(video) Sfârșitul dominației Red Bull se apropie? FIA a publicat noul regulament tehnic F1, valabil din 2026

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a oficializat joi la Montreal, unde în weekend are loc Marele Premiu al Canadei, noul regulament tehnic al F1 care va intra în vigoare începând cu 2026. Monoposturile vor fi mai compacte și mai ușoare, în același timp mai eficiente și mai manevrabile.

Dezvoltate în urma consultării cu Grupurile de lucru tehnice ale FIA pentru F1 și formulate în colaborare cu Formula 1, echipele din acest sport, producătorii de echipamente originale și producătorii de unități de propulsie, detaliile generale ale noilor regulamente sunt:

  • Conceptul de “mașină agilă” se află în centrul Regulamentului Tehnic 2026. Vizează o mai bună manevrabilitate și curse mai apropiate între mașini.
  • Noile monoposturi vor fi cu 30 kg mai ușoare decât cele de actuală generație, îmbunătățind eficiența și manevrabilitatea.
  • Unitatea de propulsie reproiectată se bazează pe cele mai eficiente motoare din lume. Puterea bateriei este cu aproape 300% mai mare. Va exista o împărțire egală între combustia internă și energia electrică.
  • Aerodinamică activă se va potrivi cerințelor de gestionare a energiei impuse de noile unități de propulsie.
  • Vor exista posibilități sporite de depășire prin intermediul noului mod Manual Override Mode.
  • Mașinile vor prezenta o siguranță mai mare având structuri mai puternice și fiind supuse unor teste mai dure.

Din 2026 va exista un număr record de producători de motoare: Ferrari, Mercedes, Alpine, Honda, Audi și Red Bull Ford Powertrains. Acestea vor funcționa cu combustibil 100% sustenabil.

Prevederi cheie:

Setul complet de regulamente pentru 2026 duce F1 în viitor printr-o serie de inovații cheie:

Unitatea de propulsie (power unit, PU)

  • Publicat pentru prima dată în august 2022, regulamentul privind PU prevede un salt major înainte. Pornind de la bazele celui mai eficient motor hibrid din lume, utilizat în prezent în F1, PU din 2026 oferă chiar mai multă putere. În timp ce puterea derivată din motorul pe benzină scade de la 550-560 kW (748-761 CP) la 400 kW (544 CP), puterea bateriei crește masiv, de la 120 la 350 kW (+circa 300%). Prin urmare, performanța este menținută, în timp ce sustenabilitatea este sporită și mai mult.
  • Prin simplificarea PU prin eliminarea MGU-H și extinderea puterii electrice, puterea este cea mai relevantă pentru drumuri văzută până acum în F1. Și, în tandem cu un combustibil 100% sustenabil, oferă o platformă de viitor pentru inovații viitoare transferabile.
  • Cantitatea de energie care poate fi recuperată în timpul frânării este dublată, rezultând o energie totală recuperabilă de 8,5 MJ per tur.
  • A fost inclus un mod de depășire manuală (Manual Override) pentru a crea oportunități mai bune de a face o depășire. Va funcționa în felul următor: consumul de energie al mașinii fruntașe va începe să scadă de la 290 km/h până la zero la 355 km/h, ceea ce face ca targetul să fie vulnerabil. Mașina următoare va beneficia de MGUK Override, care oferă toți cei 350 kW până la 337 km/h și +0,5 MJ de energie suplimentară.
  • Conceput pentru a atrage noi producători în acest sport, regulamentul a dus la angajamente din partea furnizorilor existenți, cum ar fi Ferrari, Mercedes și Alpine, la revenirea Honda ca producător și la sosirea Audi și Red Bull Ford Powertrains.

Șasiu

  • Proiectat pentru a fi mai mic și mai ușor decât actuala generație de mașini, dimensiunile mașinii au fost modificate pentru a adera la conceptul de “mașină agilă” care stă la baza noilor reguli. Ampatamentul scade de la un maxim de 3600 la 3400 mm. Lățimea a fost redusă de la 2000 la 1900 mm. Lățimea maximă a podelei va fi redusă cu 150 mm.
  • Reducerea greutății a fost un obiectiv-cheie. Mașinile din 2026 vor avea o greutate minimă de 768 kg – cu 30 kg mai puțin decât cele din 2022. Aceasta se compune din 722 kg pentru mașină și șofer + 46 kg masa estimată a pneurilor.
  • Forța de apăsare a fost redusă cu 30%, iar rezistența la înaintare cu 55%.
  • Dimensiunea jantelor de 18 inchi introdusă în 2022 este păstrată. Lățimea anvelopelor frontale a fost redusă cu 25 mm, iar celor posterioare cu 30 mm, dar cu o pierdere minimă de aderență.

