(video) Stellantis lansează a treia platformă complet nouă, multi-energie: STLA Frame

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Stellantis N.V. a prezentat platforma STLA Frame, o platformă multi-energie nativă BEV, proiectată pentru pickup-uri și SUV-uri full-size pe cadru – un segment critic în America de Nord și pe anumite piețe globale.

Este a treia din patru care vor fi utilizate pe tot globul. Vehiculele mărcilor Ram și Jeep sunt primele care o vor utiliza.

Proprietarii de pickup-uri și SUV-uri full-size solicită putere și durabilitate fără compromisuri și acordă prioritate capacității, caracterului practic și performanței. Platforma STLA Frame este proiectată pentru a oferi:

  • O autonomie lider în clasă: până la 1100 km cu sistem de propulsie REEV și până la 800 km cu unul BEV.
  • O capacitate maximă de remorcare de până la 6350 kg și o sarcină utilă de până la 1224 kg.
  • O capacitate de traversare a vaduri de apă cu o adâncime de până la 610 mm.
  • Încărcare rapidă (DC 800 V) cu până la 350 kW pe mașinile electrice și (DC 400 V) cu până la 175 kW pe mașinile REEV.
  • Încărcare bidirecțională, permițând bateriei vehiculului să încarce un alt EV, să alimenteze o casă în caz de urgență sau să alimenteze o rețea cu energie electrică.

Vehiculele STLA Frame vor fi oferite inițial cu o gamă inovatoare de sisteme de propulsie, inclusiv un sistem BEV (Battery Electric Vehicle) și o configurație REEV (Range Extended Electric Vehicle)

Sistemul REEV, care combină o baterie, module de propulsie electrică (EDM), un generator de bord și un motor cu combustie internă, permite șoferilor să transporte sau să remorcheze încărcături grele pe distanțe mai mari, fără a sacrifica autonomia.

Fără o cale mecanică directă de la motor la roți, generatorul alimentează EDM-urile pentru a propulsa vehiculul și reîncarcă bateria după cum este necesar, asigurând o autonomie extinsă în condiții de sarcină, beneficiind în același timp de cuplul motoarelor electrice care aduc dinamica vehiculului la noi înălțimi.

Totuși, STLA Frame poate găzdui, de asemenea, sisteme de propulsie pur cu combustie internă, hibride și cu hidrogen în viitor!

STLA Frame

Design inovator pentru rezistență și eficiență

Cadrul STLA este construit folosind oțel avansat, de înaltă rezistență, oferind durabilitate și rigiditate îmbunătățite cu o greutate mai mică. Secțiunea centrală lărgită găzduiește pachetul de baterii, cu șine de cadru ranforsate care protejează bateria în cazul unui impact lateral. Un panou burduf pe toată lungimea reduce rezistența aerodinamică pentru a ajuta la maximizarea autonomiei.

Platforma poate găzdui pachete de baterii răcite cu lichid, cu o capacitate de minimum 159 și maximum peste 200 kWh! De asemenea, este făcută din start să accepte tehnologii viitoare de stocare a energiei, asigurând adaptabilitatea pentru anii următori.

EDM-urile față și spate sunt proiectate și asamblate de Stellantis. Au o putere nominală de până la 340 CP. Cu tracțiune integrală, deci două EDM-uri, accelerația 0-100 km/h poate fi mai mică de cinci secunde (4.4 s).

Flexibilă este și configurația de suspensie, fiind compatibilă și cu una pneumatică, pentru o călătorie optimizată în diverse condiții de conducere și scenarii de încărcare.

Parametrii cheie ai STLA Frame

Flexibilitatea sa oferă designerilor Stellantis libertatea de a crea vehicule cu:

  • Lungime totală: 5488-5941 mm
  • Lățime totală: 2062-2124 mm
  • Ampatament: 3143-3690 mm
  • Gardă la sol: 168-262 mm
  • Diametrul maxim al anvelopei: 834/838 mm (32.8/33 inchi)

Abordare multi energetică unică

Platforma STLA Frame este una dintre cele patru platforme globale BEV aflate în centrul planului strategic Stellantis Dare Forward 2030. După lansarea STLA Medium în iulie 2023 și STLA Large în ianuarie 2024, această gamă de platforme asigură faptul că Stellantis poate oferi clienților soluțiile potrivite pe baza unei game largi de scenarii de adoptare a electrificării.

Toate platformele globale Stellantis sunt concepute și proiectate pentru cicluri de viață extinse prin intermediul interschimbabilității chimiei celulelor bateriei, EDM-urilor, invertoarelor de putere și controlului software.

Stellantis investește peste 50 de miliarde de euro în electrificare până în 2030 pentru a-și atinge obiectivele ambițioase: 100% vânzări de autoturisme BEV în Europa și 50% vânzări de autoturisme și pickup-uri ușoare BEV în SUA până în 2030.

Cmentariile sunt închise