Volkswagen s-a răzgândit să mai facă un electromobil în colaborare cu Renault

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dezvoltarea unei mașini electrice cu adevărat accesibile în Europa modernă a devenit o sarcină deloc ușoară. În condițiile actuale, reducerea costurilor prin intermediul scalabilității producției poate fi realizată prin cooperarea cu concurenți.

La sfârșitul anului trecut a devenit cunoscută o alianță neașteptată. VW intenționa să dezvolte o mașină electrică cu un preț de aproximativ 20.000 de euro împreună cu Grupul Renault.

Nu există prea multe informații despre acest proiect. Partenerii ar fi luat în considerare o producție anuală profitabilă de 200-250 de mii de mașini electrice comune. Baza pentru ele ar fi fost o versiune simplificată a platformei MEB Entry sau AmpR Small. Acestea stau la baza VW ID.2all și Renault 5, însă arhitecturile enunțate sunt pentru segmentul „de la 25.000 euro”. Mașina comună însă trebuia să fie mai ieftină.

Încă de la sfârșitul anului trecut, conducerea Renault a confirmat că se află în diverse discuții cu alți producători cu privire la un electromobil la prețuri accesibile, dar „nimic nu a fost decis definitiv încă”.

Mai mult, în martie, șeful grupului Renault, Luca de Meo, a propus crearea unei alianțe europene a mașinilor electrice pentru a lupta împotriva celor chineze ieftine, similar cu asociația aeronautică Airbus. În același timp, Grupul Volkswagen a păstrat tăcerea în tot acest timp, fără a face comentarii oficiale.

Acum, presa din occident scrie că germanii s-au retras din proiect. Evident, în loc să lucreze cu francezii, Volkswagen i-a favorizat pe chinezi. Recent, s-a anunțat că VW a investit deja 1.1 miliarde de dolari într-un nou centru tehnic în orașul chinez Hefei. De asemenea, a semnat un acord de cooperare cu Xpeng. Toate acestea pentru a dezvolta și co-produce mașini electrice competitive.

Mai nou, alianța eșuată a fost confirmată oficial. Într-un interviu acordat Reuters, Luca de Meo a declarat că negocierile dintre cei doi producători auto s-au încheiat, iar el personal consideră că rezultatul este o oportunitate ratată. Cu toate acestea, grupul Renault este în continuare deschis pentru negocieri cu alți producători. Volkswagen refuză în continuare să comenteze situația.

Vezi și: Șeful Renault: Producătorii europeni trebuie să conceapă un automobil în doi ani

Cmentariile sunt închise