Aerodinamică

  • Mașinile din 2026 vor beneficia, de asemenea, de sisteme aerodinamice active complet noi. Sistemul, care implică aripi față și spate mobile va duce la viteze mai mari în viraje cu modul Z desfășurat standard. Pe liniile drepte, piloții vor putea trece la modul X, o configurație cu rezistență redusă la înaintare, concepută pentru a maximiza viteza în linie dreaptă.
  • Va fi adoptată o aripă spate activă cu trei elemente. Aripa inferioară a fost eliminată, iar plăcile de capăt au fost simplificate.
  • Aripa față va fi cu 100 mm mai îngustă decât în prezent și va avea un flap activ cu două elemente.
  • Spre deosebire de mașinile actuale, pasajele roților din față vor fi eliminate. O parte din caroseria roților va fi mandatată, pentru a contribui la obținerea unei performanțe optime a wake-ului.
  • Planșele de control pentru așa-numitul proces In-washing wheel wake vor fi așezate în partea din față a side pod-urilor pentru a ajuta la controlul ”trezirii” roților.
  • Mașinile vor avea o podea parțial plată și un difuzor mai puțin puternic. Asta va reduce ground effect-ul și dependența mașinilor de setări ultra-rigide și joase.

Siguranță

  • FIA urmărește cu strictețe siguranța, iar regulamentul F1 din 2026 o susține.
  • Reglementările revizuite privind impactul frontal introduc o structură în două etape pentru a evita incidentele din ultimii ani în care structura de impact frontal (FIS) s-a rupt în apropierea celulei de supraviețuire după un impact inițial, lăsând mașina neprotejată pentru un impact ulterior.
  • Protecția împotriva intruziunii laterale a fost sporită. Noua specificație oferă o protecție îmbunătățită împotriva intruziunilor în jurul cabinei de pilotaj și mai mult decât dublează protecția oferită de partea laterală a celulei de combustibil. În plus, protecția îmbunătățită împotriva intruziunii va fi obținută fără a adăuga greutate.
  • Sarcinile de ruliu au fost mărite de la 16G la 20G, în conformitate cu alte formule pentru monoposturi. Sarcinile de testare au crescut de la 141kN la 167kN.
  • Luminile de pe placa de capăt a aripii spate vor fi omologate și semnificativ mai vizibile/luminoase decât cele actuale. Vor fi introduse și lumini de siguranță laterale pentru a identifica starea ERS a unei mașini oprite pe pistă.
  • Antena GPS va fi repoziționată pentru a îmbunătăți sensibilitatea și pentru a permite viitoarele evoluții în domeniul siguranței active.

Sustenabilitate

  • Din 2026, unitățile de propulsie vor funcționa cu combustibil complet durabil, subliniind angajamentul față de cursele responsabile din punct de vedere ecologic și stabilind un nou standard pentru sporturile cu motor.
  • Acest combustibil va fi de tip “drop-in”, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat în aproape orice vehicul cu motor cu ardere internă. Va fi o soluție care ar putea schimba situația în ceea ce privește gazele cu efect de seră în sectorul transporturilor! Până în 2030, în întreaga lume vor circula 1.2 miliarde de mașini cu motor cu ardere internă. Iar combustibilul dezvoltat pentru F1 ar putea fi utilizat pentru a reduce emisiile la scară industrială.
  • Sustenabilitatea va fi îmbunătățită printr-o utilizare mai mare a energiei electrice în unitățile de propulsie din 2026. Se va trece la o distribuție a energiei electrice și termice în proporție de 50/50.

Regulamentul din 2026 este în conformitate cu obiectivul FIA de a ajunge la un nivel net zero de carbon până în 2030. Urmează acum să fie ratificat oficial de Consiliul Mondial al Sporturilor cu Motor la 28 iunie.

Cmentariile sunt închise