Volkswagen Group a trimis la pensie motorul VR6
Ziua de 12 decembrie 2024 a fost una istorică pentru compania Volkswagen. După 34 de ani și aproape 1.87 milioane de unități produse, propulsorul iconic VR6 a încetat să mai fie produs.
Prezentat la Salonul Auto de la Geneva în 1991, VR6 a revoluționat designul motoarelor, combinând compactitatea unuia cu cilindri aranjați în linie cu puterea și cuplul unui V6. Primul automobil care l-a utilizat a fost Golf III VR6 – primul Golf cu șase cilindri, 2.8 litri cilindree și 176 CP.
Denumirea VR6 provine din combinația cuvintelor germane “V-Motor” și “Reihenmotor” care înseamnă “motor în linie”, referindu-se la faptul că motorul VR are caracteristici atât ale unei configurații în V, cât și ale unei configurații în linie. Acesta a fost dezvoltat special pentru a fi montat sub transversal sub capota mașinilor cu tracțiune față, chiar și a celor care au fost proiectate inițial pentru a avea doar motoare cu patru cilindri în linie.
O altă trăsătură interesantă este dimensiunea sa, inclusiv datorită unghiului mai îngust de 10.5-15 grade între așa-numitele bancuri ale cilindrilor, spre deosebire de unghiurile tradiționale ale unităților V6, care variază între 45 și 90 de grade.
Și designul compact este mai ieftin de fabricat, deoarece este necesară o singură chiulasă și doar doi arbori cu came pentru toți cei șase cilindri, ca la un motor tradițional cu șase cilindri în linie.
În toată perioada de producție, propulsorul VR6 a existat cu cilindree cuprinsă între 2.5 și 3.6 litri. De asemenea, între 1991 și 2002 a utilizat 12 valve, iar între 1994 și până în prezent – 24 de valve. Iar în perioada anilor 1997-2006 a existat și un motor VR5, derivat din VR6, deci chiar mai compact.
De la motorizarea modelelor Bora, CC, Corrado, Eos, Golf, Beetle, Passat, Phaeton, Touareg până la Porsche Cayenne (primele două generații) și chiar a rulotelor Winnebago, această minune a ingineriei și-a lăsat amprenta în întreaga lume.
S-a mai folosit pe unele modele de marcă Audi, Skoda, SEAT, Ford (Galaxy) și chiar Mercedes-Benz (Vito/Viano). Ultimul model din istorie cu acest motor a fost Volkswagen Atlas.
Cmentariile sunt închise