(video) Va fi noul Tesla Cybertruck un succes, ori va repeta istoria lui DeLorean DMC-12?

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mâine seara târziu, după patru ani de așteptare, Tesla va anunța startul livrărilor unei noi mașini din gamă – pickup-ul electric Cybertruck! Dar este evident că producția sa nici până la sfârșitul anului viitor nu va deveni una cu adevărat voluminoasă, existând cel puțin mai multe motive pentru această situație, precum: panourile de caroserie din oțel inoxidabil, bateriile în format 4680 și noua arhitectură electrică de 800V.

După cum explică experții intervievați de Bloomberg, la ordinul lui Elon Musk, Tesla a dotat modelul Cybertruck cu proprietăți de care publicul țintă în mod tradițional nu era interesat. Formele unghiulare ale caroseriei care te obligă să sacrifici caracterul practic și vizibilitatea, combinate cu panouri din oțel inoxidabil greu de prelucrat și capacități dinamice neobișnuit de ridicate pentru un pickup, nu sunt caracteristici pe care potențialii cumpărători sunt obișnuiți să le aprecieze la mașinile din această categorie, din acest segment. În esență, Musk a fost prea dus de ideea de a face un pickup diferit de altele de pe piață, iar acest lucru a întârziat serios lansarea modelului pe piață și ar putea încetini și ritmul de expansiune a producției.

Unele caracteristici ale Tesla Cybertruck sunt în general de valoare îndoielnică, având în vedere că sunt implementate ca jumătate de măsură. În primul rând, prezența sticlei anti-glonț nu a putut fi justificată la prezentarea mașinii în noiembrie 2019, deoarece la show car s-au spart când au fost lovite de aproape cu o bilă metalică, deși aceasta nu a străpuns geamul și nu a pătruns înăuntru.

În al doilea rând, panourile laterale exterioare ale ușilor din oțel inoxidabil, deși au demonstrat recent o rezistență relativă la săgețile lansate cu un arc și gloanțe de la un pistol-mitralieră Thompson, nu transformă pickup-ul într-o mașină blindată.

Iar capacitatea Tesla Cybertruck de a pluti pe apă, anunțată cu ceva timp în urmă, va trebui și ea testată în practică. SUV-ul electric chinezesc Yangwang U8, care pe bune poate pluti, costă peste 100.000 de dolari, așa că, evident, obținerea unei astfel de caracteristici la un cost de producție mai mic va fi mai dificilă.

La o recentă conferință trimestrială de raportare, Elon Musk a recunoscut că de la început, fabrica Tesla din Texas va putea produce nu mai mult de 125.000 de unități Cybertruck pe an și va fi posibilă dublarea acestui volum abia în 2025 doar în împrejurări favorabile.

Șeful companiei, într-un buletin informativ intern, după cum s-a raportat anterior, a mai subliniat necesitatea menținerii toleranțelor asupra dimensiunilor geometrice ale pieselor Cybertruck în sutimi de milimetru. Asta pentru că panourile de caroserie din oțel inoxidabil sunt greu de prelucrat, iar pe unele mașini de expoziție s-a putut observa o serie de decalaje inegale între ele, care vor trebui eliminate pe măsură ce se stabilește producția în masă.

Și dacă la momentul lansării Model 3/Y compania a căutat să simplifice cât mai mult posibil construcția vehiculelor electrice, atunci în cazul Model X și Cybertruck multe soluții au trebuit implementate prin încercări și erori, deoarece pur și simplu nu existau unele de împrumutat sau baze gata făcute.

Utilizarea bateriilor pe celule noi de dimensiunea 4680, care au fost introduse încă din 2020, reprezintă, de asemenea, o anumită amenințare pentru extinderea producției Cybertruck. Abia recent numărul unor astfel de celule produse a depășit 10 milioane de unități, iar crossoverul Model Y asamblat în Texas, ca să nu mai vorbim de Cybertruck, pretinde să le folosească.

Și aici există un dacă important: dacă pentru Tesla Model Y există o alternativă sub formă celulelor vechi în format 2170, atunci pentru Cybertruck pur și simplu nu este furnizată, ceea ce înseamnă că volumul de producție al modelului va depinde în întregime de capacitatea Tesla de a produce celule 4680 în cantitățile necesare. Era de așteptat ca celulele 4680 să fie folosite și de cap-tractorul Semi, dar deocamdată acesta se descurcă fără ele, deși ar avea de câștigat în urma unei astfel de migrări.

Totodată, precum în cazul tipului de celule 4680, Tesla a rezervat trecerea la o arhitectură dedicată de 800V pentru vehiculele mai mari, deși nici primele exemplare Semi nu o folosesc, fiind acum produs în cantități mici în Nevada pentru nevoile clienților selectați. Reprezentanții Tesla au declarat anterior că amploarea schimbărilor rezultate din tranziția la arhitectura de 800V este prea mare pentru a fi implementată pentru vehiculele cu volum redus.

Având în vedere că producători precum Porsche, Hyundai și Lucid folosesc deja arhitectura de 800-900V în vehiculele lor electrice, Tesla ar putea fi considerată un întârziat în acest domeniu, deși este probabil că va muta toate vehiculele sale electrice și infrastructura de încărcare compatibilă la aceasta în viitorul nu prea îndepărtat. Cel puțin, capacitatea de a realimenta rapid bateria, oportunitate oferită de un sistem electric de 800V, este un argument important pentru o astfel de migrare. Cu toate acestea, în etapa lansării producției în masă a Cybertruck, această caracteristică a rețelei de bord ar putea genera dificultăți suplimentare pentru Tesla.

Mâine va trebui să aflăm în ce măsură Tesla a reușit să mențină prețul de vânzare cu amănuntul al pickup-urilor Cybertruck în limite rezonabile (s-a promis unul de start de 39.900 de dolari), deoarece toate dificultățile enumerate mai sus cresc inevitabil costurile companiei și costul fiecărui vehicul produs. Un număr limitat de mașini în primii doi ani de prezență pe piață va încetini rentabilitatea investiției, iar pentru cumpărătorii finali acest lucru poate duce la prețuri ridicate în sectorul de retail, deoarece deficitul inevitabil va genera speculații.

Cmentariile sunt închise