(video) Stellantis detaliază noua platformă STLA Large pentru maşini electrice. Ce baterii suportă și ce autonomie poate oferi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Grupul auto franco-italian-american Stellantis a dezvăluit în detalii, după STLA Medium, noua STLA Large, a doua din patru platforme globale pentru electromobile cu o serie de caracteristici de ultimă generație, inclusiv cea mai bună autonomie din clasă, eficiență energetică, putere încorporată și putere de încărcare.

Caracteristici cheie:

  • Va sta la baza unei game largi de vehicule viitoare, pentru piețele globale, din segmentele D și E. Platforma permite mai multe capacități de vârf în segment, inclusiv ce ține de energia încorporată, eficiență de încărcare, dinamică de înaltă performanță a vehiculului și este pregătită de utilizare chiar și în off-road.
  • Vehiculele de dimensiuni mari bazate pe STLA Large reprezintă nucleul cererii clienților pe piețele globale de prim rang și vor fi utilizate mai întâi pe piața nord-americană de către mărcile Dodge și Jeep. Ulterior va fi folosită de alte mărci precum Alfa Romeo, Chrysler și Maserati. Planurile prevăd lansarea a opt vehicule pe baza sa, în perioada 2024-2026.
  • Platforma STLA Large este proiectată cu o flexibilitate tehnologică de neegalat, care permite niveluri mai mari de diversitate a vehiculelor, calitate de top și satisfacție a clienților dintr-un set de bază de componente, împreună cu procese de producție robuste și eficiente din punct de vedere al costurilor, care pot fi duplicate în mai multe fabrici de asamblare. Produsele viitoare vor acoperi o gamă completă de tipuri de vehicule, de la autoturisme la SUV-uri. Anunțurile produselor specifice fiecărei mărci vor începe din 2024.
  • STLA Large va fi utilizată în mai multe fabrici din Europa și America de Nord. Mai mult, deși este creată din start pentru a fi pentru electromobile, aceasta va fi valabilă în variante ce sunt compatibile cu motorizări hibride sau pur cu combustie internă! Mărcile emblematice din grupul Stellantis vor adapta vehiculele pe bază de STLA Large pentru a se potrivi cel mai bine nevoilor și dorințelor clienților lor, de la orientate spre familie la unele de înaltă performanță, de la unele capabile de off-road de înaltă capacitate până la cele de lux.
  • Flexibilitatea inerentă a platformei le permite inginerilor și designerilor să ajusteze ampatamentul (2.870-3.075 mm), lungimea totală (4.764-5.126 mm), lățimea (1.897-2.030 mm), înălțimea și garda la sol (140-288 mm). Diametrul maxim al anvelopei suportate este de: 32.6 inchi (858 mm).
  • O varietate de module de suspensie și suporturi ale grupului de propulsie pot fi utilizate pentru a se potrivi obiectivelor de performanță specifice vehiculului, în ce privește mersul, manevrabilitatea și confortul. Inginerii pot ajusta dimensiunile cheie, cum ar fi distanța osiei până la piciorul șoferului, consola frontală/posterioară, înălțimea podelei din cabină și altele, pentru a regla cu precizie capacitățile și performanța vehiculului.
  • Folosind materiale avansate de înaltă rezistență, platforma este optimizată la capitolele greutate și rigiditate pentru a permite cea mai bună performanță din clasă pe spectrul de tipuri de vehicule. Componentele din cadrul platformei sunt ambalate pentru a maximiza spațiul interior util și spațiul de stocare. De asemenea, componentele cheie de confort și performanță, cum ar fi sistemul de încălzire/răcire a cabinei, direcția, asistența la frânare și propulsia sunt concepute pentru a minimiza consumul de energie pentru a îmbunătăți autonomia.
  • Flexibilitatea include sistemele de propulsie ale platformei unibody. 
    • STLA Large este proiectată ca o platformă BEV nativă cu opțiunea de arhitecturi electrice de 400 și 800 de volți
    • Modulele 3-în-1 de propulsie electrică (EDM), care încorporează motorul electric, invertorul și o compactă cutie de viteze care poate servi și drept demultiplicator, pot fi combinate cu tracțiune față, spate sau integrală. 
    • Invertorul folosește tehnologia semiconductoarelor cu carbură de siliciu pentru a minimiza pierderile de putere. 
    • Iar performanța sistemului de propulsie poate fi sporită pe parcursul duratei de viață a vehiculului prin actualizări de software over-the-air.
  • În funcție de mașină și obiectivele care va trebui să le îndeplinească, STLA Large acceptă upgrade-uri ale sistemului de propulsie prin adăugarea, de exemplu, a unor diferențiale cu alunecare limitată sau a unor punți care pot fi deconectate din trenul de rulare, pentru a spori performanța sau pentru a reduce rezistența mecanică și a îmbunătăți, respectiv eficiența și autonomia. 
  • Îmbrățișând importanța unui echilibru dintre cost și autonomie, platforma include inițial opțiuni de baterii cu o capacitate cuprinsă 85 și 118 kilowați-oră (kWh). STLA Large vizează o autonomie totală de 800 km/500 mile pentru un sedan și este concepută pentru a accepta cu ușurință tehnologiile viitoare de stocare a energiei atunci când vor fi gata pentru producție.
  • În general, platforma STLA Large are potențialul de a transporta o putere extremă care va depăși oricare dintre agregatele Hellcat V8 existente (deci peste 800 de cai). Generația inițială de componente de propulsie are potențialul de a furniza o accelerație 0-100 km/h în intervalul de două-trei secunde. În cazul unui sistem electric de 800V, încărcarea rapidă va putea adăuga până la 4.5 kWh per minut în baterie.
  • După cum am menționat anterior, STLA Large acceptă, de asemenea, sisteme de propulsie hibride și cu combustie internă, fără a compromite capacitățile cheie ale vehiculului. Flexibilitatea oferă o punte pentru clienții din întreaga lume în timpul tranziției către propulsia electrică și dezvoltarea unei rețele de încărcare robuste și disponibile pe scară largă. Flexibilitatea designului include configurații transversale și longitudinale de montare a motorului, alături de sisteme de tracțiune FWD/RWD/AWD.
  • Cele patru platforme globale BEV Stellantis – Small, Medium, Large și Frame – sunt proiectate pentru cicluri de viață extinse prin interschimbabilitatea chimiei celulelor bateriei, EDM-urilor, invertoarelor de putere și controlului software. Platforma STLA Large acceptă tehnologiile electrice și definite de software de ultimă generație ale Stellantis – STLA Brain, STLA SmartCockpit și STLA AutoDrive.

Amintim că Stellantis investește peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu în electrificare pentru a atinge obiectivele unui mix de vânzări până în 2030: 100% autoturisme electrice pe baterii în Europa și 50/50 autoturisme și pickup-uri ușoare electrice pe baterii în Statele Unite ale Americii.

Pentru a atinge aceste obiective de vânzări, compania va asigura o capacitate de producție a bateriilor de aproximativ 400 GWh, inclusiv suport de la șase fabrici de producție de baterii din America de Nord și Europa. 

Stellantis intenționează să aibă pe piață până la finele lui 2024 un număr de 48 mașini electrice pe baterii și este pe cale să devină o corporație cu zero emisii de carbon până în 2038.

Cmentariile sunt închise