(video) Premieră europeană: Noul Hyundai IONIQ facelift – hibrid, plug-in hybrid sau electric

De la lansarea sa în 2016, Hyundai IONIQ a fost prima mașină din lume care a fost planificată şi oferită din start în trei versiuni cu unităţi de propulsie electrificate. Modelul a fost acum modernizat cu noi caracteristici tehnologice şi un look revizuit, iar după premiera din Coreea iată că linia este prezentată şi în Europa.

Noul IONIQ facelift se deosebeşte în primul rând prin nişte caracteristici avansate ale serviciilor de conectivitate Blue Link, un complex actualizat SmartSense de sisteme de securitate activă, alături de un sistem infotainment nou. În plus, atât designul exterior cât și cel interior primesc actualizări, în timp ce viitorii potenţiali proprietari de Hyundai IONIQ Electric se pot bucura: autonomia i-a fost mărită cu 36%!

https://www.youtube.com/watch?v=uAp-RnBL_TM

Poate cea mai interesantă versiune a modelului IONIQ, cea electrică, care se poate cumpăra şi în ţara noastră, a fost dotat cu o baterie modernizată şi cu o capacitate crescută de la 28 kWh la 38.3 kWh, ceea ce înseamnă că șoferii pot rula pe distanţe mai mari înainte ca să cheltuie din nou ceva bani pentru realimentare. Modelul se mândrește acum cu 36% capacitate suplimentară de stocare a energiei, oferind o autonomie totală de 294 km (cifră reală calculată în baza noului ciclu WLTP).

Maşina dispune de un singur motor electric ce produce 136 CP/295 Nm și este echipată standard cu un încărcător de bord de 7.2 kW (un upgrade de la 6.6 kW) care permite încărcarea printr-un port cu standard Type 2 AC. Dacă este să fie folosită o staţie de încărcare rapidă cu o putere de 100 de kW, bateria se poate încărca până la 80% în mai puțin de 54 de minute.

De cealaltă parte, versiunile actualizate IONIQ Hybrid și IONIQ Plug-in Hybrid au sub capotă motoare cu ardere internă – o unitate GDI de 1.6 litri din familia Kappa, care reprezintă un motor pe benzină cu patru cilindri şi un sistem de injecţie directă (105 CP/174 Nm). Pe lângă benzinar modelele mai au şi un agregat electric.

Cel cu magnet permanent de pe IONIQ Hybrid oferă alţi 43.5 CP şi un cuplu maxim de 170 Nm. Energia necesară pentru alimentare o primeşte de la o baterie litiu-ion-polimer cu o capacitate de 1.56 kWh, poziționată sub bancheta din spate. Spre deosebire, motorul electric de pe maşina plug-in hybrid generează 60.5 PS şi un cuplu maxim de 170 Nm, în timp ce energia o primeşte de la o baterie litiu-ion-polimer de 8.9 kWh.

În combinație cu motorul de 1.6 litri GDI, sistemele de propulsie de pe IONIQ Hybrid și Plug-in Hybrid produc în total 141 CP şi până la 265 Nm de cuplu. Motorul electric îi permite modelului IONIQ Hybrid să ruleze ori de câte ori este posibil doar pe energie electrică din baterie sau recuperată cu o viteză de până la 120 de km/h. Avantajul versiunii plug-in hybrid este că se poate deplasa doar cu electricitate până la 52 de km (cifră calculată în ciclu WLTP).

Noul IONIQ facelift dispune de Hyundai Blue Link, un sistem de conectivitate la maşini care utilizează telematica încorporată pentru a permite conducătorilor de IONIQ Electric de exemplu, să-l pornească şi să-l oprească de la distanţă, iar pe celelalte versiuni ale maşinii să le deblocheze sau să le controleze sistemul de climatizare printr-o aplicaţie mobilă. Această tehnologie mai permite, de asemenea, proprietarilor de maşini plug-in hybrid sau electrice să verifice de la distanță starea bateriei, astfel încât să știe atunci când au nevoie pentru a reîncărca vehiculul. Datorită Blue link, încărcarea poate fi controlată de la distanță și programată prin intermediul aplicației.

