(video) Ştiai asta? De ce maşinile Porsche dotate cu PDK ating viteza maximă exclusiv în treapta a şasea
Ştiai asta? Deşi maşinile Porsche de ultime generaţii sunt dotate cu transmisii PDK cu şapte sau mai nou opt trepte, pot atinge viteza maximă exclusiv în a şasea! Care este deci secretul?
Am căutat să aflăm mai multe despre asta după ce am vizionat un filmuleţ în care se încearcă înregistrarea vitezei maxime declarate de producător pentru noua generaţie 911 Turbo S – 330 km/h.
Din imagini puteţi şi voi observa că cea mai mare cifră pe vitezometru se atinge la turaţii mari de aproape 7.000 rpm în treapta a şasea şi nicicum cutia nu o include automat pe următoarea.
Cutia de viteze Porsche Doppelkupplungsgetriebe (PDK) a fost proiectată de Porsche în anii ’80 ai secolului trecut iniţial pentru utilizare în motorsport, însă din 2009 a introduse pe maşinile stradale începând cu modelul 991 în caroserie 997.
Se traduce din germană prin “Porsche double-clutch transmission” (transmisie Porsche cu dublu ambreiaj) și funcționează în mod similar cu alte DCT-uri din industria auto. Deci, ce este transmisia PDK, și ce o face atât de unică?
În esență, această transmisie este celebră şi apreciată pentru combinaţia de două cutii de viteze în una singură. Aceasta dispune de câteva pachete de ambreiaje umede, acționate hidraulic pentru a lubrifia piesele de transmisie și, în funcție de treapta de viteză, alternează puterea la motor prin intermediul a doi arbori de acționare separaţi.
Când este selectată o treaptă de viteză, cealaltă cutie de viteze o alege pe următoarea. Pe măsură ce un ambreiaj se deschide, celălalt se închide în timp rapid, făcând schimbările de viteze aproape neobservabile. Un atu este că ambreiajele umede nu se supraîncălzesc, iar asta ajută la prevenirea deteriorării pieselor vehiculului şi contribuie la funcţionarea eficientă pe o perioadă îndelungată de exploatare a maşinii.
În prezent, până la opt trepte de viteză sunt oferite cu PDK. Pe modelele cu șapte trepte de viteză, a șasea treaptă oferă şi menţine cea mai rapidă viteză, în timp ce a șaptea optimizează economia de combustibil. PDK-ul cu opt viteze este similar în funcţionare – treapta şapte şi opt favorizând confortul.
Treptele 1-6 au un raport sportiv, iar viteza maximă a vehiculului este atinsă în treapta a șasea. Atât a șaptea, cât și a opta treaptă de viteză au un raport mai lung pentru a menține turațiile motorului scăzute la viteze mari. Acest lucru contribuie la optimizarea eficienței, împreună cu o experiență satisfăcătoare pe distanțe lungi de conducere. Ultimele trepte pot fi văzute incluse pe bordul maşinii doar atunci când se aleg modurile de rulare mai lejere, precum Normal sau Comfort.
Alte beneficii pentru alegerea unui PDK în favoarea unei transmisii manuale, pe care Porsche la fel o oferă pe unele modele de-ale sale, de exemplu pe acelaşi 911 de ultimă generaţie: schimbarea rapidă a treptelor de viteză fără întrerupere a fluxului de putere, la dorinţă schimbarea manuală a treptelor prin padelele din spatele volanului, consum redus de combustibil, confort sporit în general şi o greutate mai mică!
Noua generaţie Porsche Panamera, model pe care l-am testat, a introdus cutia PDK cu opt trepte în 2017:
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise