(video) Recenzie: F9 merită de vizionat la cinema doar pentru efectele speciale

Acest articol reprezintă o recenzie – o părere personală a unui om care este fan (nu înrăit) al seriei Fast & Furious și care a urmărit absolut toate părțile francizei – cu impresii care vă vor spune dacă merită de investit timp, de mers și de privit noul F9 pe un ecran mare și cu un sistem audio cum nu are nimeni acasă, cel puțin în Moldova.

Concluzia din start ar fi că: filmul F9 merită de vizionat la cinema doar pentru efectele speciale, unele mult gândite și care sunt destul de spectaculoase, mai ales că este difuzat în format 3D!

Premiera filmului în cinematografele din Moldova a avut loc ieri, 19 mai. F9 a fost amânat cu un an din cauza pandemiei și vă putem spune că nu este finalul seriei. Urmează cel puțin două continuări conform zvonurilor, deși planurile s-ar putea schimba.

Când a fost lansat primul film din seria Fast Saga – The Fast and the Furious (2001), mulți dintre noi erau elevi la școli, în timp ce Vin Diesel se afla în vârful carierei sale – Pitch Black, xXx, The Chronicles of Riddick – era dificil de găsit o persoană care nu știa despre aceste filme de acțiune cu actorul american în rolul principal.

Cred că acest lucru l-a împiedicat pe Diesel să se întoarcă la rolul lui Dominic Toretto, iar regretatul Paul Walker în rolul lui Brian O’Conner a devenit vedeta filmului 2 Fast 2 Furious din 2003, acolo unde pentru prima dată au apărut în cadru și Roman Pearce interpretat de Tyrese Gibson, alături de Chris “Ludacris” Bridges. Pe ultimii doi îi vedem și în F9.

Al treilea film – The Fast and the Furious: Tokyo Drift din 2006 – este partea mea preferată din franciză. Parțial pentru că există coloane sonore mișto și pentru stilul de condus al lui Han (Sung Kang), personaj pentru care a fost setată o revenire nereașteptată anume în F9 și asta nu este un spoiler (ni s-a arătat asta în trailere în diferite moduri).

Despre cine este Han și cum a apărut în Fast Saga puteți afla din acest articol interesant, cert că este în limba rusă.

Și apoi s-a început… Vin Diesel s-a întors și din a patra parte începe acțiunea sălbatică. Dacă înainte filmul era mai mult despre curse stradale, acum pare a fi o competiție internă a celor mai frenetice cascadorii, zău. Și cu cât mai departe a început să meargă seria de filme, cu atât abordarea a fost, să spunem așa, mai sofisticată.

Dacă aveți de gând să urmăriți F9, v-aș recomanda întâi să revizionați toate părțile pentru a vă reîmprospăta memoria și a compara ce a fost înainte și după, dar pe scurt, până la cel de-al nouălea film, actorii au fost vădit leneși, și un joc cât mai simplist posibil este vizibil în fiecare episod. Veți fi adesea dispuși să derulați dialogurile, deși mai poate salva situația Roman Pearce cu glumele sale care mai fac publicul să zâmbească.

Scenariul ar da de înțeles că băieții și fetele au încercat în mod clar să lege totul puțin câte puțin, astfel încât să nu existe eșecuri, dar tot ce se întâmplă în film nu îi arată o integritate. Iar subiectul familiei Toretto este deja destul de depășit. Și antagoniștii par a fi iubiți, amintindu-și cât de ușor i-a iertat Dominic pe Deckard Shaw (jucat de Jason Statham) și fratele său pentru tot ceea ce au făcut.

În ceea ce privește acțiunea care se întâmplă pe ecran, trebuie imediat să înțelegeți că mergeți la un film de divertisment. Aici, la acest capitol, ar trebui să uitați de fizică și de realitate (veți înțelege ce spun după cinci minute de vizionare), deoarece de jur împrejur se întâmplă lucruri de neimaginat.

