(video) Sicriul fostului premier nipon Shinzo Abe a fost transportat cu o Toyota Century specială

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mii de persoane au ieşit marţi în stradă să se reculeagă la trecerea cortegiului funerar al lui Shinzo Abe, care a circulat prin faţa locurilor simbolice din Tokyo, după funeraliile private ale fostului premier nipon, asasinat vinerea trecută.

Ceremonia înhumării a avut loc la începutul după-amiezii la templul budist Zojoji, în centrul capitalei nipone, în prezenţa unui număr restrâns de persoane, printre care văduva lui Shinzo Abe, Akie, premierul în exerciţiu Fumio Kishida, parlamentari şi membri ai familiei îndoliate, conform Kyodo.

Numeroşi japonezi s-au adunat în cursul dimineţii în faţa templului pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului a cărui asasinare la vârsta de 67 de ani a şocat întreaga ţara.

După ceremonie, cortegiul funerar a părăsit templul pentru a trece prin faţa instituţiilor politice unde Abe a activat de-a lungul carierei sale: Parlamentul, sediul Guvernului, sediul Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) aflat la putere.

În faţa fiecărei clădiri, miniştri, funcţionari şi angajaţi s-au înclinat, cu mâinile împreunate, la trecerea cortegiului.

Stând în faţa unei maşinii negre (o Toyota Century de ultimă generaţie, transformată special pentru a transporta sicrie; anterior în public nu a mai fost văzută, dar a existat o maşină pentru ceremonii funerare pe baza modelului din a doua generaţie), văduva premierului, Akie Abe, ţinea o plăcuţă din lemn pe care era înscris numele postum al soţului ei, conform tradiţiei budiste.

Între 2.000 şi 2.500 de persoane au participat luni la un priveghi funebru în acelaşi templu, între care şi premierul Fumio Kishida, un reprezentat al împăratului Naruhito, personalităţi ale lumii politice şi economice nipone, dar şi diplomaţi străini.

Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a anunţat marţi că peste 1.700 de mesaje de condoleanţe au sosit în total din 259 de ţări, teritorii şi organizaţii internaţionale, inclusiv din Republica Moldova.

Potrivit media locale, Shinzo Abe va primi postum Ordinul Suprem al Crizantemei în grad de Mare Colan, cea mai prestigioasă decoraţie din Arhipelag.

Amintim că Shinzo Abe a fost împuşcat cu o armă improvizată vinerea trecută în timp ce participa la un miting electoral la Nara (vestul Japoniei) în cadrul campaniei pentru alegerile senatoriale care au avut loc duminică, la finalul cărora PLD, din care făcea parte, a câştigat cu un scor confortabil. Medicii au făcut tot ce le-a stat în puteri, dar a decedat la spital.

Tetsuya Yamagami, presupusul său asasin, arestat imediat după atac, este un fost membru al Forţei maritime de autoapărare (marina japoneză). Potrivit surselor poliţieneşti citate de media locale, bărbatul în vârstă de 41 de ani a vizionat videoclipuri pe YouTube în care se arată cum se poate confecţiona o armă de foc artizanală precum cea utilizată în atac. Suspectul le-a mai mărturisit polițiștilor că inițial planificase un atentat cu explozibil, însă s-a răzgândit când a aflat că măsurile de securitate sunt mult mai stricte.

Abe, un politician care a marcat profund politica ţării sale, a deţinut recordul în calitate de cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, post pe care l-a ocupat în 2006-2007, apoi, din nou, de la sfârşitul anului 2012 până în vara lui 2020. O bună parte a societăţii nipone l-a apreciat pentru că a făcut multe pentru a creşte prezenţa Japoniei în lume.

Cmentariile sunt închise