(video) TOYOTA GAZOO Racing a câştigat a doua cursă de 24 de ore a super sezonului FIA WEC

Echipa TOYOTA GAZOO Racing a câştigat a 87-a ediţie a maratonului de 24 de ore de la Le Mans, al doilea din acest super sezon, dar şi întreg sezonul FIA WEC 2018-2019 la categoria LMP1 în care a concurat. Ambele sale maşini au trecut linia de sosire, însă trebuia să câştige echipajul care a fost lider timp de 23 de ore!

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima şi Fernando Alonso, parte a echipajului #8 TS050 HYBRID, şi-au apărat coroana și şi-au securizat titlul de campioni mondiali printre piloţi, terminând cursa cu doar 16.9 secunde în faţa colegilor Mike Conway, Kamui Kobayashi şi José María López din maşina cu numărul 7. Dar acest rezultat nu reflectă adevărata dramă trăită de cei 252.500 de spectatori, care au urmărit cu sufletul la gură evoluţia echipajului #7 şi ghinionul pe care l-au avut pe ultima sută de metri.

Fiind în turul 367, cu un avantaj de peste două minute, telemetria prototipului #7 a indicat despre o pană, iar José María López a ajuns cât de curând la boxe pentru ca anvelopa să fie înlocuită. O problemă a senzorului a dus la identificarea anvelopei greșite, însemnând că pilotul a părăsit boxele cu aceeaşi problemă. Acest lucru s-a transformat într-un tur mai lent şi a urmat din nou un pit stop pentru înlocuirea tuturor celor patru roţi, timp în care maşina #8 a ajuns-o din urmă şi a depăşit-o cu Kazuki Nakajima în spatele volanului.

Echipajul #7 a controlat o mare parte a cursei, după ce a stabilit cel mai rapid tur al circuitului în categoria din care face parte – 3:17.297. Alte performanţe în motorsport au fost rescrise: Kazuki Nakajima a devenit primul campion de origine niponă pe acest circuit, iar Fernando Alonso este al doilea pilot care a câştigat două titluri mondiale în două discipline diferite, anterior fiind încoronat şi în Formula 1 (2005 şi 2006).

Maşina #7 a început cursa din pole position după ce Kamui Kobayashi a stabilit cel mai rapid tur în calificări, iar cea cu numărul 8 a urmat-o în spate. Acest lucru a stabilit o scenă pentru o bătălie interesantă și strânsă pentru victoria generală între cele două prototipuri cu 1.000 de CP fiecare. După 12 ore de mers, cele două vehicule Toyota erau separate în timp de doar 8.6 secunde.

Pe timp de noapte, maşina #7 a beneficiat de un avantaj decisiv după ce “sora” sa s-a confruntat cu un dezechilibru aerodinamic. Acest lucru a fost cauzat de deteriorarea caroseriei, deși mașinile au fost întotdeauna în același tur. În ultimele ore abordate, decalajul a rămas relativ stabil în jurul valorii de două minute și scopul a devenit deja aducerea mașinilor “acasă” în condiții de siguranță. Totul părea să meargă conform planurilor, până când maşina #7 s-a confruntat cu problema sus menţionată, la mai puţin de o oră până la final.

Aşadar, după cele 24 de ore de cursă, rezultatele arată că maşina Toyota cu numărul 8 a parcurs în total 385 de tururi (5.246 km), a făcut 34 de pit stop-uri şi a avut o viteză medie de 247.2 km/h. Maşina cu numărul 7 la fel a parcurs 385 de tururi, a făcut 37 de pit stop-uri şi a avut o viteză medie de 248.6 km/h.

În categoria LMP2 a câştigat cursa şi întreg sezonul echipa Signatech Alpine Matmut, în categoria LMGTE Pro a câştigat cursa AF Corse cu un Ferrari 488 GTE EVO, însă sezonul l-a câştigat echipa de uzină Porsche GT Team, iar în categoria LMGTE Am echipa privată Keating Motorsports cu un Ford GT, deşi sezonul l-a câştigat echipa germană Team Project 1 care a folosit exemplare Porsche 911 RSR.

Ne revedem la anul! Organizatorii au decis ca în noul sezon să revină la calendarul vechi, când cursele încep din toamnă şi se termină cu maratonul de 24 de ore de la Le Mans în iunie, astfel încât nu vor mai fi organizate două curse a câte 24 de ore per sezon, aşa cum a fost în acesta.

Vezi şi: Organizatorii Campionatului Mondial de Anduranţă au anunţat noua categorie de top Hypercars. Iată care sunt regulile

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise