(video) Viitorii taximetriști? În Japonia se învață roboți umanoizi a conduce

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În prezent, mașinile care se pot deplasa fără intervenția șoferului au capacități destul de modeste și majoritatea corespund unui nivel 2 stabilit de SAE (Society of Automotive Engineers). Doar unele companii au reușit să certifice un nivel trei, dar nu poate fi aplicat liber peste tot. Aceasta înseamnă că astfel de mașini se pot conduce automatizat doar într-un număr de situații specifice și mai necesită în permanență intervenția șoferului.

Specialiștii de la Universitatea din Tokyo, Japonia, au adoptat o abordare diferită a acestei probleme. Au decis să înlocuiască șoferul uman cu un robot umanoid numit Musashi.

Principala caracteristică a acestui robot este structura sa corporală musculo-scheletică!

Spre deosebire de majoritatea analogilor cu structură rigidă și acționare directă de la motoare electrice, noul “șofer” are mușchi artificiali. Aceștia sunt formați dintr-un sistem de cabluri și scripeți, care sunt acționați de actuatori speciali. Ca urmare, se obțin mișcări mai fluide și mai naturale, similare cu mișcările umane. Corpul robotului în sine este flexibil și adaptabil.

Datorită structurii musculo-scheletice, Musashi a fost capabil să se urce la volanul unui microcar Toyota COMS complet standard. Comenzile mașinii electrice nu au fost supuse niciunei modificări, adică androidul a interacționat cu manetele, pedale și volan standard. În acest scop, au fost încorporați senzori de forță de precizie în degete, palme și picioare pentru a oferi feedback. Datorită acestora, robotul umanoid poate să întoarcă cheia de contact, să șofeze cu o mână sau ambele, să folosească semnalele de direcție și frâna de parcare.

Sistemul de inteligență artificială al lui Musashi utilizează o combinație de mai mulți algoritmi. În funcție de tipul de sarcină, androidul alege mișcări lente-line sau rapide-dinamice ale membrelor. În plus, algoritmii rețelei neuronale îi permit să recunoască imagini și sunete, precum și să reacționeze la obiecte pe care le vede – pietoni, semafoare și alte mașini.

În timpul experimentelor, care se desfășoară deja de câțiva ani, Musashi a fost capabil să mențină o viteză stabilită a mașinii (nu mai mult de 5 km/h), să vireze și să frâneze atunci când există obstacole în cale. În plus, umanoidul a fost capabil chiar să navigheze prin oglinzile retrovizoare, uitându-se în ele cu ochii săi care sunt de fapt niște camere de înaltă rezoluție și cu unghi larg de vizualizare.

În viitor, oamenii de știință din Japonia îl vor învăța pe Musashi să urce și să coboare independent din mașină, să se orienteze pe teren și să-și construiască un traseu. De asemenea, va primi un înveliș exterior neted, asemănător pielii.

Amintim nivelurile de condus autonom clasificate de SAE:

Specialiștii de la Universitatea din Tokyo, Japonia, au decis să înlocuiască șoferul uman cu un robot umanoid numit Musashi.

Vezi și: (video) Tesla a dezvăluit Optimus Gen 2 – robotul umanoid care poate acum lua delicat ouă cu mâinile

Cmentariile sunt închise