(video) Refugiați ucraineni și-ar fi cumpărat mai multe mașini scumpe din banii soldaților care luptă pe front
Ofițerii Direcției investigații “Centru” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea a opt cetățeni ai Ucrainei, refugiați din Odesa, care s-au mutat în Moldova imediat după începerea războiului.
Aceștia, prin înșelăciune, au obținut echivalentul a circa 3.000.000 de lei, inclusiv în avans, de la 40 de militari ucraineni. Banii erau destinați pentru cumpărarea de drone și mașini, inclusiv de teren, propuse spre vânzare pe internet, potrivit IGP.
Până în prezent au fost stabilite 67 de episoade de activitate infracțională, iar valoarea preliminară a pierderilor depășește 46 de milioane de hrivne, notează Poliția din Ucraina care descrie în detalii schema.
Pe scurt
După consultarea anunțurilor și selectarea mașinii, militarii activi pe front transferau banii, urmare a campaniilor de colectare de fonduri din partea celor apropiați, în scopul folosirii mașinilor pentru apărarea Estului Ucrainei. După transferarea banilor, însă, mașinile nu le erau livrate militarilor și nici banii nu le erau întorși.
În ziua ce urma transferul de bani (sau în unele cazuri peste câteva zile), bănuiții extrăgeau banii transferați din bancomatele din Moldova sau îi foloseau direct pentru achitarea unor servicii sau cumpărături.
De menționat faptul că în episoadele investigate de autoritățile din Ucraina sunt peste 100 de victime. Însă, urmare a intervenției autorităților de drept de la Chișinău și Kiev, activitatea ilegală a grupului criminal organizat a fost destructurată, iar fenomenul a încetat.
Bănuiții reținuți sunt refugiați din Ucraina în Moldova după declanșarea războiului în țara vecină. Aceștia au vârste cuprinse între 28 și 43 ani, în rândul acestora fiind și o femeie. Bănuiții sunt parte a unui grup infracțional care activa din 2022 și care prin înșelarea victimelor și obținerea banilor, purcedea la comiterea infracțiunii de spălare a banilor.
Pentru investigarea infracțiunii, autoritățile de drept de la Kiev și cele de la Chișinău au format o echipă comună de investigații.
Au urmat peste 20 de percheziții în Moldova (în Chișinău) și peste 10 în Ucraina
În Moldova au fost ridicate diverse bunuri prezumptiv cumpărate din banii obținuți prin înșelătorie:
- 22 de automobile de lux (înregistrate pe persoane interpuse din categorii social vulnerabile, introduse inclusiv prin contrabandă, de marcă Porsche, Mercedes-AMG G 63, preponderent BMW X5, X6, X7);
- bijuterii presupuse a fi din aur în cantitate de 4.5 kg ce urmează a fi supuse expertizării;
- mijloace bănești rezultate din escrocheria comisă, inclusiv zeci de mii de dolari;
- peste 80 de carduri bancare din Moldova, Ucraina și Rusia.
Acțiunile au fost realizate cu suportul mascaților de la „Fulger” și angajaților INSP.
După reținerea acestora, la solicitarea PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea lor în arest preventiv pentru 30 de zile.
Totuși, avocații acestor refugiați au contestat la Curtea de Apel Chișinău încheierile de aplicare a arestului. Instanța urmează să se pronunțe, persoanele beneficiind în continuare de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Vezi și: (video) PCCOCS a ridicat cinci mașini scumpe care ar fi fost cumpărate cu bani spălați
Cmentariile sunt închise