(video) Ştiai asta? Cu ce viteză trebuie să conduci constant o decapotabilă ca să nu-ți plouă în habitaclu

Chiar dacă începe să plouă și te afli la volanul unei mașini decapotabile, nu este neapărat nevoie să-i ridici acoperișul pentru a rămâne uscat. Dacă circuli constant cu o viteză corectă, în funcție de modelul autoturismului, curentul de aer va acționa ca o umbrelă deasupra habitaclului.

Un episod al emisiunii online Drive Tribe trece în revistă anumite noțiuni elementare de aerodinamică, pentru a explica relația dintre viteza autoturismului și modul de deplasare a curenților de aer. Emisiunea creată de Jeremy Clarkson, James May și Richard Hammond demonstrează prin grafice sugestive faptul că vântul poate acționa precum o umbrelă deasupra habitaclului, protejând șoferul și pasagerii unei decapotabile de stropii de ploaie.

Fenomenul aerodinamic se datorează așa-numitului punct de separație, amplasat în capătul parbrizului, după cum se poate vedea în filmuleţ. Începând din acest loc, aerul devine tot mai turbulent pe măsură ce șoferul accelerează, ceea ce formează un strat invizibil de protecție împotriva ploii.

Vezi şi: (video) Ghinion în ploaie cu decapotabila pentru un șofer din Chișinău

Totuși, intensitatea curentului depinde foarte mult și de unghiul de înclinare al parbrizului, astfel că viteza necesară producerii acestui fenomen diferă de la un model de autoturism la altul. În cazul decapotabilelor cu un parbriz relativ drept, precum Mazda MX-5 Miata, o viteză de 70 km/h este suficientă pentru a produce turbulența necesară devierii ploii.

În schimb, posesorii de mașini decapotabile cu un design mai cursiv, cu parbriz foarte înclinat, precum Ferrari Portofino, trebuie să accelereze mai mult pentru a obține același rezultat.

Așadar, tehnica se poate dovedi utilă atunci când șoferul unei mașini decapotabile este surprins de vremea ploioasă în timp ce se deplasează în afara orașului, cu viteză relativ mare. În localitate, viteza necesară devierii ploii nu ar putea fi atinsă decât depășind-o pe cea regulamentară. În plus, orice oprire la semafor sau la indicatorul STOP anulează instantaneu efectul.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/