Zvon care s-a adeverit! Audi va folosi o platformă de vehicule electrice de la un producător chinez

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Acum câteva zile, în presa germană a apărut informația că Audi caută un partener printre producătorii de automobile chinezi. Scopul este achiziționarea, cel mai probabil sub licenţă, a unei platforme pentru vehicule electrice, scria portalul Automobilwoche.

Iar acum câteva ore cei de la Bloomberg au confirmat într-o oarecare măsură zvonul. Mai mult, au aflat şi numele partenerului, unul care a fost comunicat anterior de surse ce şi-au dorit păstrarea anonimității.

Audi și SAIC Motor Corp. au convenit să se asocieze în proiecte de vehicule electrice, deoarece marca germană premium încearcă să ajungă din urmă rivalii de pe piața cheie a electromobilelor. Audi a declarat joi că a ajuns la un acord cu SAIC, gigant chinez deținut de stat, unul prin care cele două companii vor accelera electrificarea portofoliului lor de produse, pe măsură ce piața auto din China trece rapid la vehiculele electrice.

Audi este de ceva vreme sub presiunea de a-şi spori vânzările, în special în China și se spune că caută să folosească o platformă deținută de IM Motors, marca SAIC de vehicule electrice premium. Zu Sijie, inginer-șef al SAIC, a declarat joi reporterilor că producătorul auto își aprofundează cooperarea cu Audi, iar acordarea de licențe sau dezvoltarea în comun sunt opțiuni pentru proiecte viitoare.

Grupul Volkswagen este deja de mult timp partener cu SAIC, însă până în prezent doar în vederea producţiei de maşini cu motoare pe benzină. Grupul VW a folosit platforme de la alți producători de automobile în trecut, cum ar fi platforma Ford pentru pickup-uri, dar nu a considerat până acum un partener chinez.

Ofensiva Audi cu maşini electrice s-a blocat după ce problemele software ale Grupului VW au întârziat lansarea de noi mașini electrice cheie, cum ar fi noul Q6 e-tron. Grupul VW a anulat și proiectul Audi Artemis pentru o mașină electrică autonomă flagship.

Decizia Audi de a colabora cu SAIC Motor pentru a dezvolta vehicule electrice marchează un punct de cotitură în industria auto din China, de la învățarea de la producătorii străini la inovarea propriei tehnologii. Platformele de automobile care includ funcții și componente precum grupul motopropulsor, șasiul și arhitectura electrică sunt utilizate pentru a maximiza rentabilitatea investiției și pentru a economisi costurile, fiind împărțite într-o gamă de modele diferite.

Audi trebuie să-și accelereze electrificarea în China pentru a menține cota de piață, dar lansările de noi vehicule electrice au fost constrânse de ciclul lung de dezvoltare al Grupului VW, în special pentru noua sa platformă Premium Platform Electric produsă în colaborare cu Porsche. Acest lucru face Audi mai puțin competitiv față de concurenții locali care se modernizează rapid.

Fiind cel mai mare grup auto din China, SAIC a acumulat un set complet de tehnologii EV, iar succesul mărcii sale MG în Europa și al mărcii IM Motor în curs de dezvoltare arată capacitatea sa de a produce mașini competitive pe diferite segmente de piață, inclusiv cele high-end.

Acordul Audi-SAIC vine la doar câteva săptămâni după ce Audi a numit un nou CEO în locul lui Markus Duesmann, pe Gernot Döllner, un veteran VW în vârstă de 54 de ani, pentru a face față provocărilor, cum ar fi electrificarea lentă și venirea cu noi modele pe piaţă. Nu de alta, dar Tesla a depășit Audi la nivel global în primul trimestru, iar cota de piață a Audi în China este în scădere.

Audi nu a oferit deocamdată mai multe detalii la subiect şi nici nu este clar dacă platforma chineză va fi folosită pentru electromobile din alte ţări în afară de China.

Cmentariile sunt închise