Cu actualizatul IONIQ, Hyundai introduce, de asemenea, sistemul eCall care se doreşte a fi implementat şi în Moldova – apelarea automată a asistenței de urgență în cazul în care airbag-uri sunt declanșate sau butonul de apel situat deasupra oglinzii retrovizoare este apăsat. Informații relevante (informații despre mașină, timpul în care s-a întâmplat accidentul, direcția în care se conducea, starea airbag-urilor și informațiile senzorului de impact) sunt trimise la serviciul local de urgență.

În plus, noul IONIQ facelift sosește în Europa cu serviciile LIVE disponibile atunci când clienții aleg printre dotări navigaţia prin satelit. Conducătorii auto primesc un abonament gratuit pe o durată de cinci ani pentru această facilitate, care oferă informații live despre: vreme, trafic, viteza scanată de camerele din trafic (în cazul în care este permis legal), când şi unde se permite parcarea pe străzi, informaţii live de la dealerul din apropiere, căutarea unor puncte de interes care ar fi interesant de vizitat sau a staţiilor de încărcare.

Sistemul opțional Audio Video Navigation afișează o mare varietate de informații utile pe ecranul său tactil de 10.25 inci și mai oferă recunoaștere vocală bazată pe un serviciu în cloud în șase limbi (cu Blue Link). Ecranul îmbunătățit poate fi personalizat oferind două versiuni de home screen și capacitatea de a edita widget-urile afișate și iconiţele. În plus față de interfeţele Android Auto și Apple CarPlay, care vin chiar și cu sistemul multimedia de bază de la bord, cu noua funcţie Multi-Bluetooth (compatibilă doar cu opţionalul AVN) pasagerii pot conecta două telefoane concomitent şi pot reda la fel muzică în acelaşi timp prin Bluetooth.

Precum sunt noile caracteristici de conectivitate, interiorul maşinilor încorporează acum noi factori de design pentru a spori imaginea sa sofisticată. În plus față de tapiţeria neagră pentru scaune, care vine standard, clienții au opțiunea a patru culori diferite pentru scaunele acoperite cu piele: Black, Gray two-tone, Red Umber (exclusivă pentru hybrid şi plug-in hybrid), dar şi Electric Shadow (exclusivă pentru versiunea electrică). Între timp, pentru contrast şi accent pe planşa de bord există inserţii în nuanţă Dark Chrome.

Pe lângă noul ecran de 10.25 inci care poate trona pe consola centrală, panoul de control pentru încălzirea scaunelor şi cel de control al climatizării au fost de asemenea reproiectate şi au un finisaj elegant, lucios. Noile butoane de tip tactil permit operarea intuitivă a încălzirii, ventilației și aerului condiționat.

Standardul IONIQ Electric vine cu un ecran LCD de 7 inci pe consola centrală (opțional pentru celelalte versiuni), care a fost îmbunătățit cu starea de spirit a iluminatului ambiental pentru a vizualiza temele celor cinci moduri de rulare disponibile.

La exterior modele dispun de noi grile de radiator, dar şi bare de protecţie reproiectate, cu inserţii în nuanţe argintii sau anthracite. Noi sunt farurile şi stopurile care opţional pot fi full LED, în timp ce luminile de zi noi la fel pot conţine LED-uri. Modelele IONIQ Plug-in şi Electric au mai primit noi seturi de jante de 16 inci, iar pentru modelul Hybrid se poate alege între unul de 15 sau 17 inci, toate fiind optimizate aerodinamic.

Numărul culorilor pentru caroserie s-a mărit până la nouă, inclusiv cu noile Fluidic Metal, Electric Shadow, Liquid Sand şi Typhoon Silver. Opţional se mai oferă nuanţele Phantom Black, Polar White, Iron Gray, Intense Blue şi Fiery Red.

