in , ,

(video) Xpeng Motors îşi prezintă a treia maşină, menită să concureze direct cu bestsellerul Tesla

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo ;)

Xpeng Motors adaugă un un al treilea model de producție în gama sa – sedanul compact P5. Amintim că în vânzare are deja sedanul P7 şi crossoverul G3, toate trei fiind pur electromobile. Noutatea este numită un concurent direct pentru Tesla Model 3.

Caracteristici cheie anunţate pentru moment:

  • Producătorul numește noutatea un fastback pentru forma înclinată a acoperișului. Dispune de mânere retractabile la uşi, porturi de încărcare pe ambele părţi ale maşinii, precum şi faruri/stopuri full LED, conectate prin benzi luminoase, care formează şi semnătura mărcii.
  • P5 are o lungime de 4.808 mm, iar ampatamentul îi este de 2.768 mm. Pentru comparaţie Tesla Model 3 are 4.694 şi 2.875 mm respectiv.
  • Are un coeficient aerodinamic scăzut de 0.223 Cd.
  • Habitaclul are un design minimalist şi în acelaşi timp atrăgător. Planşa de bord include un cockpit digital, cu un monitor în spatele volanului pe post de panou de bord, iar toată consola centrală este ocupată de un ecran tactil vertical de 15.6 inci.
  • Printre opţiunile anunţate se numără un mic frigider încorporat, un acoperiş panoramic de 1.493 m2, parfum pentru cabină, o cheie digitală care va funcționa chiar și cu o baterie descărcată a smartphone-ului, iar scaunele frontale pot fi înclinate complet. Încă o dotare interesantă ar fi un proiector, care, în combinaţie cu un ecran, poate transforma habitaclul într-un cinematograf!
  • Xpeng P5 are şi abilități avansate de conducere autonomă. Cu ajutorul a două LiDARe frontale integrate estetic în bara de protecţie, mașina este capabilă să recunoască pietoni și bicicliști, să nu mai vorbim de alte vehicule, dar şi distanţa până la toate (monitorizează totul până la 150 de metri în faţă şi într-un unghi de 150 de grade).
  • Printre alte componente ale sistemului (32 în total) se numără 12 senzori cu ultrasunete, cinci radare cu unde milimetrice și tocmai 13 camere de înaltă rezoluție! Compania chineză numește sistemul XPILOT 3.5 cel mai avansat dintre cele pe care le au mașinile produse în masă, dar nu oferă la moment alte detalii. De procesare se ocupă cipul Qualcomm Snapdragon SA8155P.
  • Sistemul de pilotare semi automatizată (nivel 3?) îi va permite sedanului electric să ruleze în mod autonom nu numai pe autostrăzi, dar şi pe străzi urbane, și chiar pe înserate sau pe timp de vreme rea. Complexul Navigation Guided Pilot este poziționat ca fiind cel mai avansat sistem utilizat pe mașinile de producție.
  • Se anunţă şi o funcţie specială de conectare a dronelor şi de control a acestora prin intermediul comenzilor din maşină.
  • Puterea propulsoarelor electrice şi capacitatea bateriei sunt date ţinute încă în secret. Autonomia se va putea ridica până la 600 de km în ciclu NEDC, iar încărcarea rapidă 30-80% durează cel mult 30 de minute.

Mai multe detalii, inclusiv despre preţuri, vor fi făcute publice în cadrul premierei de la Shanghai Motor Show, primul salon auto internaţional de anvergură care se organizează în acest an începând cu 19 aprilie.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO: