(video) Cel mai rapid automobil cu patru locuri din lume se prezintă în detalii. Va exista în doar 210 exemplare
Aston Martin începe producţia celui mai rapid automobil cu patru locuri din lume – Rapide AMR – lansat sub noul brand AMR despre care a anunţat la Salonul Auto de la Geneva din 2017. Tot atunci ne-a fost arătat şi modelul preserie.
Acum însă maşina a fost prezentată în detalii şi s-a dezvăluit şi preţul său de start.
Cea mai importantă deosebire faţă de un Rapide obişnuit se ascunde sub capotă. Acolo stă un motor V12 de 5.935 cm3, a cărui putere a fost sporită de la 560 la 603 cai. Cuplul maxim a rămas la 630 Nm. Cu noile forţe, acceleraţia 0-100 de km/h o face în 4.4 secunde, iar viteza maximă poate depăşi puţin limita de 330 de km/h!
Unitatea de propulsie cu aspirație naturală este înzestrată cu mai multe tehnologii și trăsături de caracter de la modelul Aston Martin Vantage GT12. Colectoarele mai mari de admisie cu traverse duble de intrare, cu lungime reglată, sporesc fluxul de aer în motorul V12 și, combinate cu o calibrare a unităţii de control electronică și a cutiei de viteze, au dus la această creştere a puterii.
Contribuie într-o oarecare măsură la cifre şi performanţe noul eşapament sport prin care este redat un sunet agresiv. Cutia de viteze este montată în partea posterioară a maşinii şi are opt trepte.
VEZI AICI mai multe imagini cu noul Aston Martin Rapide AMR.
Design-ul noului Rapide AMR s-a schimbat puţin faţă de prototipul prezentat la Geneva în 2017. Grila impunătoare şi lată a radiatorului a fost făcută în stilul modelului Vantage AMR Pro, în timp ce luminile de zi circulare sunt identice cu cele folosite pe modelele Zagato.
Aerodinamica Rapide AMR a fost reglată pentru a reduce rezistenţa la curenţii de aer, păstrând în acest sens un echilibru neutru, iar caroseria a primit elemente suplimentare necesare, cum ar fi splitter-ul, pragurile, difuzorul spate și spoilerul de pe buza capacului portbagajului, toate fiind din fibră de carbon. Noua capotă cu prize de aer mari este de asemenea fabricată din fibră de carbon pentru a minimiza greutatea. În total automobilul cântăreşte 1.990 de kg.
Rapide AMR va fi disponibil în trei scheme estetice diferite. Standard şi Silhouette pot veni în patru culori – Mariana Blue, Scintilla Silver, Lightning Silver sau Onyx Black, în timp ce pe cea Standard se pot adăuga accente de culoare AMR Lime pe splitter, praguri şi difuzor. Schema Silhouette evită accentele AMR Lime și adaugă, în schimb, o dungă contrastantă longitudinală în China Grey sau Clubsport White.
Schema Signature se potrivește cu vopseaua Stirling Green cu accente de Lime și o dungă în aceeaşi nuanţă. Anume aceasta va crea cea mai a apropiata legătură vizuală cu livreaua folosită pe maşinile Aston Martin Racing.
Interiorul fiecărui AMR Rapide reflectă schema de design aleasă pentru exterior, fie cu AMR Lime, fie cu Galena Silver, prin cusături contrastante şi inserţii. Consola centrală este făcută în întregime din fibră de carbon şi se întinde până în spate unde desparte alte două scaune individuale, iar însăşi pentru scaune este folosită Alcantara. Toate acestea sunt oferite în premieră, împreună cu un volan opţional care era folosit pe supercarul One-77.
Fiecare exemplar va avea logouri distinctive AMR cusute pe scaune în culoarea Galena Silver, plăcuţă care indică seria limitată şi inscripţii AMR pe pragurile interioare din fibră de carbon.
Clienţii vor putea apela şi la serviciile subdiviziunii Q pentru opţiuni avansate de personalizare.
Printre alte dotări disponibile pe model se numără nişte jante de 21 de inci care sunt oferite în premieră pe un Aston Martin. Anvelopele sunt Michelin Pilot Super Sport. Jantele mari şi forjate au un design cu mai multe spițe, care nu numai că sunt rigide, dar şi contribuie la răcirea frânelor.
Pentru a ajuta în continuare la gestionarea termică a frânelor, Rapide AMR utilizează o evoluție a sistemului de răcire de pe Vanquish S, cu canale de frână modificate și scuturi de praf. În mod standard, maşina cu patru locuri este echipată cu mecanisme de frânare carbono-ceramice. Discurile măsoară în faţă 400 de mm şi au câte şase pistoane în etriere, iar cele din spate 360 mm şi au câte patru pistoane.
Alături de noile anvelope, frâne și modificări de ordin aerodinamic, suspensia lui Rapide a primit, de asemenea, o atenție considerabilă. Noul Rapide AMR poate rula cu 10 mm mai aproape de sol decât un Rapide S şi deşi amortizoarele adaptive cu trei moduri de funcţionare au fost păstrate, acestea au fost modificate de ingineri pentru un caracter mai concentrat, mai agil şi mai dinamic. O mare parte dintre toate manipulările au fost finalizate la noul AMR Performance Center de lângă Nurburgring.
Aston Martin Rapide AMR va fi construit într-o ediţie limitată la 210 exemplare şi ulterior va fi scos din producţie. Urmaşul său va fi un electromobil numit Aston Martin RapidE.
Aston Martin Rapide AMR poate fi comandat la nivel global în afară de locuitorii Chinei şi Federaţiei Ruse. Preţul de start porneşte de la 194.950 de lire sterline în Marea Britanie, 240.000 în SUA sau 229.950 de euro în Germania. Livrările vor demara din trimestrul IV al acestui an.
Vezi şi: (foto) Un Aston Martin Rapide aproape nou se vinde în Chişinău
Iată cum se mişcă pe un circuit şi ce sunete produce noul Rapide AMR în realitate:
Iată specificaţiile complete ale maşinii:
Cmentariile sunt închise