(video) Un startup din Israel a dezvoltat o folie auto care poate înlocui sistemul de aer condiționat
Startup-ul israelian SolCold a povestit într-un videoclip cum funcționează tehnologia brevetată cu același nume. Oamenii de știință au creat un film/folie specială care, sub influenţa luminii solare, are proprietatea de a se răci decât încălzi!
Acoperind caroseria unui automobil cu această folie se poate teoretic şi practic renunţa la montarea unui sistem de climatizare (în dependență de regiunea globului şi piaţa de desfacere a maşinii), ori utilizarea rară a sa pentru un consum mai mic. Iar în cazul maşinilor electrice le-ar putea spori semnificativ autonomia.
The Drive scrie că producția foliei SolCold ar putea începe în această toamnă. Se va putea folosi pe cele mai diverse suprafeţe precum: clădiri, mașini, containere, avioane, TIR-uri, dispozitive electronice, materiale textile şi respectiv haine, etc.
Tehnologia SolCold folosește așa-numitul principiu de anti–Stokes fluorescence, când acoperirea reflectă fotonii luminii cu mai multă energie decât aveau în momentul coliziunii cu suprafaţa. Astfel, energia parcă se disipează în spaţiu, ceea ce şi provoacă procesul de răcire. În plus, pelicula nu are proprietatea de a reflecta lumina.
Testele SolCold au demonstrat eficacitatea tehnologiei. Două VW Polo albe identice au fost duse într-o locaţie pustie din Israel și lăsate la soare pentru o perioadă de timp. În cabina exemplarului fără folia specială s-a înregistrat ulterior o temperatură de 55 de grade, iar în cabina celei cu foia specială – 37 de grade. Pentru încă o comparaţie, într-o a treia mașină care a fost plasată la umbră, fără folie, temperatura s-a dovedit a fi cu trei grade mai înaltă decât în cea cu folie!
SolCold susține că, deși produsul lor este în stadiul de prototip, companii precum Volkswagen și Toyota și-au exprimat deja interesul pentru acesta, numărându-se printre sponsori şi investitori.
Se susține că noul înveliș poate, de exemplu, economisi semnificativ energie printr-o utilizare mai redusă a sistemului de climatizare sau chiar poate salva vieți. Se ştie că uneori se uită animale sau copii în mașini lăsate la soare, în unele cazuri suferind de supraîncălzire sau chiar sufocându-se.
Costul acestui film rămâne încă o problemă – aproximativ 80-120 de dolari pentru un metru pătrat, însă compania depune efort pentru a face tehnologia mai accesibilă. SolCold mai dezvoltă în prezent o vopsea de răcire la care iniţial s-a gândit, înaintea foliei, pentru a fi aplicată pe clădiri rezidențiale și comerciale. Speră să fie gata până în 2024.
„O clădire acoperită cu produsul SolCold va fi răcită într-un mod natural, economisind costurile de energie și reducând tensiunea pe rețelele de electricitate, dar odată ce ar fi aplicată la scară masivă în orașe, cum ar fi Tel Aviv, impactul asupra mediului ar putea fi imens. Vorbim despre o reducere masivă a emisiilor de CO2 de la mașini, centrale electrice și așa mai departe.“
Yaron Shenhav, CEO SolCold
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise