(video) Toyota şi-a detaliat foaia de parcurs privind bateriile pentru maşini electrice
La recenta lansare a BEV Factory, o divizie dedicată maşinilor electrice a Toyota Motor Corporation (Toyota), s-a dezvăluit că viitoarea generație de vehicule cu baterii va intra în producţie în 2026. Toyota intenționează să ofere BEV-uri cu specificații avansate care vor fi iubite precum cele actuale care nu generează nicio anxietate. Acestea nu numai că vor fi proiectate și construite diferit, ci vor fi alimentate și de o gamă de baterii noi avansate dezvoltate special pentru a depăși nevoile și așteptările diverse ale clienților.
În timpul unui atelier tehnic recent sub tema „Să schimbăm viitorul mașinilor”, Toyota a comunicat o primă perspectivă asupra tehnologiilor sale inovatoare BEV de următoarea generație, inclusiv o previzualizare a planului său de lansare a tehnologiei avansate pentru baterii.
Takero Kato, președintele Toyota BEV Factory, a indicat că următoarea generație de BEV-uri vor fi lansate pentru prima dată pe piață în 2026 și că 1.7 din cele 3.5 milioane pe care Toyota se așteaptă să le vândă până în 2030 vor fi aceste modele de următoarea generație. El a subliniat, de asemenea, că o gamă de tehnologii pentru baterii va fi cheia pentru a atrage BEV-urile către o gamă mai largă de clienți și nevoile acestora.
„Vom avea nevoie de diferite opțiuni pentru baterii, la fel cum avem în prezent diferite variante de motoare. Este important să oferim soluții de baterii compatibile cu o varietate de modele și nevoi ale clienților.”
Toyota a dezvăluit patru baterii de următoarea generație, inclusiv progrese de ultimă generație, atât cu electroliți lichizi, cât și solizi, dar și a prezentat o previzualizare a doi pași suplimentari cu tehnologia bateriilor cu electroliți solizi.
Performanță îmbunătățită de la bateriile cu electrolit lichid
Bateriile cu electroliți lichizi, care sunt în prezent tehnologia de bază pentru BEV-uri, sunt dezvoltate în continuare de Toyota pentru a oferi o densitate energetică mai bună, o competitivitate a costurilor și viteze de încărcare. Există trei tehnologii principale în curs de dezvoltare pentru bateriile cu electroliți lichid – Performance, Popularised şi High Performance.
1. Performance [Litiu-Ion]
Intenționată să fie introdusă odată cu viitoarea generație de BEV-uri, care vor fi introduse în 2026, bateria Performance Li-Ion va crește autonomia de croazieră a maşinilor electrice la peste 800 km atunci când va fi combinată cu soluţii aerodinamice şi o greutate redusă a vehiculului. Este de aşteptat să ofere:
- Reducere cu 20% a costului (comparativ cu actualul bZ4X BEV)
- Timp de reîncărcare rapidă de 20 de minute sau mai puțin (10-80%)
- Lansare așteptată în 2026
2. Popularisation [Lithium Iron Phosphate]
Bateria în cauză este construită folosind tehnologia bipolară pe care Toyota a lansat-o și a confirmat-o cu bateriile sale hibride NiMh pentru vehicule electrice, combinate cu fosfat de fier litiu (LiFePO) ieftin ca material de bază. Este de aşteptat să ofere:
- Creștere a autonomiei cu 20% (comparativ cu actualul bZ4X)
- Reducere cu 40% a costurilor (comparativ cu bZ4X actual)
- Timp de reîncărcare rapidă de 30 de minute sau mai puțin (10-80%)
- Lansare așteptată în 2026-2027
3. High-Performance [Lithium-Ion]
Toyota dezvoltă, de asemenea, o baterie de înaltă performanță care combină structura bipolară cu chimia Li-Ion și un catod de nichel ridicat pentru a obține progrese suplimentare și pentru a crește și mai mult autonomia la peste 1.000 km atunci când este combinată cu soluţii aerodinamice şi o greutate redusă a vehiculului. Este de aşteptat să ofere:
- Reducere suplimentară cu 10% a costurilor în comparație cu bateria Performance
- Timp de încărcare rapidă de 20 de minute sau mai puțin (10-80%)
- Lansare așteptată în 2027-2028
Revoluție cu bateriile Solid-State [litiu-ion]
Privită de multă vreme ca un potențial schimbător de joc pentru maşini electrice, Toyota a făcut o descoperire tehnologică în încercarea sa de a îmbunătăți durabilitatea bateriilor în cauză. Bateriile solid-state marca Toyota au un electrolit solid, permițând o mișcare mai rapidă a ionilor și o toleranță mai mare la tensiuni și temperaturi înalte. Aceste calități le fac să fie potrivite pentru încărcare și descărcare rapidă și pentru a furniza mai multă putere într-o formă mai mică.
Compromisul, până acum, a fost o durată de viață mai scurtă a bateriei. Cu toate acestea, progresele tehnologice recente ale Toyota au depășit această provocare, iar compania și-a schimbat atenția către introducerea bateriilor Solid-State în producția de masă. Scopul este să fie gata pentru utilizare comercială până în 2027-2028. Și, în timp ce acestea au fost inițial programate pentru introducerea pe maşini hibride, Toyota se concentrează acum în primul rând pe BEV-urile de generație următoare.
Se așteaptă ca prima baterie solid-state de la Toyota să ofere:
- Creștere cu 20% a autonomiei comparativ cu bateria Performance (aprox. 1000 km)
- Timp de încărcare rapidă de 10 minute sau mai puțin (10-80%)
Activitate suplimentară în dezvoltarea tehnologiei Solid-State
Toyota are deja o baterie solid-state Li-Ion cu specificații mai mari în curs de dezvoltare, care vizează o mărire cu 50% a autonomiei de croazieră în comparație cu bateria Performance!
Optimizarea înălțimii bateriei pentru a spori autonomia
Aerodinamica joacă un rol cheie în determinarea autonomiei tuturor vehiculelor. Desigur, în încercarea de a maximiza autonomia se pune un accent tot mai mare pe reducerea sau optimizarea evaluărilor Cd (coeficient de rezistență). Considerația Toyota merge cu un pas mai departe, concentrându-se pe CdA (Cd înmulțit cu A, zona frontală) care, din cauza efectului de multiplicare a zonei frontale, are o influență mult mai mare asupra capacității de autonomie a unui vehicul.
În centrul gândirii Toyota este înălțimea bateriei, care este de obicei ambalată sub podeaua vehiculului. Acest lucru poate duce la o creștere generală a înălțimii vehiculului, care are apoi un efect multiplicat disproporționat asupra CdA și, în consecință, asupra performanței autovehiculului. Dar dacă înălțimea bateriei poate fi redusă, rezultă că înălțimea totală a vehiculului poate fi redusă, iar CdA poate fi îmbunătățită și autonomia totală poate fi mărită. Prin urmare, Toyota dezvoltă și o tehnologie din ce în ce mai plată a bateriilor.
În prezent, bateria crossoverului bZ4X, inclusiv carcasa, are o înălțime de aproximativ 150 mm. În perspectivă, Toyota planifică să reducă aceste cifre până la 120 mm sau chiar 100 mm în cazul vehiculelor sport de înaltă performanță, unde este de asemenea de dorit o poziție joasă a şezutului. Aceste progrese în înălțimea bateriei pot avea un impact pozitiv asupra autonomiei, angajamentului de conducere și ambalajului, în funcție de modul în care sunt implementate în vehicul.
Cmentariile sunt închise