Volvo a renunțat la un pachet mare de acțiuni de la marca Polestar

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După ce a intrat sub umbrela Geely în 2010 ca și companie separată, marca Volvo a achiziționat un pachet de aproape 40 de procente la nou-înființata marcă Polestar. Acum însă este timpul să mai reducă din participare.

Polestar 4

Marca suedeză Polestar a luat naștere ca un brand 100% electric. Platformele tehnice folosite de aceasta erau dezvoltat de Geely și împărțite cu alte mărci din cadrul grupului. Volvo deținea 48% din acțiunile producătorului și contribuia financiar și tehnic la dezvoltarea acestuia.

Creșterea rapidă a segmentului de electromobile pe piața europeană a încântat toți producătorii de astfel de autovehicule. Dar, odată cu scăderea subvențiilor pentru procurarea acestora, interesul clienților a scăzut brusc.

Astfel, dacă anul trecut Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină din lume. În luna ianuarie s-a situat abia pe locul 19 în clasamentul european. Pe prima poziție în a fost ocupată de modelul românesc Dacia Sandero, iar pe locul doi a urmat Volkswagen Golf.

Marca Polestar era deținută în proporție de 48 de procente de către Volvo. Geely deține 79,5 procente din Volvo, iar CEO-ul Geely, Li Shufu, deține aproximativ 39% din Polestar. Dar vânzările foarte slabe ale acestei mărci i-au convins pe cei din conducerea Volvo că ar fi cazul să renunțe la o parte importantă din acțiuni. Marca Geely este deja prezentă la noi în țară și au lansat pe piața moldovenească un crossover de familie de nouă generație. În urma vânzării, Volvo a rămas doar cu 18 procente din acțiunile Polestar, care au suferit o scădere bruscă.

Polestar se restructurează și reinventează

Deși electromobilele Polestar erau foarte apreciat pentru performanțele lor, acestea s-au dovedit a fi greu de vândut. Prețul ridicat și întârzierile în livrarea comenzilor i-au făcut pe mulți clienți să aleagă alte mărci. Anul trecut, marca suedeză a trebuit să concedieze mai mult de 1.300 de angajați pentru a evita falimentul. Această acțiune a afectat și marca Volvo, care a pierdut din prețul acțiunilor sale.

Marca Polestar va fi în continuare finanțată de către Geely și susținută cu de Volvo pe partea de cercetare, vânzare, și servicii post-vânzare. CEO-ul de la Polestar, Thomas Ingenlath, a declarat că tranzacția va duce ”la o structură mai diversificată a acționariatului” și va ajuta la ”crearea unei mărci puternice și independente”.

Polestar 5
Aspectuul viitorului Polestar 5 nu mai este un secret.

Marca suedeză se află în stadii avansate de pregătire cu modelul Polestar 5 a cărui design nu mai este un secret. Modelul promite că va putea revigora marca datorită performanțelor sale impresionante. Va oferi nu mai puțin de 884 CP și 900 Nm cuplu. Autonomia promisă va ajunge la peste 600 de kilometri. Noul Polestar 5 urmează să intre în producția de serie anul acesta. Dacă va reuși sau nu, rămâne de văzut.

Cmentariile sunt închise