Pentru o experiență de conducere confortabilă și sigură, toate modelele noi IONIQ facelift sunt echipate cu un pachet cuprinzător de tehnologii numit Hyundai SmartSense. Acest complex de sisteme de asistență pentru șoferi, de ultimă generaţie, monitorizează în mod constant mediul din jurul vehiculului pentru a proteja conducătorii auto de pericolele potențiale. Sub umbrelă se află sistemele:

  • Front Collision Warning and Avoidance Assist
  • Pedestrian Detection
  • Cyclist Detection
  • Driver Attention Warning
  • Lane Keeping Assist
  • High Beam Assist
  • Lane Following Assist (centrare automată a maşinii în bandă, opţional)
  • Intelligent Speed Limit Warning (foloseşte o cameră şi informaţiile din navigaţie pentru a detecta indicatoarele rutiere cu limită de viteză, opţional)
  • Smart Cruise Control with Stop&Go (opţional)
  • Leading Vehicle Departure Alert (opţional)
  • Blind-Spot Collision Warning (opţional)
  • Rear Cross-Traffic Collision Warning (opţional).

Modelele IONIQ Plug-in şi Hybrid mai sunt echipate cu sistemul de asistență Eco-Driving Assist System (Eco DAS) pentru a contribui la îmbunătățirea economiei de combustibil. Ghidul integrat analizează informațiile rutiere din sistemul de navigație pentru a anunța conducătorul auto atunci când decelerarea este iminentă. Scopul este de a reduce consumul de carburant și de a minimiza utilizarea frânei. Ghidul poate fi activat în modul ECO între 40 și 160 km/h.

Eco DAS este echipat în continuare cu un sistem Predictive Energy Management, care gestionează încărcarea și descărcarea bateriei în situații de rulare pe drumuri în pante sau rampe pentru a maximiza utilizarea bateriei. Atunci când se prevede o lipsă a posibilităţii de încărcare a bateriei în timpul deplasării (de exemplu în rampă), sistemele electronice ale maşinilor măresc funcționarea motorului cu combustie internă pentru a încărca bateria. Atunci când se atinge o stare de încărcare suficientă, în timpul deplasării în pante, intervenția motorului electric crește pentru a reduce la minim consumul de combustibil, iar energia suplimentară este recuperată simultan prin frânare regenerativă.

Datorita dinamicii și performanței maşinii, conducătorii modelelor hibride se pot bucura de aspectul “distractiv” al noii transmisii automate cu şase trepte şi dublu ambreiaj. Datorită padelelor din spatele volanului, în modul Eco se pot selecta diverse nivele de intensitate a funcţionării sistemului Adjustable Regenerative Braking, în timp ce în modul Sport acestea sunt folosite pentru a comuta manual treptele cutiei de viteze.

O dotare preluată de la KONA Electric, pentru o utilizare maximă a tehnologiei de frânare regenerativă, noul IONIQ Electric facelift adoptă o capacitate de conducere cu o singură pedală, care le va permite șoferilor să o oprească ţinând apăsat pur şi simplu padela stângă din spatele volanului fără să apese pedala de frână. Astfel, prin intermediul sistemului inteligent de frânare regenerativă, nivelul de recuperare a energiei este ajustat automat în funcție de înclinația drumului și de situația traficului atunci când deplasarea are loc în pantă.

Noul IONIQ Electric are, de asemenea, modul Eco+, care suplimentează modurile standard Eco, Confort și Sport. Prin selectarea modului Eco+, șoferii pot reduce consumul de energie, iar cea rămasă în baterie poate fi extinsă în situații de urgență imprevizibile.

Cu peste 60.000 de exemplare vândute de la lansarea sa în 2016, IONIQ s-a stabilit ca unul dintre principalii piloni în gama de mobilitate progresivă a mărcii. Împreună cu NEXO şi KONA Electric, Hyundai este producătorul auto cu cea mai largă gamă de unităţi de propulsie electrice. Cea mai recentă versiune a modelului IONIQ este următorul pas logic pentru a actualiza în continuare această linie de maşini și pentru a face ca o mobilitate curată să fie disponibilă pentru mai mulţi şoferi.

Noile IONIQ Hybrid și Plug-in Hybrid facelift vor fi disponibile clienților începând din iulie 2019. Versiunea electrică va urma în septembrie 2019.

Caracteristici tehnice complete:

[embeddoc url=”https://media.autoblog.md/2019/05/New-2019-Hyundai-IONIQ-specs.pdf” download=”none”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise