(video) Scania AXL – conceptul unei basculante autonome şi fără o cabină pentru şofer

0

Competiția interesantă a mărcilor suedeze producătoare de maşini grele şi comerciale, în domeniul vehiculelor autonome, continuă. Scania a prezentat cel mai nou membru al familiei sale de vehicule pilotate automat: AXL, un concept de camion complet autonom şi fără cabină pentru șofer.

Experți Scania din diferite sectoare au lucrat împreună pentru a dezvolta un concept de camion fără cabină, bazat pe sistemul modular al companiei.

Cum numeroase industrii caută să devină mai sustenabile prin optimizarea proceselor de transport, vehiculele autonome sunt luate din ce în ce mai mult luate în calcul. Minele și marile șantiere închise sunt exemple de medii controlate favorabile pentru testele pilot cu camioane autonome.

„Cu Scania AXL facem un pas important spre sistemele de transport inteligente ale viitorului, unde vehiculele autonome vor juca un rol important. Vom continua să dezvoltăm și testăm concepte pentru a demonstra ce se poate face cu tehnologia disponibilă în prezent”, a declarat Henrik Henriksson, președinte și CEO al Scania.

Pentru camioanele autonome, partea de software este mult mai importantă decât cea de hardware. Scania AXL este pilotat și monitorizat de un mediu de control inteligent. De exemplu, în mine, operațiunile autonome sunt facilitate de un sistem logistic care îi spune vehiculului cum ar trebui să se comporte.

„Avem deja camioane autonome în operațiuni cu clienți.  Totuși, până acum, aceste teste erau supravegheate de un șofer care putea interveni în caz de necesitate. Scania AXL nu are o cabină pentru șofer și asta schimbă totul. Dezvoltarea vehiculelor autonome a făcut mari progrese în ultimii ani. Nu avem încă toate răspunsurile, dar prin concepte ca Scania AXL continuăm să învățăm cu rapiditate”, a spus și Claes Erixon, șeful departamentului de Cercetare și Dezvoltare al Scania.

Vezi şi: (video) Scania ne arată cum face crash-testele camioanelor sale

Conceptul nu se desprinde însă total de prezent, fiind propulsat de un motor cu combustie, alimentat însă de carburanți regenerabili (biocombustibil – aparent este vorba despre un tip de motorină populară în Suedia, cu adaos de ulei de rapiță).

Designul robust al Scania AXL se potrivește cu mediul dur din mine și șantierele de construcții. Cabina tradițională este înlocuită de un modul frontal inteligent care include camere, radare, LIDAR-uri şi dispozitive GPS. Dar, chiar și fără cabină, noul concept este ușor de recunoscut ca un vehicul Scania.

Desigur, nimic la moment nu se cunoaşte despre o eventuală producție de serie, rămânând doar o perspectivă îndepărtată. Prin urmare, greutatea totală, capacitatea utilă și alte caracteristici tehnice ale camionului conceptual pot fi doar ghicite.

Vezi şi: (video) Pus la muncă chiar dacă e concept! Autocamionul Vera al celor de la Volvo Trucks a efectuat o primă misiune

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata