Șeful Renault: Producătorii europeni trebuie să conceapă un automobil în doi ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Viteza va fi hiper-importantă! Este avertizarea directorului general de la Renault, Luca de Meo. Acesta a recunoscut că îi presează pe salariaţii săi pentru a concepe şi produce mai rapid noi modele, astfel încât compania să poată rezista în faţa Tesla şi a constructorilor chinezi.

Grupul auto francez a prezentat la Salonul de la Geneva, noul model electric Renault R5, conceput în trei ani. Și la o întâlnire cu jurnaliști Luca de Meo a precizat următoarele:

„Am decis oficial să refacem procesul de dezvoltare de produs la Renault. De la patru ani (pentru un vehicul), am ajuns la trei şi apoi la doi ani. Facem progrese mici peste tot. Dacă chinezii o fac, trebuie ca şi noi să fim capabili să o facem”, a adăugat Luca de Meo, într-un moment în care constructorii chinezi vin cu automobilele lor electrice pe piaţa europeană.

„Suntem într-o lume mult mai incertă. Înainte lumea era previzibilă, acum nu mai este. Patru sau cinci ani pentru a reacţiona, adică timpul clasic pentru dezvoltarea unui vehicul, este prea mult şi este mult mai scump. Nu ne uităm la constructorii tradiţionali, ne uităm la cei noi, precum Tesla sau constructorii chinezi. Ei au pus în discuţie multe din lucrurile pe care le făceam în mod tradiţional.”

Care este metoda folosită de acesta de la numirea sa în postul de CEO al Renault în 2020?

„Pun presiune pe toată lumea”, a spus glumind italianul, care recunoaşte totuşi că a “forţat” atunci când a promis că va veni cu un model viabil de Twingo electric în doi ani.

„Este vorba de a nu lucra în mod secvenţial, ci simultan asupra tuturor componentelor unui automobil, de a merge uneori să cauţi tehnologie în străinătate în loc să creezi noi soluţii, să îi opreşti pe ingineri care vor să reutilizeze unele lucruri.”

În paralel, grupul francez a înmulţit parteneriatele pentru a dezvolta mai puţine elemente la nivel intern. Pe de altă parte, divizia electrică Ampere a renunţat la proiectul său de a demara o ofertă publică iniţială la bursă, din cauza lipsei de interes pe pieţele financiare.

În schimb, subsidiara Horse, care regrupează operaţiunile din domeniul motoarelor termice şi care este o întreprindere mixtă cu grupul chinez Geely, urmează să primească în săptămânile următoare aprobarea autorităţilor de reglementare din domeniul concurenţei pentru a colabora cu gigantul petrolier saudit Amraco. „Asta va aduce valoare, cu un investitor exterior care preia o cotă parte”, a spus Luca de Meo. Şeful Renault a dezvăluit că Horse ar putea să dobândească şi alţi investitori din sectorul auto, în special producători de componente.

Renault este de asemenea în discuţii preliminare cu Volkswagen pentru a împărţi producţia noului său Twingo.

„Este ceva clasic să împarţi platformele sau uzinele pentru a menţine costurile la un nivel redus. Şi vrem să mergem mai departe. Obiectivul este să ne procurăm totul din Europa, la preţuri competitive”, a spus Luca de Meo.

Acesta a estimat că Renault ar putea să se lipsească de un partener, dar a subliniat că o colaborare „ajută la îmbunătăţirea unui proiect, ajută la umplerea unei uzine”.

„În plus, imaginaţi-vă importanţa de a vedea industria europeană reunită în jurul unui proiect”, după modelul Airbus în aeronautică.”

În paralel, constructorii auto şi furnizorii de energie din Europa trebuie să colaboreze mai mult pentru a ajunge din urmă China, în termeni de mărime a sectorului său de automobile electrice, îl citează Reuters.

Există loc de colaborare în Europa pentru majoritatea producătorilor. În special pe zona superioară a lanţului de valoare dedicat automobilelor electrice, precum procurarea de minerale şi producţie.

Europa este în urma Chinei în termeni de acces la materiale, rafinarea lor şi capacităţile de uzine de baterii. „Pentru a crea puterea şi amploarea pe care China a atins-o în termeni de vehicule electrice Europa trebuie să facă mai mult.”

De Meo a îndemnat de asemenea autorităţile şi guvernele din UE să îi stimuleze pe furnizorii de energie şi constructorii de automobile. Aceștia trebuie să colaboreze pentru a ajuta la urgentarea extinderii infrastructurii de încărcare. Dar și a utiliza vehiculele electrice pentru a stoca electricitate pentru reţeaua energetică. Asta deoarece EV-urile pot funcţiona ca furnizori de energie atunci când este nevoie.

„Europa este un peisaj foarte fragmentat, ceea ce constituie frumuseţea sa, dar în acelaşi timp o încetineşte când vine vorba de anumite tranziţii.”

Renault Group se află în avangarda unei mobilităţi care se reinventează. Având o expertiză unică în domeniul electrificării şi beneficiind de alianţa sa cu Nissan şi Mitsubishi Motors, Renault Group se bazează pe complementaritatea celor patru mărci ale sale – Renault, Dacia, Alpine şi Mobilize – şi propune clienţilor săi soluţii de mobilitate durabile şi inovatoare.

Cmentariile sunt închise