(video) Strategia grupului Stellantis până în 2030: patru platforme electrice, trei tipuri de baterii și acapararea pieței
Noul grup auto Stellantis, format din coagularea PSA și FCA, a conceput și anunțat un plan de dezvoltare pentru viitor, pentru următorii 10 ani. Electrificarea va afecta absolut toate cele 14 mărci de mașini și toate vor continua să existe în continuare!
Anunțurile cheie:
- Până în 2025, Stellantis intenționează să investească peste 30 de miliarde de euro în dezvoltarea transportului electric, iar aceste investiții ar trebui să fie cu 30% mai eficiente decât media din industria auto.
- Până în 2030, vehiculele electrificate (inclusiv cele hibride), pentru care alianța a inventat denumirea LEV (low emission vehicle – vehicule cu emisii reduse), ar trebui să reprezinte 70% din vânzările din Europa și 40% din Statele Unite. Nu există deocamdată un plan pentru alte regiuni ale lumii, precum aceeași China.
- Stellantis va folosi două tipuri de baterii cu celule standardizate: unele relativ accesibile și fabricate fără utilizarea cobaltului, altele scumpe care vor folosi cobalt și vor avea o densitate mare de energie.
- Vor fi construite pentru producția lor cinci gigafabrici în Europa și America de Nord. Capacitatea lor totală va fi de 130 GWh până în 2025, iar până în 2030 va crește la 260 GWh.
- Până în 2024, prețul unitar al bateriilor ar trebui să scadă cu 40% față de 2020, iar până în 2030 ar trebui să scadă cu încă 20%!
- Baterii de tipul Solid-State sunt planificate să apară în 2026!
- Pentru viitoarea gamă de vehicule electrice Stellantis dezvoltă în paralel patru platforme modulare și trei module electrice standardizate (fiecare va cuprinde un motor electric, transmisie și invertor). Aceste platforme vor face posibilă crearea de vehicule electrice cu orice tip de tracțiune (față, spate, AWD, 4xe). Fiecare electromobil care le va folosi va putea fi produs anual în aproximativ două milioane de unități. Platformele mai sunt proiectate pentru o durată lungă de viață prin upgrade-uri software și hardware.
- Platforma STLA Small – motor electric de 95 CP, baterii cu o capacitate cuprinsă între 37-82 kWh și autonomie maximă de până la 500 km.
- Platforma STLA Medium – motoare electrice cu 170-245 CP, baterii cu o capacitate cuprinsă între 87-104 kWh și autonomie maximă de până la 700 km.
- Platforma STLA Large – motoare electrice care vor genera între 204-450 CP, baterii cu o capacitate cuprinsă între 101-118 kWh și autonomie maximă de până la 800 km.
- Platforma STLA Frame – dedicată pentru mașini americane pe șasiu de tip cadru, cu motoare electrice care vor genera între 204-450 CP, iar pentru o autonomie de până la 800 km vor fi nevoie de baterii cu o capacitate cuprinsă între 159-200 kWh.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/07/stellantis-ev-day-2021-presentation.pdf”]
Toate cele 14 mărci care alcătuiesc Stellantis se vor conduce de propria lor filozofie, un plan detaliat fiind public doar pentru câteva dintre ele. De exemplu, noul slogan al mărcilor Opel și Vauxhall este “Green is the New Cool”.
Până în 2024, toate modelele din Europa vor avea versiuni electrificate, iar până în 2028 se va face transferul complet la vehicule electrice! Modelul Opel Manta e se va număra printre ele, iar pe piața chineză Opel va intra doar cu electromobile.
Șeful Opel Michael Lohscheller a anunțat că Opel va reinventa legendarul model Manta, după feedback-ul extraordinar primit de brand atunci când a prezentat Opel Manta GSe ElektroMOD.
Noul slogan al mărcii Dodge este “Tear Up the Streets … Not the Planet”. Chiar și acest producător american de muscle car-uri va demara tranziția către propulsia electrică, dar va rămâne fidelă mașinilor performante.
Pentru anul 2024 este programat debutul unui nou Dodge Charger complet electric, cu tracțiune integrală și cu un design care va aminti de mașinile anilor 70. În plus, noul model va fi lansat cu un nou logo.
Noul slogan al mărcii Ram este “Built to Serve a Sustainable Planet”. Planurile sale includ debutul primului pickup electric în 2024. Important este de notat că nu va fi o versiune cu baterii a actualului Ram 1500, ci o mașină complet independentă și cu un design original. Iar către 2030 toate modelele mărcii vor avea o versiune electrică.
Sloganul Jeep va fi “Zero Emission Freedom”. Prima sa premieră în drumul spre electrificare în masă este Grand Cherokee 4xe, versiunea hibridă a modelului de nouă generație cu ampatament standard. Mașina va fi prezentată în această toamnă.
Până în 2025, Jeep intenționează să aducă pe piață versiuni electrice ale tuturor modelelor sale, iar ponderea modelelor electrificate (inclusiv hibride) până atunci ar trebui să reprezinte 70% din vânzările totale.
Pentru 2030 este setat debutul primului SUV care va putea rula complet autonom, fără intervenția șoferului.
Alte mărci din grupul auto nu s-au ales încă cu un plan detaliat, dar sloganurile pentru ele sunt la fel inventate și le poți vedea în primele pagini din documentul atașat mai sus. Apropo, din 2024 Alfa Romeo își va lansa mașinile electrice sub un nou sub-brand – Alfa e-Romeo.
Iată ce a mai anunțat în particular FIAT și Peugeot:
Cmentariile sunt închise