Bucură (sau nu prea) fața lui Vin Diesel în toate situațiile – în ciuda oricărei greutăți, mimica îi spune că nu ar fi nimic în neregulă cu asta. Zborul cu o frânghie, cu mașina, de pe o insulă pe alta, ar fi de parcă în fiecare zi face asta 🙂

După cum am spus, acesta este un show în care este mai bine de deconectat creierul). Mai interesant cred că ar fi de mers în cinematografe IMAX sau Dolby Atmos, unde calitatea exploziilor și acțiunea care are loc vă vor capta mai deosebit atenția, însă și echipamentul Dolby pe care îl au cele din Chișinău este respectabil. Apropo, chiar și luptele de data aceasta au fost puse pe plan secund, iar efectele speciale au fost scoase în față.

Și în această privință filmul nu vă va dezamăgi. Efectele la scară surprind chiar din trailer, însă ceea ce veți vedea în film poate chiar vă va șoca. Vă reamintesc – opriți creierul și uitați pentru câteva ore de legile fizicii pentru că este un show. Băieții încearcă să ne surprindă la maxim, dar fără a face să pară ieftin.

Evenimentele au loc în diferite orașe ale lumii, veți vedea multe personaje familiare, iar numărul de mașini distruse a depășit în mod clar 100. Dar principalul lucru este că publicul chiar a aplaudat și fluierat ceea ce a văzut, pentru că, pentru a inventa și realiza în practică toată imaginația a trebuit să se depună efort.

Apropo, faptul amuzant este că avionul cu magnet pentru mașină, pe care l-ați putut vedea și în trailer, a fost inventat de fiul de opt ani al regizorului Justin Lin. Care și de unde se inspiră…

Dacă sunteți un fan al francizei, care nu mai este deloc despre curse, veți merge la continuare fără părerea altcuiva și veți aștepta chiar și părțile 10, 11, etc. Filmele din Fast Saga se răscumpără în privința bugetului alocat și cred că restricțiile din cauza pandemiei nu vor fi o piedică pentru un box office bun, din nou, asta pentru că oamenii adoră spectacolul.

Cu opt filme în brațul principal al francizei și un spin-off Hobbs&Shaw, Fast Saga a avut încasări de aproape 6 miliarde de dolari în toată istoria sa! Apogeul a fost atins cu Furious 7 din 2015 – 1.5 miliarde de dolari la nivel mondial, urmat de partea a opta The Fate of the Furious cu încasări de peste 1.2 miliarde de dolari.

De exemplu, în prima zi de difuzare în Coreea, încasările F9 s-au ridicat la 3.4 milioane de dolari, iar alte peste 2 milioane de dolari s-au câștigat deja la nivel mondial din bilete scoase la pre-vânzare încă în timpul restricțiilor pandemice.

Revenind la cele anterioare, cu siguranță se poate afirma că vizionarea unui astfel de film acasă, pe o tabletă sau chiar la un televizor, nu este deloc comparabilă cu atmosfera dintr-un cinematograf.

Va fi foarte plictisitor și nu la scară largă, astfel încât vă sfătuiesc să mergeți la cinema, să evaluați forțele irosite ale echipei de cascadori și efectele speciale. Și, de asemenea, vă sfătuiesc să așteptați scena de după titre – vă va face să vă gândiți la alte continuări, spin-off-uri și la ce altceva mai poate fi lansat încolo.

În general, am fost după action și l-am obținut mai mult decât trebuie. Dar este păcat că s-a lăsat la o parte un bun scenariu și jocul actorilor. Nu ar strica să se lucreze la aceste capitole pentru ca franciza să nu devină cu timpul nominalizată la premiul Zmeura de Aur…

Țin să amintesc că filmul este cu dublare în limba rusă (poate pentru moment), are o durată totală de 145 minute (circa 2 ore și 45 de minute) și nu este recomandat spre vizionare minorilor cu o vârstă de sub 12 ani.

Vezi și: (video) Creatorii noului film Fast & Furious 9 au arătat cum au distrus mașinile de pe platouri

Rating Kinopoisk

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/