(video) Trump impune tarife de 25% pe importurile auto pentru a proteja securitatea națională a SUA

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Președintele Donald J. Trump a semnat pe 26 martie 2025 o proclamație prin care invocă Secțiunea 232 din Legea Extinderii Comerțului din 1962, impunând tarife de 25% pe importurile de automobile și anumite piese auto, pentru a contracara o amenințare critică la adresa securității naționale a Statelor Unite.

Măsura vizează protejarea industriei auto americane, considerată esențială pentru securitatea țării, care a fost slăbită de importurile excesive ce afectează baza industrială internă și lanțurile de aprovizionare.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 2 aprilie, cu taxe aplicate afacerilor care importă vehicule începând din 3 aprilie.

Tarife pentru o industrie vitală

Tariful de 25% se aplică vehiculelor de pasageri importate (sedanuri, SUV-uri, crossovere, MPV-uri, furgonete de marfă) și camioanelor ușoare, precum și pieselor auto esențiale, cum ar fi motoarele, transmisiile, componentele trenului de rulare și elementele electrice.

Importatorii din cadrul Acordului SUA-Mexic-Canada (USMCA) vor putea certifica conținutul american al produselor lor, tariful aplicându-se doar valorii componentelor non-americane. Piesele conforme USMCA rămân scutite de taxe până când Departamentul Comerțului și Vama SUA stabilesc un proces pentru taxarea conținutului străin.

Refacerea bazei industriale interne

Decizia vine în contextul vulnerabilităților expuse de pandemia COVID-19 în lanțurile globale de aprovizionare, care au subminat capacitatea SUA de a menține o bază industrială rezilientă. Președintele Trump susține că legislația existentă și acordurile comerciale, precum USMCA sau revizuirea acordului cu Coreea de Sud, nu au atenuat suficient amenințarea importurilor.

În 2024, americanii au cumpărat circa 16 milioane de vehicule, dintre care 50% au fost importuri, iar din cele opt milioane asamblate în SUA, conținutul domestic este estimat la doar 40-50%, rezultând că doar 25% din conținutul total al vehiculelor cumpărate este „Made in America”.

Deficitul comercial al SUA în piese auto a atins 93.5 miliarde de dolari în 2024.

FOTO: x.com/WhiteHouse

Declinul industriei auto americane

Industria auto americană, care angajează aproximativ un milion de lucrători, a suferit o scădere semnificativă. În 1985, fabricile deținute de americani produceau 11 milioane de automobile, reprezentând 97% din producția internă. Astăzi, producția stagnează, iar locurile de muncă în fabricarea pieselor auto au scăzut cu 34% din 2000, ajungând la 553.300 în 2024.

Cercetarea și dezvoltarea (R&D) realizată de firmele americane reprezintă doar 16% din totalul global, față de 53% controlat de UE, pe fondul expansiunii industriilor auto străine susținute de subvenții și politici agresive.

Eficiența tarifelor demonstrate de studii

Trump argumentează că tarifele sunt un instrument eficient pentru reducerea amenințărilor la adresa securității naționale și stimularea economiei. Un studiu din 2024 privind tarifele din primul său mandat a arătat că acestea au „întărit economia SUA” și au dus la relocarea producției. Un raport al Comisiei Internaționale de Comerț din 2023 a constatat că tarifele au redus importurile din China și au stimulat producția internă, cu efecte minime asupra prețurilor.

Analize de la Economic Policy Institute și Atlantic Council susțin că tarifele nu au corelație cu inflația și încurajează achiziția de produse americane. Fostul secretar al Trezoreriei, Janet Yellen, a afirmat în 2023 că tarifele nu cresc prețurile pentru consumatori, iar o analiză recentă estimează că un tarif global de 10% ar crește economia cu 728 de miliarde de dolari și ar crea 2.8 milioane de locuri de muncă.

Obiectivul: o industrie auto mai puternică

Prin aceste tarife, Trump își propune să revitalizeze sectorul auto american, reducând dependența de importuri și întărind capacitatea industrială internă. Măsura este prezentată ca un răspuns la practicile comerciale neloiale străine și ca o strategie pentru asigurarea securității naționale, urmând să fie implementată cu mecanisme care să protejeze parțial partenerii din USMCA, dar să penalizeze conținutul non-american.

Vezi și: (video) „S-a terminat! Cumperi ce vrei!” Trump a eliminat ”impunerea” consumatorilor de a cumpăra mașini electrice

Cmentariile sunt închise

×