(video) Ştiai asta? Acum 10 ani o Skoda Octavia vRS a înregistrat un record de viteză de 365.45 km/h
Filiala britanică a companiei Skoda sărbătorește aniversarea a 10 ani de la stabilirea unui nou record de viteză terestră pe celebrele întinderi de sare de la Bonneville (Utah, SUA). S-a întâmplat în ziua de vineri, 19 august 2011, la ora locală 7:45.
O Skoda Octavia vRS special pregătită, condusă de jurnalistul Richard Meaden, a devenit oficial cea mai rapidă mașină de producție cu motor de 2.0 litri şi inducţie forţată, înregistrând o viteză de 227,080 mph sau 365,449 km/h, o cifră care nu a mai fost bătută de nimeni de atunci şi care rămâne în prezent în vigoare!
Pentru a marca această ocazie, Skoda UK a finalizat restaurarea maşinii din 2011 în aceiași specificație care a rulat atunci prin pustiul american.
Automobilul a fost pus recent în mişcare pe pista de mare viteză Millbrook Proving Ground de către jurnalişti, alături de o selecție a unora dintre cele mai performante modele ale mărcii, marcând astfel şi a 20-a aniversare a vRS în Marea Britanie.
Deși această Octavia a devenit prima Škoda care deține un record oficial de viteză terestră – depășind valoarea de referință anterioară cu mai mult de 11 secunde – ținta inițială pentru echipa Skoda din Marea Britanie a fost de a sparge bariera de 200 mile pe oră.
Traseul record al lui Octavia vRS a constat din două sprinturi oficiale pe faimosul traseu de cinci mile lungime de la Bonneville. În prima deplasare din ziua de joi, 18 august, s-a înregistrat 225,513 mph, iar la întoarcere în ziua de vineri, 19 august – 228,647 mph. Viteza medie a fost astfel de 227,080 mph.
Mașina în sine – o Octavia vRS 2.0 TSI în culoare Corrida Red – a fost destinată inițial să se alăture flotei de maşini de presă înainte de a fi folosită pentru proiectul Bonneville. Deși era în original o maşină normală de producţie, pentru tentativa de stabilire a recordului a necesitat modificări ample.
Conform reglementărilor stabilite de Southern California Timing Association, doar un anumit număr de modificări au fost permise. La provocare s-a adăugat faptul că motorul 2.0 TSI îi era atât de nou în acel moment, încât foarte puține upgrade-uri din motorsport sau de înaltă performanță erau disponibile de la furnizori externi.
Lucrând într-un termen restrâns, actualizările cheie au inclus un sistem de injecție modificat pentru a furniza mai mult combustibil motorului (cu tocmai opt injectoare) și un sistem de răcire care a beneficiat de adăugarea unui radiator de 10 litri. Într-un final automobilul a ajuns să genereze aproximativ 610 CP!
Printre altele, transmisia cu rapoarte de viteză mai lungi a fost preluată de la o Octavia GreenLine pentru a permite atingerea unei viteze maxime mai mari, în timp ce discurile și etrierele tradiționale de frână au fost scoase complet, în locul lor fiind montată o paraşută care să poată opri în siguranţă maşina pe suprafața sărată!
Echipa Skoda UK din Milton Keynes, aflată în spatele pilotului, a petrecut zilele premergătoare celebrului Speed Week din Bonneville, punând mașina într-un program riguros pe standul dinamometric, cu asistența software-ului de performanță și a specialistului în echipamente de tuning REVO Technik.
În ciuda numeroaselor încercări, Skoda deține încă recordul de viteză terestru în categoria G-PS.
Cmentariile sunt închise