(video) Volkswagen Group a prezentat strategia NEW AUTO, valabilă până în 2030
Volkswagen și-a prezentat planul de transformare a grupului într-o companie de mobilitate bazată pe software, cu un accent solid pe mărcile sale puternice și pe platformele tehnologice globale, oferind sinergii și amploare, precum și deschiderea de noi fonduri de profit.
“Ne-am stabilit o țintă strategică pentru a deveni lider de piață la nivel mondial în vehiculele electrice – și suntem pe drumul cel bun. Acum stabilim noi parametri. Pe baza software-ului, următoarea schimbare mult mai radicală este tranziția către mașini mult mai sigure, mai inteligente și în cele din urmă autonome. Asta înseamnă pentru noi: tehnologia, viteza și scara vor conta mai mult decât astăzi. Viitorul mașinilor va fi luminos!”, a declarat CEO-ul Herbert Diess în timpul prezentării NEW AUTO, strategia grupului german până în 2030.
Ce prevede NEW AUTO, pe scurt:
- Tranziția către vehiculele electrice îi va costa pe germanii de la VW AG 73 de miliarde de euro, sumă deja rezervată şi care va fi cheltuită până în 2025, însă asta e doar jumătate din investiţiile planificate.
- Acum, ponderea mașinilor cu baterii în vânzările globale ale Grupului Volkswagen este de doar 6%, dar până în 2030 ar trebui să ajungă la 50%, iar până în 2040 ar trebui să se apropie foarte mult de 100%.
- În viitorul apropiat, concernul german intenționează să mărească serios rentabilitatea vehiculelor electrice din cauza creșterii volumelor de producție și a scăderii prețurilor bateriilor.
- Autoturismele cu motoare cu combustie internă, dimpotrivă, vor deveni mai puțin profitabile – în principal din cauza introducerii iminente a normelor ecologice Euro 7 (tranziția la acestea va necesita costuri mari) și a sarcinii fiscale în creștere. Prin urmare, Volkswagen a început deja să reducă gama de modele și unități de propulsie. Conform prognozei, în 2-3 ani marjele vehiculelor electrice și ale mașinilor cu motoare cu combustie internă vor fi aceleași!
- Principala noutate: Volkswagen intenționează să dezvolte o singură platformă electrică universală SSP (Scalable Systems Platform), care va deveni unică pentru toate autoturismele produse de toate mărcile care sunt parte a concernului (însă asta nu înseamnă că o Skoda şi un Bentley vor avea acelaşi şasiu şi tehnologii, ci se referă la unificarea modulelor, compatibilitatea lor și procesele de producție).
- În viitor SSP le va înlocui nu numai pe toate cele modulare existente (MQB, MLB, MSB, MEB), ci şi pe cea numită PPE, care va fi gata în doi ani și va sta la baza modelelor electrice mari și scumpe.
- Pentru dezvoltarea SSP, la sediul central din Wolfsburg a fost creat un centru științific și tehnic separat, investiția în care se va ridica la 800 de milioane de euro. Proiectele Artemis și Trinity vor folosi doar arhitectura SSP, iar primul model de producție pe baza acestei platforme ar trebui să fie lansat în 2026. Conform planului, numărul total de vehicule electrice pe baza SSP va depăși 40 de milioane de unități, iar pentru a crește cifra aceasta se va oferi şi producătorilor terți în bază de contract/licenţă.
- Un punct important în separarea mărcilor și modelelor va fi și software-ul, alături de setul de servicii furnizate. Până în 2025, compania-fiică CARIAD va dezvolta un sistem de operare unificat de nouă generație (E³ 2.0), care va fi utilizat în diferite variante pe toate maşinile concernului Volkswagen. Software-ul făcut in-house va permite nu numai personalizarea flexibilă a funcționalității în funcție de model, ci și actualizarea promptă a software-ului și integrarea de noi funcții.
- De asemenea, împreună cu compania Argo AI, VW dezvoltă în prezent un sistem de pilotare automată de nivel 4. Acesta va fi integrat cel mai probabil în primul model pe baza SPP, însă până atunci va fi implementat în cadrul unui serviciu de închiriere a maşinilor autonome, programat pentru lansare în 2025.
- În ceea ce privește bateriile pentru toate aceste milioane de maşini. Până în 2030 Volkswagen intenționează să pregătească un format unificat de celule în stare solidă, care vor fi de două ori mai ieftine decât bateriile litiu-ion actuale. În martie, Volkswagen a anunțat construcția a șase gigafabrici în Europa pentru producția de baterii. Capacitatea lor totală va fi de 240 GWh.
- Astfel spus, până în 2030, grupul auto intenționează să-și reducă amprenta de carbon per mașină cu 30% față de ciclul de viață (vs. 2018). Până cel târziu în 2050, VW AG intenționează să funcționeze complet neutru din punct de vedere climatic.
Evenimentul de prezentare în reluare:
[embeddoc url=”https://www.volkswagen-newsroom.com/en/publications/more/value-creation-arno-antlitz-cfo-volkswagen-ag-749/download”]
Cmentariile sunt închise