehnologiei brevetate “anadiaplasi” – un nou mod de a crea obiecte. Materialul poate lua acum forma și structura de care are nevoie numai, fără masă inutilă. În funcție de compoziție, își formează propria formă în funcție de forțele exercitate asupra sa. Obiectul în sine poate fi acum mult mai ușor și mult mai durabil decât o formă solidă.
  • Cutia de viteze este una automată cu opt trepte şi dublu ambreiaj. Tracţiunea – integrală.
  • Monococul ce stă pe şasiu este confecţionat dintr-un material brevetat numit Zylon. Părţile caroseriei sunt formate din fibră de carbon şi kevlar. Alte componente mecanice sunt din titan şi magneziu imprimat 3D conform tehnologiei “anadiaplasi”.
  • Jantele vor măsura 21 de inci pe puntea din faţă şi 22 de inci pe cea din spate. Toate sunt din titan imprimat 3D. În spatele lor se vor găsi mecanisme de frânare de înaltă performanţă cu discuri ceramice de 428 mm pe faţă şi 416 mm pe spate. Etrierele sunt imprimate 3D din magneziu.
  • Suspensia îi este dublă, complet independentă pe toate roțile.
  • Interiorul îi conţine doar două locuri pentru pasageri. Bordul cuprinde afişaje cu tehnologii de realitate augmentată.

Conform unor informaţii neoficiale, preţul maxim al maşinii va putea atinge 12.5 milioane de euro, iar producţia va fi limitată la 100 de exemplare!

Planurile de viitor, în perioada anilor 2022-2023, imediat după prezentare:

  • Înregistrarea comenzilor.
  • Prezentarea maşinii Guvernului Greciei.
  • Prezentarea publică a maşinii în cadrul noului centru de asamblare.
  • Prezentarea maşinii prioritar anume echipei Top Gear, cu un test drive inclus.
  • Tentativă de înregistrare a unui record de viteză maximă printre maşinile de producţie (sponsor Red Bull). Conform unui teaser video de mai sus ar putea atinge 600 km/h!
  • Tentativă de doborâre a recordului de timp pe Nürburgring printre maşinile de producţie!
  • Tentativă de înregistrare a unui record pentru cea mai rapidă maşină de producţie în termeni de accelerare pe o distanţă de 402 metri!

În același timp, în aceeași zi de 1 noiembrie, compania va mai prezenta o maşină electrică de oraş şi un supercar propulsat cu hidrogen, precum şi diverse alte lucrări pregătite de multă vreme. Va fi deci o zi interesantă, staţi aproape!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise