(video) Zece ani de cercetări înainte de a-l lansa! Cum funcționează plafonul cu Variable Light Control pe Taycan

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un sistem inovator creează o atmosferă de bunăstare în noile modele Taycan: cristalele lichide reglabile electric oferă umbră și răcoare plăcută. Cum funcționează tehnologia?

Disponibil pentru toate versiunile Taycan, după ce a fost prezentat împreună cu Taycan GTS, plafonul panoramic opțional cu sistem de control variabil al luminii, este alb mat în starea sa implicită, păstrând căldura verii afară. 

Dar când Taycan pornește, acoperișul prinde din nou viață, activând ultima setare selectată prin funcția de memorie și apoi așteaptă noi comenzi. 

Panoul tactil de pe consola centrală permite setarea acoperișului din sticlă de la semitransparent în modurile Semi și Bold sau la 100% transparent în modul Clear. De asemenea se poate alege între modurile complet transparente și intermediare Bold (60 la sută mat) și Semi (40 la sută mat).

În plus, interesant este că se poate utiliza funcția de glisare pentru a simula, cu efect imediat, tragerea unui parasolar, astfel că temperatura percepută și reală de la înălțimea capului scade semnificativ în ciuda soarelui puternic. 

Iar în timpul iernii, stratul low-e de pe partea inferioară elimină stratul neplăcut de frig chiar sub suprafața sticlei, la fel ca o căciulă, demonstrând că această caracteristică este capabilă de mai mult decât ar putea sugera numele, în acelaşi timp consumând sub 20 wați de energie.

Acestea sunt rezultatele uimitoare ale unei dezvoltări interesante.

„În arhitectură, straturile de cristale lichide au fost folosite de mult timp în ferestre pentru a gestiona temperatura”, explică Stephan Wetzel, specialist în geamuri auto la Porsche. De zece ani, el efectuează cercetări în acest domeniu și caută și dezvoltă soluții pentru a pregăti tehnologia inteligentă pentru cerințe speciale în sectorul auto.

Provocările: „Schimbări rapide ale luminii, multe condiții climatice diferite, vibrații și expunerea la radiații UV intense.” Dar rezultatele impresionante sunt acum aici – iar Porsche și-a asumat un rol de pionierat în dezvoltarea acestei opțiuni inteligente, care costă puțin peste 5.000 de euro!

Acoperișul panoramic cu Variable Light Control nu numai că elimină necesitatea umbrelelor solare care reduc spațiul pentru cap, dar oferă și o protecție termică eficientă. Cu o configurație de testare de înaltă precizie care simulează 45 de minute de căldură comparabilă cu cea de sub soarele sud-african într-o zi de vară, spațiul pentru cap rămâne cu nouă grade Celsius mai rece decât s-ar folosi cea mai bună rolă disponibilă pe piaţă. Și în modul Clear, acoperișul din sticlă al lui Taycan permite mult mai multă lumină în interior decât toate acoperișurile panoramice fumurii anterioare.

Secretul acestei tehnologii necesită șapte straturi speciale. Miezul are o matrice polimerică cu un strat conductiv subțire, tip napolitană, pe ambele părți, denumit oxid de staniu de indiu. Dacă nu există tensiune între aceste straturi, matricea este mată. Dacă tensiunea alternativă este activă, cristalele lichide se rearanjează și oferă o vedere clară. O peliculă de siguranță și un strat de sticlă apar pe fiecare parte a acestui miez inovator. Şi în plus, datorită unui strat de argint, stratul exterior reflectă căldura soarelui, iar stratul interior are un efect izolator. Straturile conductoare sunt împărțite în nouă segmente cu cusături realizate cu laser, care sunt aproape invizibile.

Rezultatul este 40 la sută mat în modul Semi și 60 la sută mat în modul Bold. „Am planificat inițial dungi simple, drepte, dar părea un pic ciudat. Colegul meu Markus Schulzki de la Predevelopment a lucrat cu departamentul de Design pentru a dezvolta un aspect cu totul nou. Forma celei de-a treia lumini de frână a servit drept sursă de inspirație pentru acest pattern inconfundabil. Și asta a fost! Am dat prin asta o lovitură uriașă”, a adăugat Wetzel. Și așa a fost selectată o formă potrivită pentru funcția extraordinară.

Iar două efecte secundare care sunt mici, dar caracteristice Porsche, ilustrează natura inovatoare a componentei: sticla compozită este mult mai ușoară decât un acoperiș comparabil realizat dintr-un singur strat de sticlă și oferă o izolare excepțională în gamele de frecvență ale muzicii și vocilor umane. Zgomotele rămân în exterior – pentru un plus de confort în interior.

Acum că tehnologia a fost stăpânită, reglarea fină suplimentară și personalizarea sunt o opțiune. Stephan Wetzel a mai spus zâmbind: „Nu am terminat niciodată la Porsche. Mai sunt multe de făcut și memorați-mi cuvintele.”

Cmentariile sunt închise